Diari Més

Educació

Només 167 dels més de 13.000 alumnes de la URV han demanat l'avaluació única

D’aquests 167, un total de 132 són estudiants de la Facultat d’Economia i Empresa, 123 del Campus Bellissens i 9 del Campus Terres de l’Ebre

La rectora de la URV, Maria José Figueras, atenent els mitjans de comunicació després del Consell de Govern Extraordinari.

Només 167 dels més de 13.000 alumnes de la URV han demanat l'avaluació únicaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tan sols 167 alumnes dels més de 13.000 que estudien a la Universitat Rovira i Virgili han decidit sol·licitar un canvi en el sistema d’avaluació i passar de què aquesta sigui continuada a què sigui única, és a dir, que s’examinin de tot el contingut de la matèria en un únic examen final.

Aquestes són les dades que va fer públiques ahir la rectora de la universitat, Maria José Figueras, després de reunir-se el Consell de Govern Extraordinari. Unes dades que no deixen de ser significatives a mesura que es coneixen.

D’aquests 167 alumnes, 132 són estudiants de la Facultat d’Economia i Empresa (FEE), 123 del Campus Bellissens de Reus i 9 del Campus de les Terres de l’Ebre, el que és un 79% del total. Figueras va explicar que el degà de la FEE va convocar als estudiants per informar-los, mentre que als alumnes de les altres facultats se’ls va informar principalment a través del correu electrònic.

Davant d’aquest fet, Figueras va considerar que «potser sí» que per això hi ha una majoria de la facultat d’econòmiques, tot i que va considerar també que potser «són els estudiants més actius o proactius de l’àmbit de les ciències socials».

A banda d’aquests 132 estudiants, el Campus Sescelades és el que més peticions d’avaluació única ha rebut, però molt per sota, amb tan sols 16 sol·licituds. D’aquestes, 6 de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia (FCEP), 5 de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE), 2 de la Facultat de Química (FQ), també 2 de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) i només un estudiant de la Facultat d’Enologia.

El tercer amb més demandes presentades, amb 10, és el Campus Catalunya. D’aquest, 4 són de la Facultat de Ciències Jurídiques (FCJ), 4 més de la Facultat de Lletres (FLL) i 2 de la Facultat d’Infermeria (FI). Els 3 restants són estudiants de la Facultat de Turisme i Geografia (FGT) de Vila-seca.

En l’àmbit de medicina no hi va haver cap estudiant que sol·licités l’avaluació única, fet que Figueras va assegurar que «ja no ho esperàvem». «Tenen pràctiques, que són obligatòries i les han de fer, ja que formen part del progrés del coneixement», va afegir la rectora.

Figueras va explicar que per tal de garantir que les diferents vagues i mobilitzacions no afectessin acadèmicament els alumnes i, per tant, se’ls pogués oferir l’opció de l’avaluació continua, calia modificar la normativa acadèmica de la universitat.

«El Pla Bolonya exigeix una avaluació continuada i, per tant, avaluacions úniques pràcticament no n’existeixen», va defensar la rectora, que va afegir que quan van veure que començaven a rebre sol·licituds van decidir canviar aquesta normativa.

Per això, es va convocar ahir, a les 16 hores, un Consell de Govern Extraordinari, que segons Figueras va ser «molt ràpid», ja que només es van aprovar dues modificacions: la primera, que el calendari docent i d’avaluació es pugui modificar per circumstàncies excepcionals, i la segona, que aquestes circumstàncies excepcionals s’han donat.

També va assegurar que han estat els centres i els degans els que, coneixent quina és la tipologia d’assignatures, han definit quines són susceptibles o no d’anar a una avaluació única.

Pel que fa a aquest canvi del sistema d’avaluació, Figueras va especificar que hi ha assignatures que duren un sol quadrimestre i d’altres que duren tot el curs. Amb això, els estudiants d’assignatures quadrimestrals que hagin sol·licitat l’avaluació única només els serà efectiva fins al final del primer quadrimestre, és a dir fins al Nadal o les primeres setmanes de gener. Per altra banda, els estudiants d’aquelles assignatures que durin tot un curs gaudiran de l’avaluació única fins que aquest acabi.

La rectora de la URV va sostenir que no creu que el nombre dels estudiants que han optat per l’avaluació única estigui de cap manera relacionat amb si formen part o no del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) dels diferents campus de la URV. Figueras va defensar que en el registre a l’hora de fer la sol·licitud «les preguntes no eren si pertanys a un sindicat o no, sinó en quin ensenyament estàs apuntat o quines assignatures vols o no vols».

El divendres 15 serà quan els deganats donaran resposta als estudiants a les peticions d’avaluació única, ja que han d’estudiar si les assignatures que aquests han demanat són susceptibles d’aquest canvi de sistema. Sobre això, Figueras preveu predisposició per part dels deganats a l’hora d’acceptar les demandes dels estudiants, ja que «vam consensuar entre tots des del principi la forma de fer-ho».

«Ho fem per facilitar les coses i el nostre objectiu és que els alumnes no pateixin per haver-se vist forçats a anar o no anar a un examen». Davant el fet que no hi hagi una majoria del Campus Catalunya, on es van convocar la majoria de concentracions, Figueras ho va atribuir a què la subdelegació del govern és més a prop.

tracking