Diari Més

Centenars de persones caminen fins a Mas d'Enric pels empresonats

La manifestació va mostrar el seu suport als joves que van ser detinguts durant els incidents de la setmana passada

A l'arribada de la marxa a Mas d'Enric, la concentració va comptar amb uns 700 manifestants.

Centenars de persones caminen fins a Mas d'Enric pels empresonatsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d’unes 400 persones van assistir a la marxa des del Campus Catalunya de la URV fins a la presó de Mas d’Enric del Catllar, on es van concentrar per mostrar el seu suport a Joan Tortosa, Laura Solé i David Solé, joves tarragonins detinguts durant els incidents de la setmana passada, així com a l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, empresonada fa més de dos anys al mateix centre.

Sílvia Solé, germana de la Laura i amiga del David, ens explicava abans d’emprendre la marxa que «els dos estan bé, tan bé com es pot estar quan et trobes en una situació com aquesta». «A la Laura la vaig veure el mateix dia que la van detenir i estava nerviosa, però bé», va afegir. La germana de la detinguda el passat dijous als voltants del TAP va explicar que la família encara no sap res sobre que passarà a partir d’ara, ja que és tot molt recent, però defensa que es tracta d’una estratègia «perquè el jovent tingui por». «La meva germana mai ha estat relacionada amb temes de política ni és pròxima a uns ideals en concret», va concloure Solé.

La caminada en suport als empresonats a Mas d’Enric i a tota Catalunya, organitzada per diferents entitats independentistes, va començar a les 18.05 de la tarda. Al capdavant, una pancarta reclamava: «Llibertat preses polítiques. Laura, David, Joan, Carme». La marxa va recórrer la TP-2031, coneguda com a carretera del Pont d’Armentera, fins a arribar al centre penitenciari, on van cridar «Us volem a casa» i van cantar caçons com l’Estaca o el Bella Ciao. A Mas d’Enric, la suma d’assistents va pujar fins a uns 700.

Un d’ells, Vicent Garrido, va defensar que «no hem de parar de mobilitzar-nos per aconseguir l’objectiu, que és la independència i, per desgràcia, ara per ara, hem de demanar la llibertat dels presos i donar-los-hi suport». Una altra assistent a la marxa, Mercè Cerdà, coincidia amb Vicent que cal «demanar l’alliberament de les persones empresonades durant aquests dies», i va criticar que els agents dels cossos de seguretat anaven «desfermadíssims» i que «van deixar anar tot el que portaven dintre, que vés a saber què era».

A les 20.15, l’entitat Mares i Pares per la República va reunir un centenar de persones davant la subdelegació del govern espanyol a Tarragona per defensar i donar suport als joves empresonats a Mas d’Enric.

A Reus, unes 300 persones, la majoria d’elles amb bosses a la mà, van respondre ahir a la crida acordada el dia abans en assemblea –i que es mantindrà durant els pròxims dies– per acudir al Mercadal i «anar a llençar la brossa» com a «denúncia de la brutícia de l’Estat». Coincidint amb que «Pedro Sánchez ha vingut a veure els ferits, però només una part, els seus», i «com que veiem que no sap què ha passat aquí i li volem ensenyar», l’acte va estrenar-se amb «una excursió a la seu del PSC». Un cop a la plaça del Castell, els assistents van llençar les bosses de brossa contra la façana dels socialistes, mirant de colar-les als balcons del primer pis on s’ubica la seva seu i també a l’entrada a l’edifici. L’acció va aixecar expectació entre la clientela dels bars de la plaça i algunes persones van sortir als balcons i van enregistrar imatges de la protesta.

En acabar, un home gran que duia el seu gos, veí del bloc on s’havia llençat la brossa, va fer cap a la porta per accedir a casa seva i va recriminar l’actitud dels qui hi havien dipositat les bosses dient que «jo sóc igual que vosaltres, jo no vaig a fer això a casa vostra, porteu-les també a casa vostra». Alguns el van ajudar a fer-se pas entre les bosses i altres es van queixar que les retirés, mentre encara volava brossa. Des de restaurants pròxims a la seu del PSC també es miraven amb preocupació la protesta, i alguns dels qui es trobaven a les terrasses criticaven la brutícia. Després, i a l’espera d’una nova convocatòria «per senyalar els ocupants i els còmplices» que hauria de tenir lloc avui des del Mercadal per desplaçar-se a un altre punt de Reus, els assistents van dispersar-se.

tracking