Diari Més

Ciència

El món de la química tanca l'Any Internacional de la Taula Periòdica

Un col·loqui va plantejar reptes de futur del sector i David Bueno va oferir un monòleg

Pere Estupinyà, comunicador científic i bioquímic, va ser el conductor de l'acte de clausura.

El món de la química tanca l'Any Internacional de la Taula PeriòdicaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Auditori de la Diputació va acollir ahir a la tarda l’acte de clausura de l’Any Internacional de la Taula Periòdica. Pere Estupinyà, comunicador científic i bioquímic, va actuar com a conductor de la cloenda. Estupinyà va iniciar la seva intervenció recordant que «ens trobem en una zona on hi ha un dels complexos químics més importants del sud d’Europa». Després de recordar que va estudiar a la Universitat Rovira i Virgili, Estupinyà va dir que «és interessant que la ciència arriba a la societat, perquè és fascinant el que aporta al nostre coneixement», i va comentar als assistents que la química «té un vessant pràctic i es planteja reptes com l’economia circular o com millorar el medi ambient». Precisament, diferents representants del sector van participar en un col·loqui sota el títol Quo vadis química?, on es va parlar del futur de la química i la seva implicació en la societat actual. Van participar-hi Carmen Claver, directora de la Unitat de Tecnologies Químiques d’Eurecat i professora de la URV; Xavier Marcet, consultor en estratègia, innovació i emprenedoria corporativa; Carles Navarro, director general de BASF Espanyola i president de FEIQUE, i Cinta Pastor, vicepresidenta del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona.

La taula periòdica ordenada en una graella els 118 elements químics, de menor a major nombre atòmic, de manera que s’aconsegueixen agrupacions d’elements amb propietats atòmiques, físiques i químiques semblants i variacions contínues d’aquestes propietats. Va ser formulada pel químic rus Dmitri Mendeléiev l’any 1869, però no va ser fins al 1985 que es va traduir al català. En el decurs de l’acte de clausura va participar-hi el doctor en Biologia i professor David Bueno, qui va presentar el monòleg La química dels sentiments. Bueno va dir que «sense Mendeléiev, potser avui no tindríem la Taula Periòdica». Bueno va parlar «dels sentiments que ens permeten projectar-nos al futur».

En l’acte també es va projectar un vídeo realitzat per estudiants d’un institut de Lleida que ha estat premiat per la Societat Catalana de Química i per la Societat Europea de Química. El concurs té com a objectiu motivar l’interès dels joves per la ciència. L’acte va finalitzar amb la lectura d’un poema de David Jou, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, titular La Taula Periòdica. El poema va ser teatralitzat per la rapsoda Sívia Panisello i la violoncel·lista Sinta Salvadó.

tracking