Diari Més

Residus

El govern porta al ple multar FCC amb 60.101 euros per infraccions

L’empresa encarregada del servei de neteja hauria comès irregularitats en les descàrregues de residus a SIRUSA

Un dels vehicles encarregats del servei de neteja de la ciutat de Tarragona de l'empresa FCC.

El govern porta al ple multar FCC amb 60.101 euros per infraccionsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El plenari debatrà avui una proposta per sancionar econòmicament a Fomento de Construcciones y Contratas SA, (FCC) amb una multa de 60.101,21 euros per haver comès una sèrie d’irregularitats en la descàrrega de residus a les instal·lacions del Servei d’Incineració de Residus Urbans SA (SIRUSA).

Concretament, es tracta de residus no aptes per ser tractats per la incineradora, la qual només s’encarrega dels residus procedents de la fracció resta.

Segons s’exposa en l’expedient sancionador, SIRUSA, després de detectar «increments d’emissions que distorsionen el funcionament de la planta i que no són coherents a la tipologia de residus que reben habitualment», i per tant, haver «iniciat una sèrie de controls a alguns camions», va comunicar al departament de Neteja Pública que el dia 16 de febrer s’abocava «al fossar de descàrrega de residus, materials no admesos pel nostre reglament d’explotació ni per la nostra autorització ambiental, com ara matalassos, pintures i fusta».

En el contracte vigent amb Fomento, es remarca que «la valoració i eliminació de residus urbans de la deixalleria són a càrrec de FCC», i que a la inceneradora només s’hi poden portar «els residus dels contenidors de la via pública destinats a la recepció de fracció resta».

A propòsit d’això, cinc dies abans, l’11 de febrer, SIRUSA va comunicar a l’Ajuntament de Tarragona que havia iniciat un control amb càmeres de seguretat perquè havien detectat descàrregues de residus que no eren aptes per la incinderadora, informació que l’Ajuntament va traslladar automàticament a FCC perquè actués en conseqüència.

En tractar-se d’una falta molt greu, com és la comesa, «la incorrecta valorització dels residus», la sanció és d’entre 60.101,21 a 300.506,05 euros, i es va decidir aplicar la quantitat mínima, ja que es tractava de la primera vegada que passava.

La regidora de la CUP a l’Ajuntament, Laia Estrada, qualifica d’«irrisòria» la multa amb la qual es proposa sancionar a FCC, en tractar-se d’una infracció molt greu i «de l’empresa externa que més diners costa als ciutadans». Cal recordar que el contracte d’FCC supera els 20 milions d’euros.

En declaracions a Diari Més, Estrada assegura que en el seu dia la CUP ja va demanar una fiscalització del servei d’FCC, és a dir, un major control en la feina que duien a terme. La CUP va demanar reiteradament auditories de servei a Fomento, ja que, fins al moment, només s’havien fet auditories financeres, que per llei són obligatòries.

Finalment, el 2017 es van destinar 28.000 euros dels pressupostos a encomanar auditories de servei. Segons Estrada, «ens en vam enterar de casualitat, a finals de 2018, que aquella auditoria s’havia fet, que el resultat no quadrava, i que n’havien encomanat una altra».

«D’aquesta segona auditoria ja no en vam tenir coneixement fins el gener de 2019, quan ens la faciliten, i en la qual es posa en relleu que hi havia incompliments greus, com ara que no s’estava fiscalitzant correctament o que s’havia d’incorporar millor el GPS, etc.» afegeix Estrada.

Concretament, l’informe tècnic va detectar fins a vuit incompliments molt greus i un de greu. En cas d’incoar-se tots els incompliments, la sanció mínima seria de mig milió d’euros mentre que la màxima de 2,5 milions.

Estrada troba «sorprenent» que, després d’un informe, que plasma que hi ha hagut vuit infraccions greus, només es multi amb 60.000 euros. S’entén que FCC va presentar al·legacions durant el període corresponent i no es van acabar considerant totes les infraccions.

La regidora cupaire critica també que és considerés que la sanció havia de ser la mínima possible per ser la primera vegada que s’infringia la normativa, «quan es tracta d’un contracte que data de 2002, que l’has prorrogat amb el doble de quantitat econòmica i de durada fins al 2023, i resulta que, fins al 2019, no tens una auditoria de compliment de servei.

Quina pena que sigui la primera vegada que l’hem de sancionar. Potser si haguéssim començat a fiscalitzar aquesta empresa com tocava des del principi, tindríem una situació bastant diferent».

A més d’aquesta sanció a FCC, al ple de demà també es debatrà una modificació de la concessió a Fomento, de la qual Estrada critica que «no contempla capde les mesures que facilitarien una major fiscalització d’aquest contracte. «Evidentment no podem votar en contra, s’ha de votar a favor de què se sancioni però és trist que un contracte que ens costa més de 20 milions d’euros cada any només estigues fiscalitzat en el seu inici per dues persones i, quan es va jubilar una d’aquestes dues, passés a estar fiscalitzat i controlat per una sola», reconeix Estrada.

La regidora de la Candidatura d’Unitat Popular a L’Ajuntament també mostra el seu descontentament amb el fet que, quan el desembre de 2018, es va començar a tractar el tema de poder modificar el contracte amb l’empresa FCC, «algunes de les propostes que es van fer per tal de millorar la fiscalització i el seguiment del compliment del contracte, no es van incorporar perquè Fomento no hi va estar d’acord».

MÉS INFORMACIÓ

El govern proposa sancionar EPID per incompliments

tracking