Diari Més

Religió

La capella dels mormons de Tarragona s'obrirà al febrer i s'oferirà a entitats de la ciutat

El president de l’Estaca, el seu conseller i el bisbe mostren l’interior del centre de reunió i les instal·lacions a Diari Més

El bisbe Carlos Gómezi el seu conseller Benjamín Alba, amb el president de l'Estaca al Saló de la capella de Tarragona.

La capella dels mormons de Tarragona s'obrirà al febrer i s'oferirà a entitats de la ciutatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La capella de l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies s’inaugurarà, probablement, el pròxim mes de febrer. Es tracta de la més gran de Catalunya, junt amb la de Barcelona. Diari Més va visitar ahir dijous l’interior de l’edifici que els membres d’aquesta església, coneguts popularment com a mormons, han construït a la ciutat de Tarragona i que forma part de l’Estaca, com denominen a un determinat territori que, en aquesta ocasió, abasta des de l’Hospitalet de Llobregat a Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Montblanc i Tortosa.

El president de l’Estaca, Ferran Silvestre, junt amb el seu conseller, Benjamín Alba, i el bisbe del centre de reunió de Tarragona, Carlos Gómez, van participar en la visita a les diverses instal·lacions de la capella localitzada al carrer Doctor Mallafré. Entre altres dependències, disposa del Saló, amb capacitat per a 400 persones, que és l’espai «on fem els oficis», va explicar Silvestre.

Aquest espai, «el més important», disposa de púlpit, un piano de cua i un orgue per aportar música a les cerimònies, i una pantalla on «projectarem en directe i via satèl·lit les imatges i intervencions de les convencions internacionals que fem, i que també s’utilitza com a aula per a l’ensenyament de l’Evangeli i disposa d’una taula per fer el Sant Sopar amb pa i aigua en memòria de Jesucrist», va explicar el president de l’Estaca. En un altre espai hi ha la pila baptismal per immersió, a la que s’accedeix des d’uns vestuaris.

L’edifici, al qual ja ha arribat part del mobiliari, disposa d’espais on fer activitats teatrals, una cuina on fer trobades de gastronomia del món i diferents aules per collir tant activitats religioses com socials, dues plantes d’aparcament de vehicles i, a l’exterior, un jardí i una pista poliesportiva.

A les aules, situades a la planta superior, s’ensenyarà l’Evangeli a nens, joves i adults, es faran activitats culturals, cursos per superar addiccions o xerrades per explicar com una persona en atur pot crear la seva empresa i què pot fer per reincorporar-se al món laboral.

El president de l’Estaca va remarcar que «oferim les nostres instal·lacions a la gent i les entitats de Tarragona» de manera desinteressada. Com a exemple, Sivestre va dir que «si una coral no disposa d’espai on fer els seus assajos, pot utilitzar la nostra sala». «Ens posem a disposició de la ciutat», va dir, «amb la qual ja cooperem, com fem un cop l’any efectuant una donació de sang a l’Hospital Joan XXIII, i també netegem rieres i parcs». «No ho fem per proselitisme, sinó per fer el bé i complir amb el manament de tenir el veí com a germà, sigui o no de la nostra església», va remarcar.

L’edifici s’ha finançat amb recursos econòmics propis. Silvestre va explicar que «la nostra església no demana subvencions i som els membres que aportem el delme, el deu per cent dels nostres ingressos, i un cop al mes fem un dia de dejuni i donem una ofrena voluntària al bisbe».

El president de l’Estaca va comentar que «ens ho fem tot nosaltres i tots participem, per exemple, en les tasques de neteja de les instal·lacions». Els recursos econòmics poden arribar de qualsevol lloc del món. «Amb els ingressos que fem nosaltres aquí hauria estat impossible fer el centre de reunió, però som una església internacional, amb més de 165 temples al món, sobretot als Estats Units.

L’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies compta amb prop de 7.000 membres a Catalunya i 800 a Tarragona. «Els membres més actius són uns 170 que tots els diumenges acudeixen als oficis des d’un radi de cinquanta quilòmetres», va comentar Silvestre. La inauguració de la capella de Tarragona pot contribuir a augmentar el nombre de membres, ja que es troba en un espai que, amb el temps, s’ha convertit en un lloc de pas de moltes persones.

L’arbre genealògic del món

Un dels serveis que oferirà l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies des de la seu del carrer Doctor Mallafré serà la possibilitat de consultar l’arbre genealògic. L’Ajuntament de Tarragona, en època de l’alcalde Joan Miquel Nadal, va subscriure un acord perquè aquesta església pogués disposar i microfilmar les dades dels tarragonins, en aquest àmbit, a les quals també es pot accedir mitjançant la web de l’església i entrar en l’apartat Family Serch.

«Tots els anys, els nostres missioners introdueixen dos milions de dades noves d’arbres genealògics i es pengen a la xarxa», va informar Silvestre, qui va indicar que «habilitarem un horari setmanal perquè la gent pugui venir a consultar-les amb l’assessorament gratuït de membres especialitzats de la nostra església». No es pot trobar tota la documentació que la persona pugui demandar, ja que, històricament, molts arxius han estat destruïts durant conflictes bèl·lics, però no obstant això es disposa d’un fons format per milions de dades.

Llarg temps d’espera

Ferran Silvestre va dir que els membres de l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies «estem entusiasmats» amb la pròxima inauguració del centre de reunió de Tarragona. «Fa 34 anys que en soc membre i, quan venia a Tarragona, ja parlàvem de comprar un terreny», va dir.

«Estem contents d’haver hagut d’esperar tant temps, perquè el lloc on estem és molt bo, està ben comunicat i ens facilita visualitzar-nos». Els membres de l’església van fer diversos intents que van topar amb l’oposició de persones contràries al seu establiment.

«Veure això és com un miracle», va dir Silvestre, per afegir que «la nostra església és poc coneguda i hi ha certs prejudicis, però quan més se’ns coneix, desapareixen». El president de l’Estaca va agregar que «ens agrada l’Evangeli perquè dona solucions a totes les dificultats del dia a dia: Jesús va dir, aneu i ensenyeu l’Evangeli, i és el que fem nosaltres».

Coincidint amb la inauguració del centre de reunió, es programaran jornades de portes obertes «perquè volem mostrar-nos a la ciutat i fer coses per Tarragona», va subratllar Silvestre. La primera anirà destinada als polítics i altres esglésies, i la segona al conjunt de la ciutadania.

Profetes i apòstols

L’església té actualment un profeta, Russell M. Nelson, «un cirurgià del cor de 95 anys, al qual acompanyen dos profetes més i dotze apòstols, i cada sis mesos es fa una conferència mundial». Silvestre va explicar que «nosaltres creiem que als primers apòstols els van matar».

El 1830 Josep Smith, a qui consideren profeta, va tenir una visió i va publicar el Llibre del Mormó. Va ser l’inici d’aquesta església que «practica l’Evangeli», va dir Silvestre, qui fa recordar que Smith «va veure que la mateixa Bíblia era interpretada de maneres diferents i, quan Déu i Jesucrist se li van aparèixer, li van dir que devia restaurar l’església i que aquesta havia de tenir dotze apòstols».

El 1847 els primers membres de l’església fundada per Smith van dirigir-se cap a l’oest dels Estats Units a la recerca de la llibertat religiosa i es van establir a la Vall del Llac Salat, des d’on s’ha estès al món amb més de 30.000 congregacions i més de 160 països.

«Els nens –va dir Silvestre– són innocents, purs, i no s’han de batejar al poc de néixer i, per això, nosaltres ho fem quan tenen 8 anys, perquè pensem que un nen no pot pecar i, si mor, va directament a Déu». «Nosaltres també hem restaurat aquest concepte», va subratllar el president de l’Estaca. Precisament, la pila baptismal per immersió es troba en la primera planta de l’edifici, a pocs metres de distància de la porta principal d’accés.

La capella disposa de diversos serveis, com el de cuina.

La capella dels mormons de Tarragona s'obrirà al febrer i s'oferirà a entitats de la ciutatOlívia Molet

Aspecte que ofereix l'exterior de l'edifici de Doctor Mallafré.

La capella dels mormons de Tarragona s'obrirà al febrer i s'oferirà a entitats de la ciutatOlívia Molet

tracking