Diari Més

Quan la terra es conqueria amb sang

Josep Bargalló Rofes presenta aquest dijous la seva primera novel·la ‘El ocaso del pueblo íbero’

Josep Bargalló fullejant el seu llibre, aquest dimarts a Tarragona.

Quan la terra es conqueria amb sangOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Moltes vegades, quan pensem en la Història Antiga, llegim el que va passar, però no ens preguntem per què les coses van ser d’aquella manera, o per què van succeir d’aquella forma. En veiem el resultat, però no com va evolucionar la qüestió o com es va resoldre». Josep Bargalló Rofes descriu d’aquesta manera la guspira que va originar el seu primer llibre publicat, El ocaso del pueblo íbero, que es presentarà aquest dijous a Tarragona.

Editat per Silva Editorial, el treball de Bargalló s’emmarca en l’epígraf de la novel·la històrica, i transcorre entre l’any 218 aC, amb l’arribada d’Anníbal, i el 195, quan Cató inicia la romanització del nostre territori.

«Tots hem sentit a parlar de Tàrraco com la capital de l’imperi, però no ens hem entretingut a pensar en quines persones vivien en aquell lloc abans que hi arribessin els cartaginesos i els romans i es barallessin fent servir aquella gent com a carn de canó. Eren pobles ibers que vivien tranquil·lets en aquestes terres», detalla l’escriptor.

Josep Bargalló és fill del poble de Garcia, a la Ribera d’Ebre, però va acabar residint a la ciutat de Tarragona, de la qual en va ser escollit regidor al primer ajuntament democràtic de la ciutat. Ara, allunyat ja de la vida professional i amb la seva residència fixada a Nicaragua, ha volgut submergir-se en aquest episodi de la història, recreant el xoc de Cartago i Roma i com els ibers van quedar atrapats enmig d’aquesta lluita per l’hegemonia sobre la vella Hispania.

La novel·la té per protagonistes el jove Burdo, fill de Caxia –l’antiga Garcia, poble natal de l’autor–, el soldat Ambón i el bàrbar Ortok, que enganyats per Anníbal, s’enfrontaran a l’exèrcit romà, liderat pels terribles germans Escipió.

Josep Bargalló Rofes explica que l’escriptura d’aquesta novel·la ha estat un treball que s’ha perllongat durant anys, en part per la necessitat de documentar-se per tal d’escriure tot el rerefons històric sobre el que transcorre l’acció.

A més, l’autor ofereix noves hipòtesis sobre qüestions com el parentiu que hauria unit els cabdills ilergetes Indíbil i Mandoni, aventurant que haurien pogut estar casats amb dues germanes, o plantejant la idea que la ciutat preromana de Kesse no va ser Tarragona, sinó Valls.

Aquesta és la primera novel·la que Josep Bargalló Rofes ha publicat, però en tè escrita una d’anterior, en la qual detalla la seva experiència a Nicaragua. En l’actualitat ja està treballant en un nou projecte que versarà sobre les bagaudes, revoltes que es van produir durant l’època del domini romà i que tenien per finalitat el saqueig.

La presentació d’El ocaso del pueblo íbero es farà aquest dijous, 21 de novembre, a les 19h al Museu d’Art Modern de Tarragona, i comptarà amb les intervencions del mateix autor, així com de Manuel Rivera, director de Silva Editorial, i de Rafael Vidal Ragazzon, escriptor, col·leccionista i fundador de Tarragona Antiga.

tracking