Diari Més

Castells

Santa Tecla reparteix poca glòria a les seves colles

La sort a la plaça de la Font ha estat molt desigual entre les quatre colles de la ciutat

9 de 8 descarregat per la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, en la diada de Santa Tecla.

Santa Tecla amb objectius pendentsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Santa Tecla castellera ha tornat a plaça un cop més. Les quatre colles de la ciutat s'han donat cita a la una del migdia a la plaça de la Font, davant de l’Ajuntament de Tarragona, per celebrar la més que tradicional diada castellera de la patrona. Els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau han hagut de començar una diada amb mitja hora de retard, després que els operaris desmuntessin l’escenari que havia acollit els versots del Ball de Diables.

Amb un públic majoritàriament entès en castells però on també hi van cabre els turistes, pràcticament tres hores de castells han servit a la patrona de Tarragona per repartir una sort més que desigual entre les quatre colles de la ciutat. Santa Tecla no ha estat justa amb tres de les quatre formacions castelleres, que han vist com els seus objectius s’esfumaven un per un a la plaça de la Font. Qui sí ha tingut el dia han estat els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, que han signat una de les millors diades del seu historial sense sortir-ne contents del tot.

Únic castell de gamma extra

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha estat l’encarregada d’obrir novament la diada castellera de Festa Major i, després de les dues caigudes del passat diumenge, ha escollit una sortida prudent i segura i ha apostat pel 9 de 8, descarregat en múltiples ocasions aquest any. El castell s'ha mostrat sòlid a la carregada però nerviós a la descarregada i, amb un intens treball del tronc i la canalla, s'ha pogut completar, convertint-se en el millor castell de la jornada i un presagi del que seria la diada de la Jove de Tarragona.

La sort ha decidit que la segona colla en actuar seria la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, que ha volgut fer-ho amb un bon 3 de 8 i que ha demostrat ser un valor segur en convertir-se en el vuitè descarregat enguany. Una bona sortida de la diada que ha assegurat posicions pels del barri cooperativista i que ha posat les bases per una gran diada. El tercer castell de la primera ronda ha resultat ser un intent desmuntat molt prematur del 5 de 8 dels Xiquets de Tarragona, amb una canalla que ha decidit baixar l’intent abans de patir una caiguda. Els Xiquets del Serrallo també han fet un intent desmuntat, en aquest cas, del 2 de 7, que només ha vist com es col·locaven els dosos abans de tirar avall.

Apareix en joc el folre verd

Pràcticament mitja hora després d’haver començat la diada castellera, comptant el retard inicial, la Colla Jove de Tarragona ha intentat el 4 de 9 amb folre i l’agulla, carregat per primera vegada al Primer Diumenge de la setmana passada després d’una intensa batalla. Aquest cop el castell no tindria tanta sort ja que, després de treballar excessivament amb la carregada de l’estructura del 4 folrat, el castell ha fet llenya sense opcions a defensar-se. Disposats a no sortir de plaça amb una altra cosa que no fossin els seus objectius, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau s'han desplaçat lleugerament del seu lloc habitual d’actuació per trobar el millor lloc de la plaça. Han pujat els segons del 2 i, seguidament, el folre. El 2 de 8 amb folre que havia estat a punt de descarregar-se a Sant Magí, aquest cop s'ha completat amb gran mestria i amb un domini extraordinari dels castellers de tronc. Els verds de Tarragona s’han apuntat el segon 2 de 8 folrat de la seva història enmig de crits d’alegria.

Al seu torn, els Xiquets de Tarragona han demostrat tossuderia i han apostat de nou per la seva catedral. Volen demostrar que podien tornar a descarregar-la, després d’haver-ho fet per la Diada Nacional al pla de la Seu, però novament el 5 de 8 s'ha desmuntat, aquest cop per una ambient a plaça que no acompanyava. Tota una llàstima, perquè l’estructura tenia molt de marge de defensa, però el públic de la plaça ràpidament s'ha posat a cridar i han influit negativament en la canalla. Intolerable en una plaça de la categoria castellera de la Font: els castells s’han de veure i deixar fer. Els castellers saben el que es fan, no necessiten consells inoportuns de ningú. Per aprendre’n. Als Xiquets del Serrallo els tocava tancar la segona ronda i ho han fet apostant un altre cop pel 2 de 7, el seu millor castell enguany. El castell, ara sí, s'ha descarregat amb un punt d’èpica al final i l’alegria conjunta de tota la plaça, que ha recordat l’emoció de Sant Magí i ha empès els del barri mariner a atrevir-se amb els castells de 8.

Assalt a la gamma de 8 blava

Amb la intenció d’asserenar els ànims decaiguts de la colla, la Jove de Tarragona ha descartat irremeiablement el 5 de 9 amb folre que portaven en cartera per acabar escollint el 3 de 9 amb folre, descarregat en tretze ocasions aquest any. Però Santa Tecla no estava disposada a caure de la banda de la Jove aquesta vegada i no li regalaria el catorzè de l’any: el castell s'ha carregat amb el tremolí a què ens han habituat els de la camisa lila però no ha permès defensa possible i ha caigut per primer cop en tres anys, deixant-lo carregat. La Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, conscient que faltava un tercer castell de vuit per completar la tripleta, ha tornat a treure el 4 de 8 en escena. El castell, descarregat cinc vegades aquest any pels de la camisa verda, ha pujat amb bones mides però està clar que els castells són molt difícils i la glòria a Santa Tecla s’ha de guanyar. El castell ha quedat carregat davant l’astorament de molts, cosa que va estroncar, en part, els plans de Sant Pere i Sant Pau a la millor diada de la seva història.

Els Xiquets de Tarragona assumien que la catedral no apareixeria per Santa Tecla i, en conseqüència, apostaven fort per l’estrena dels castells de 9, amb el 3 de 9 amb folre, per sortir de plaça amb aquesta gamma a la butxaca. Muntat el folre, l’estructura ha pujat aplomada i amb garanties per assolir l’aleta, però els Xiquets tampoc tindrien la sort de cara i Santa Tecla deixaria el 3 de 9 amb folre en el quart intent desmuntat de l’any, després del de Sant Magí i dels dos de la setmana passada. Els Xiquets de Tarragona han vist amb impotència com la feinada a l’assaig no es podia fer efectiva a plaça i que veia reduïdes les seves possibilitats a les últimes rondes. A la banda dels Xiquets del Serrallo, volien aprofitar les sensacions a l’assaig i l’embranzida que els havia donat la descarregada del 2 de 7 per apostar pel 3 de 8. La plaça no ha recongut amb el silenci que es mereixia el primer intent de la història que els blaus feien del 3 de 8, “el pare dels castells”. No es pot deixar de banda que la plaça de la Font és el que és gràcies a tots i cadascun dels castells que s’hi ha fet. Respecte per tots ells. L’intent, al final, no arribaria gaire lluny perquè s'ha desmuntat amb els dosos col·locant-se, però ha esdevingut una bona temptativa per conèixer les sensacions del castell.

Una diada massa llarga

Gairebé dues hores després d’haver-se començat, la diada arribava a la quarta ronda amb tres colles sense haver enllestit els tres castells. La Jove no volia arriscar més del necessari després de les quatre caigudes aquestes Festes de Santa Tecla i ha descarregat un 4 de 8 de pur tràmit, que ha donat pas al 4 de 8 dels Xiquets, de molt bones mides. Els Xiquets del Serrallo no volien sortir de plaça sense el diamant preuat, però un nou intent de 3 de 8 s'ha desmuntat sense lamentar una caiguda.

Els Xiquets de Tarragona han completat la diada amb el 3 de 8, novament sortint de plaça amb dels dos bàsics de 8. Els Xiquets del Serrallo han donat pas a la ronda de pilars havent descarregat el 4 de 7 amb l’agulla. La diada s'ha tancat amb el pilar de 7 folrat de la Colla Jove, que haurien volgut reeditar de 8 pisos, i el pilar de 6 dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

tracking