Diari Més

Patrimoni

Tarragona tanca provisionalment l'amfiteatre romà per seguretat

Un informe conclou que la degradació pot posar en perill les persones i la conservació del monument

Pla general de la grada de l'amfiteatre romà, a Tarragona.

romà, amfiteatre, estudi, Tarragona, anàlisiACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona ha decidit tancar provisionalment l’amfiteatre romà arran d’un informe extern encarregat pel consistori que alerta que la degradació que presenta el monument pot posar en perill la seguretat de les persones i la pròpia conservació patrimonial. Segons ha anunciat el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, el tancament es fa per «prudència» i «urgència, però en cap cas per una 'emergència'» que en comprometi la integritat a curt termini. La prioritat del govern ara és complementar l’informe realitzat per l’equip JM Servent amb el dels arquitectes municipals, per tal de prendre les decisions que es considerin oportunes.

Pinedo ha explicat que l’informe té unes 200 pàgines i que el van rebre el 10 de setembre. Després d’analitzar-ne i avaluar-ne el contingut amb els tècnics municipals, el govern ha decidit aquest divendres tancar el monument de forma provisional. «Ho fem per prudència i per seguretat, de forma preventiva, perquè no volem posar en risc les persones», ha explicat Pinedo. El tancament s’ha fet efectiu al migdia, després de la darrera visita programada a l’icònic recinte, que és Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

El regidor ha insistit que aquesta actuació respon a una urgència, a l’espera de complementar l’informe extern amb els que facin els tècnics de la casa. «Una emergència seria si hi hagués perill que ens caigués i la urgència vol dir que no hi ha perill imminent però que, a llarg termini, d’aquí a dos, cinc o deu anys, podria haver-hi problemes», ha aclarit Pinedo, per justificar per què han trigat disset dies a prendre la decisió.

Pinedo ha assenyalat que l’informe apunta a diverses situacions de degradació que poden posar en perill la seguretat de les persones i la conservació del valor patrimonial. A més, també fa referència a la degradació de murs i pilastres de l’estructura per l’acció de la pluja i el vent, i del possible despreniment d’elements de la basílica visigoda que hi al centre de l’arena. Alhora, el treball insta a reforçar la graderia que data dels anys 70 i a apuntalar els blocs de pedra del vessant de la muntanya perquè hi ha risc que caiguin amb pluges molt intenses.

A partir d’ara, el regidor ha explicat que intentaran disposar dels informes tècnics el més aviat possible i que, aleshores, prendran la decisió de reobrir o deixar tancat el monument. Pinedo ha admès que la resolució dels problemes de l’amfiteatre són prioritaris, tot i que ara per ara es desconeix el cost que poden tenir les actuacions.

A més, el regidor de Patrimoni ha lamentat que no s’hagi actuat abans per tal de corregir les deficiències del monument, que s’arrosseguen almenys des de fa una dècada, i ha assenyalat l’anterior govern socialista. «Ens fa ràbia que hagi calgut esperar al 2020 per tenir un informe i actuar. Ara decidim tancar per precaució i creiem que és conseqüència de la falta de previsió i d’actuació del govern anterior», ha apuntat.

Cs no descarta acudir a fiscalia

Prèviament, el grup municipal de Cs ha anunciat que no descarta denunciar davant la fiscalia que s’hagi permès la celebració de diversos actes a l’amfiteatre després de tenir coneixement de l’informe. Segons el portaveu del partit, Rubén Viñuales, per aquests actes hi haurien passat entre 6.000 i 8.000 persones. La formació taronja considera que l’informe és «demolidor» perquè esmenta mig centenar de patologies al recinte.

MÉS INFORMACIÓ

Floria, sobre el tancament de l'amfiteatre: «Pinedo utilitza l'anterior govern per tapar la seva incompetència»

tracking