Diari Més

Comerç

La Generalitat distingeix cinc establiments centenaris de Tarragona

Els guardonats són Anna Maria Mula, qui va ser presidenta del Club Maginet, i Cinto López, massatgista del Gimnàstic de Tarragona

Fina Marimon, de  Ca la Cotillaire

La Generalitat distingeix cinc establiments centenaris de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Gelateria Sirvent, de Tarragona, la Pastisseria Rovira, de Riudoms, i Òptica Salas són els tres comerços que han estat distingits per la Generalitat pels seus més de 150 anys d’història en el marc dels Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris. El pròxim 23 de novembre recolliran els guardons.

També han rebut aquest guardó la botiga de joguines Bonifàs, de Valls, i la merceria Ca La Cotillaire, de Santa Coloma de Queralt, en la categoria de 100 anys o més.

Aquests premis distingeixen els establiments i mercats municipals en actiu que, al llarg de més de cent anys, han ofert un servei de qualitat i personalitzat als seus clients, tot adaptant-se als canvis en les necessitats de compra de la ciutadania que s’han anat produint al llarg de la seva trajectòria professional.

En aquesta edició, s’ha distingit un total de 28 establiments comercials i 2 mercats municipals centenaris per la seva trajectòria de cent o més anys de servei al comerç.

La Gelateria Sirvent té documents de la seva fundació de l’any 1860. Enguany celebra els 159 anys, però, en realitat, segons assegura Rafael –qui amb la seva dona Juani són els actuals responsables– hi ha constància que va ser l’any 1857 quan va arribar el primer torroner.

«Estem contentíssims de què es reconegui l’antiguitat, és un orgull continuar després de tants anys i esperem seguir, com a mínim, els mateixos», afirma Rafael.

«Els torrons es fan exclusivament a Tarragona i, actualment, entre les persones de l’obrador, les que preparen els torrons i l’envàs, hi ha una trentena de persones treballant-hi», explica.

Set generacions de forners

A Riudoms, Pastisseria Rovira, encarna també l’esperit dels negocis que han sobreviscut més d’un segle passant de pares a fills. Actualment hi conviuen la sisena i la setena generació de forners. Josep Maria Rovira, la seva dona, Isabel Ferré, i el fill d’ambdós, Arnau Rovira Ferré continuen al capdavant d’un forn conegut més enllà de Riudoms i que està a punt de superar els dos segles de vida.

Tot i que, en un principi, la fundació estava datada de l’any 1859, recentment han aparegut uns capítols matrimonials que daten de l’11 d’octubre del 1826 i que confirmen que l’avantpassat de la família ja feia de forner al municipi, amb la qual cosa serien 193 els anys que aquesta família prepara el pa i altres productes a Riudoms. «És un guardó que reconeix la nostra tasca després de tants anys i hem de donar les gràcies a la gent de Riudoms que ens dona el suport cada dia», diu Josep Maria Rovira.

La botiga Ca la Cotillaire, de Santa Coloma de Queralt, és un altre dels establiments guardonats. «La va fundar la meva besàvia. Era de Cervera, va venir al poble i es va casar amb el besavi, que era veí de Santa Coloma. Així que la data de fundació està entre 1880 i 1885, ja que, a Cervera, la família ja tenia botiga», explica Fina Marimon Carol, qui està al capdavant del negoci de venda de roba interior i per a la canalla, entre altres productes.

«Abans, els articles d’ortopèdia els feien les cotillaires. Els pacients arribaven a la botiga amb la recepta del metge i els feien la cotilla adaptada a les seves necessitats. Això ja no es fa», diu Fina Marimon qui sospita que, quan es jubili, el negoci no tindrà continuïtat. Mentrestant, però, aquest comerç que ja ha traspassat la barrera del segle, no va deixar de rebre clients ahir mentre parlava amb Diari Més.

Rafael, de Gelateria Sirvent.

La Generalitat distingeix cinc establiments centenaris de TarragonaOlívia Molet

tracking