Diari Més

El Festival REC presenta una quarantena de pel·lícules amb estrenes a nivell estatal

El certamen serà del 3 al 8 de desembre a Tarragona i projectarà films candidats als Oscar

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i del director del REC, Javier García Puerto, en la presentació del Festival REC 2019.

Pau Ricomà, cinema, Tarragona, Festival Internacional de Cinema de Tarragona, Javier García Puerto, Òpera Prima, RECACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Festival Internacional de Cinema de Tarragona, REC, presentarà una quarantena de pel·lícules del 3 al 8 de desembre en la seva dinovena edició. El certamen es caracteritza per presentar òperes primes i moltes d’elles seran estrenes a nivell català i estatal. Algunes, fins i tot, són candidates als Oscar en la categoria de millor pel·lícula internacional o han estat premiades als festivals de Cannes o Berlín. El director del REC, Javier García Puerto, ha destacat la voluntat de presentar films que no es poden veure a la zona. Deu d’ells competiran a la secció d’Òpera Prima. La programació es completarà amb el cicle Emergències i trobades professionals.

Puerto ha posat en valor que el REC està consolidat i l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, ha avançat que en els pressupostos de l’any vinent hi ha la voluntat d’incrementar la dotació que rep el festival. El director ha apuntat que la ciutat «té ganes» de veure cinema, i que això es constata amb una assistència de més de 100 persones per sessió. A més ha indicat la vocació de millora del REC, projectant pel·lícules que els serien més fàcils d’aconseguir, «però com que el públic respon i venen programadors d’altres festivals i distribuïdors», cada any intenten projectar films que no es poden veure a la zona. L’organització calcula que hi passaran al voltant de 4.000 persones.

Estrenes destacables

El festival s’estrenarà el proper 3 de desembre amb la pel·lícula Cuerdas, del director tarragoní José Luis Montesinos, que competirà a la secció d’òperes primes. Montesinos és un reconegut director de curtmetratges que amb aquesta obra s’estrena en els llargs. A més, és un vell conegut del certamen, ja que havia fet algun dels espots promocionals d’edicions anteriors. Puerto ha apuntat que «sent un director tarragoní, un festival d’òperes primes era l’espai ideal per presentar la pel·lícula». El film és un thriller que transporta a l’univers d’Stephen King.

També amb un aire tarragoní arribarà La innocència, gravada entre Castelló i localitats del sud de la demarcació, i que es postula com a nominada als premis Goya. La seva directora, Lucía Alemany, serà al REC per presentar-la el proper 6 de desembre.

A nivell internacional, Puerto ha posat en valor System crasher, la pel·lícula candidata d’Alemanya als Òscar i premi del jurat al festival de Berlín. Una obra «enèrgica i potent» sobre una nena que no pot viure amb la seva mare i va passant per diverses cases d’acollida pel seu caràcter. Una altra novetat «molt atractiva a nivell estètic» és la xinesa To live to sing, que retrata la lluita d’una actriu xinesa perquè el progrés no acabi amb el teatre en el qual actua.

A banda de la part del concurs, el REC d’enguany inclou el cicle Emergències, dedicat a pel·lícules que tracten problemàtiques socials i mediambientals. Una serà Parasites, gravada a Corea del Sud, Palma d’Or al festival de Cannes i que s’estrenarà a la demarcació. Per Puerto és «la gran pel·lícula internacional de l’any» i des de l’humor negre parla de les distàncies socials.

Sobre qüestions mediambientals hi haurà O que ardesobre els incendis a Galícia i És a l’aire, sobre la convivència de la població del Camp de Tarragona amb la indústria petroquímica que l’envolta. Una cinta que ha estat polèmica en els últims dies després que el digital Porta Enrere hagi publicat que el CaixaForum de Tarragona, l’espai que inicialment havia d’acollir la projecció, l’hagi censurada. Puerto ha comentat que els gestors de l’espai van esgrimir que el lloc «no era l’adequat». «Nosaltres la volíem portar al festival i ho farem a l’Antiga Audiència, on la sala és més gran, i durant la setmana del festival, que tindrà més focus i hi haurà més temps per parlar de la pel·lícula», ha defensat.

tracking