Diari Més

Laboral

La 'mili' i el servei social de la Secció Femenina poden computar per la jubilació

Pilar Casas: «Per jubilar-te de manera ordinària has de tenir un mínim quinze anys cotitzats sempre que hagis cotitzat a temps complert»

Pilar Casas, al despatx que el Col·lectiu Ronda té a la Rambla Nova.

La 'mili' i el servei social de la Secció Femenina cotitzen per la jubilacióGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones que van realitzar el servei militar, en el cas dels homes, i el servei social que va impulsar la Secció Femenina de la Falange el 1934 i que es va mantenir actiu fins als darrers anys del franquisme, poden computar fins a dotze mesos de cotització a l’hora de la jubilació sempre que sigui necessari per a acreditar la carència mínima de cotització exigida.

Aquests són alguns dels molts dubtes que els tarragonins plantegen al despatx d’advocats Col·lectiu Ronda quan demanen assessorament sobre les sempre complicades claus que envolten la jubilació i les incerteses que plantegen. L’advocada Pilar Casas va explicar a aquesta redacció que la mili pot comptar com a fins a com a dotze mesos de cotització. Això també és vàlid per «les dones que han treballat i que van fer el servei social» quan aquest encara estava vigent. «Això és així des de fa poc temps», va advertir Casas, «perquè només es comptava el període de mili, tot i que el servei social –en determinats períodes– era obligatori».

Un altre dubte existent entre el col·lectiu de persones que es fan preguntes relacionades amb la jubilació és si pot presentar la corresponent reclamació un ciutadà que detecta el fet que la Seguretat Social ha comès un error a l’hora d’establir els paràmetres de la seva jubilació i quina quantitat de diners li correspondrà percebre. En aquest context, Casas va dir que la persona que es trobi en aquesta situació «disposa de trenta dies per presentar una reclamació administrativa prèvia a la via judicial». L’advocada va comentar que, «quan arriben les resolucions, a vegades trobes que hi ha períodes de cotització que no consten: em trobo molts casos». Casas també va dir que «si, després de la reclamació administrativa prèvia, deneguen la pensió, la persona interesada pot presentar una demanda, sempre que vulgui continuar amb la reclamació». «Molta gent demana que li calculin la quantitat que cobrarà, però la Seguretat Social no ho fa generalment fins tres mesos abans de la jubilació», va subratllar l’advocada del Col·lectiu Ronda.

Un altre error al qual es pot arribar amb certa facilitat és pensar que el càlcul de la jubilació es fa tenint en compte els darrers quinze anys de cotització. Casas va apuntar que no és correcte, ja que «els quinze anys són els mínims per accedir a la pensió contributiva». Per exemple, per a una persona que es jubili aquest 2019 es tindran en compte els darrers 22 anys. «En principi, com més anys es comptin, pitjor acostuma a ser la pensió, perquè el més normal és que la persona cotitzi més en els darrers anys de la seva activitat professional que en els inicis», va dir Casas, per afegir que «és important» saber que el resultat final, el que es cobrarà de pensió, surt «d’una mitjana complexa».

Coeficients Reductors en la jubilació anticipada

Al despatx professional de Casas accedeixen persones interessades a saber les repercussions de la jubilació anticipada. «Molta gent ens ho pregunta, però hi ha un nombre elevat que no sap que hi ha unes reduccions, ni tampoc els requisits de cotització». «Per jubilar-te de manera anticipada has de tenir un mínim d'entre 33 i 35 anys cotitzat, i per accedir a la jubilació ordinària un mínim de 15 anys cotitzats, amb càlculs específics per les persones que hagin treballat a temps parcial», va remarcar Casas, qui va subratllar que, sense aquests anys cotitzats, «no pots accedir a la pensió contributiva, d’aquí la importància de poder afegir el temps que resulti d’haver fet el servei social, que vindria a ser com el servei militar substitutori per les dones o de la mili en el dels homes».

«El que més pregunta la gent és quant cobrarà i quan pot demanar la jubilació, però en aquests camps hi ha molta confusió per la informació que els arriba des de diferents llocs», va comentar l’advocada. Sempre és millor consultar a un professional que domini una matèria força complicada, farragosa i canviant.

Constants revisions

Casas va apuntar que, «cada dos per tres, has de fer revisions perquè canvia la llei i sorgeixen nous decrets llei que ho compliquen tot». L’advocada va indicar que «nosaltres no donem consells, donem respostes a situacions reals en el moment de la consulta i la situació que viu cada persona, perquè s’ha d’ajustar l’assessorament a la circumstància de cada un i, com he dit, als canvis que es van produint».

Persones a les quals els falta anys per jubilar-se, amb edats de 58 i 60 anys, consulten si poden acollir-se a la mateixa i quan cobrarien. La resposta és que «no es pot dir, perquè la normativa és canviant», va insistir la professional, l'únic que es pot fer és un càlcul amb la normativa vigent actualment, però que podria canvier en pocs anys.

Pel que fa a la sol·licitud de la jubilació anticipada, que també planteja seriosos dubtes, Casas va dir que el resultat estarà en funció de «l’antelació amb què es demani i quins coeficients reductors s'aplicaran», dit d’una altra manera, «si surt a compte, ja que fins a la pensió ordinària poden faltar diversos anys». Com més temps resta fins a arribar a la pensió ordinària, més elevada serà la penalització, de fins a un 8 per cent per cada any.

Tot està en funció de l’aplicació de la normativa vigent en cada moment. Casas va exposar el cas del coeficient de sostenibilitat, «que va ser aprovat pel govern de Mariano Rajoy i que actualment està en suspens, però que en qualsevol moment es pot reactivar, la qual cosa implicaria un risc que, ara mateix, no sabem com podria influir però que el més segur és que suposaria pensions més baixes», va dir l’advocada. «Altres factors que poden afectar a la decisió d'accedir o no a una jubilació anticipada o esperar a l'edat ordinària, són la salut de la persona o si aquesta ha estat acomiadada», va posar com a característiques que poden influir a l'hora de prendre una decisió sobre a aquina jubilació es vol accedir.

Els mínims per accedir a la pensió contributiva, quan és més convenient jubilar-se, com fer el càlcul de la base reguladora, les característiques de la jubilació activa, si hi ha acords als quals pugui arribar el treballador amb l’empresa per abordar la jubilació de mutu acord o com augmenta cada any el temps de jubilació com a resultat de la normativa vigent són altres dels aspectes que acostumen a demanar els clients.

tracking