Diari Més

Turisme

Tarragona tindrà un centre de recepció de visitants a la Part Alta

S'habilitaran quatre espais històrics de la plaça Pallol i hi haurà un mapatge sobre Tàrraco

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Volta del Pallol es tornarà a obrir al públic abans del setembre del 2021 i després de molts anys tancada, i ho farà com a centre de recepció de visitants, en el marc d’un projecte batejat com a Porta Tàrraco. La intervenció serà possible gràcies a una subvenció de 300.000 euros concedida per la Direcció General de Turisme de la Generalitat i també incidirà en la Casa Sefus i l’Antiga Audiència. L’Ajuntament de Tarragona aportarà idèntica quantitat de diners.

La presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Laura Castel, va manifestar ahir que «el projecte presentat» a Turisme de la Generalitat per poder accedir a la subvenció «ha estat el que ha obtingut més puntuació entre 59 propostes». Castel va destacar que el futur centre de recepció de visitants estarà ubicat en un espai idoni, «perquè la majoria dels turistes que visiten els monuments de la Part Alta accedeixen pel Portal del Roser».

Per altra banda, l’Ajuntament està a l’espera de rebre una subvenció del Ministeri de Foment, amb càrrec a l’1,5 cultural, valorada en poc més d’un milió d’euros, que es destinarà a la consolidació i recuperació de les estructures de Ca l’Agapito, immoble situat al costat de la Volta del Pallol i que també conté restes de l’edifici romà del Fòrum de la Província. La primera intervenció consistirà a retirar la bastida col·locada fa uns anys per evitar l’esfondrament de la façana.

Castel va destacar que el projecte Porta Tàrraco preveu millores i canvis en tres edificis: la Volta del Pallol, la Casa Sefus i l’Antiga Audiència. El darrer dels immobles citats, on estan localitzades unes escales romanes en perfecte estat de conservació, inclourà el projecte de l’àrea de Patrimoni Històric per recuperar la porta romana monumental del carrer dels Ferrers.

La presidenta del Patronat Municipal de Turisme va indicar que, la primera fase del projecte, tindrà una durada d’aproximadament vuit mesos i consistirà en el reforç de la Volta del Pallol, que es convertirà en el punt neuràlgic del centre de recepció de visitants. Les oficines de Turisme de l’Ajuntament i la que la Generalitat té al carrer Fortuny compartiran aquest espai.

Punt d’entrada de turistes

La volta romana, on es va mostrar per primera vegada la gran maqueta de la Tàrraco del segle I, oferirà material visual que permetrà al turista endinsar-se en la història de la ciutat romana i les característiques del seu urbanisme, abans d’iniciar un recorregut pels elements més estratègics, com són el Circ, el Pretori, la Muralla i l’Amfiteatre. Castel va subratllar que el projecte es troba en fase d’elaboració i, per tant, no hi ha data per la seva licitació, però ha de ser una realitat en els pròxims mesos, ja que ha d’estar finalitzat abans del 30 de setembre del 2021. Aquesta data no és definitiva. Castel va dir que «hi ha la possibilitat d’un any de pròrroga en el cas que sorgeixi alguna situació no prevista, més tractant-se d’una intervenció en edificis d’època romana».

Pel que fa a la maqueta de Tàrraco, aquesta canviarà d’ubicació i es traslladarà uns metres de l’espai que ocupa actualment a l’Antiga Audiència. La maqueta es mostrarà en el mateix edifici, però el lloc que ocupa es destinarà a aspectes vinculats a la memòria històrica. En una paret d’aquest espai es conserven escrits de presos republicans que van ser represaliats pel franquisme, segons va recordar Castell. La maqueta de la ciutat romana ocuparà un nou àmbit, localitzat en la zona d’incidència de la porta d’accés a l’edifici, que també serà objecte de modificacions.

Pel que fa a la Casa Sefus, el projecte afecta la construcció de lavabos públics. La presidenta del Patronat Municipal de Turisme va explicar que es va plantejar la possibilitat d’ubicar-los a la planta baixa de la Casa Sefus, actual seu de les oficines de Tàrraco Viva, però, finalment, l’Ajuntament s’ha decantat per construir-los en el pati de l’edifici, que separa la Casa Sefus de la Volta del Pallol. Una altra novetat serà la modificació del paviment de la plaça, tot i que aquesta intervenció està contemplada en un projecte diferent.

Castel va recordar que «el projecte es va iniciar el 2009 i el va començar l’anterior govern municipal, i s’ha millorat, i en aquest sentit estem contents perquè es tracta de plans positius per la ciutat». La Porta Tàrraco «precedirà la creació d’una ruta per la Part Alta, un circuit que explicarà als turistes la grandesa del Recinte de Culte, del Fòrum Provincial de la Hispània Citerior i el Circ», va destacar Castell, qui va afegir que el material audiovisual que s’oferirà al visitant en el centre de recepció documentarà «el significat i la importància de Tàrraco en l’Imperi». Les diferents intervencions milloraran conceptualment el patrimoni de la ciutat.

Imatge de la plaça del Pallol, on s'executarà el projecte.

Tarragona tindrà un centre de recepció de visitants a la Part AltaAjuntament de Tarragona

tracking