Diari Més

Sanitat

Programa per motivar els metges que recomanin als malalts fer exercici

L’objectiu és que els professionals sanitaris sedentaris s’incorporin a l’activitat física

Teresa Lambea i Juan Muñoz, organitzadors de la jornada, a la plaça de la Font.

Programa per motivar els metges que recomanin als malalts fer exerciciGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El doctor Juan Muñoz i la infermera Teresa Lambea, membres de la comissió per a la promoció del Pla d’Activitat Física Esport i Salut (PAFES) de la Generalitat, estan perfilant la segona edició d’una jornada que va dirigida a metges de família, infermeres i personal sanitari que, de manera habitual, no practiquen exercicis físics. La meta que es persegueix amb aquesta iniciativa és «motivar-los amb l’objectiu que traslladin al pacient recomanacions perquè facin, com a mínim, mitja hora al dia d’activitat física», va explicar Muñoz, qui va afegir que «comptem amb la col·laboració del doctor Manel González, qui va ser cap dels serveis mèdics del Nàstic».

Muñoz va dir que si el personal sanitari «és sedentari, no té la tendència de recomanar els pacients a què facin activitat física i, amb aquesta jornada, els demostrem que fer exercici pot ser divertit, a més de necessari». «Volem motivar el personal sanitari perquè aquest també motivi els pacients a realitzar exercicis físics, de manera especial si es tracta de persones amb malalties cròniques o que són sedentàries», va remarcar. En aquest context, el doctor va subratllar que «el perfil glucèmic d’un pacient diabètic millora encara que només faci mitja hora d’activitat física al dia». Muñoz va afegir que fer alguna activitat física «disminueix les xifres de tensió arterial i millora el perfil d’hipertensió, i també aporta beneficis psicològics i millora l’estat de persones amb insomni, depressió o ansietat, només per posar uns exemples».

La infermera Teresa Lambea va comentar, per la seva banda, que «no parlem de fer esport, sinó d’activitats com caminar, ballar o fer jardineria, qualsevol cosa que comporti un consum energètic: només amb això, la vida millora». Lambea va afegir que «l’OMS recomana fer mitja hora d’exercici al dia en adults i una hora en nens, almenys cinc dies a la setmana». Informar d’aquests aspectes és un dels objectius que persegueix la jornada dirigida als professionals de la sanitat.

En aquest context, Muñoz va apuntar que «una persona d’uns vuitanta anys nota beneficis si puja a casa seva per les escales: l’ajuda a mantenir la seva independència». «Si el teu metge no fa activitat física, no te la recomanarà, però totes les guies diuen que el canvi d’hàbits, com sortir a caminar mitja hora, és molt beneficiós».

Activitats lúdiques

La jornada es planteja de manera lúdica i esportiva i, per aquest motiu, «hem programat des de partits de bàsquet i futbol sala, i activitats que són una sorpresa, perquè la nostra filosofia és jugar com ho fan els nens en el pati del col·legi», va subratllar Muñoz, qui va recordar que en la primera edició hi va haver propostes com «ioga i la participació d’un grup musical». En aquella ocasió, «van participar persones que es van haver de comprar sabatilles esportives perquè no en tenien», va explicar l’organitzador d’aquesta peculiar iniciativa.

«Volem sorprendre els professionals sanitaris amb activitats que els agradaran i, també, xerrades com la que farà el doctor Manel González que explicarà models que es fan en altres països», va indicar Muñoz.

La jornada vinculada al programa PAFES de la Generalitat es durà a terme el pròxim 5 d’octubre al pavelló Sant Jordi de Torredembarra i finalitzarà amb una paella en un restaurant de la urbanització tarragonina de la Móra. Aquesta activitat va dirigida al personal sanitari de la Xarxa Santa Tecla, que és qui organitza la trobada.

Muñoz estima que entre 50 i 60 professionals de la sanitat es donaran cita en la trobada del 5 d’octubre. La intenció dels organitzadors és que «la jornada augmenti en nombre de participants en un futur i que adquireixi notorietat en el nostre àmbit». Muñoz va apuntar que «seria important que es pogués fer a nivell provincial, ja que és interessant que el personal sanitari conegui de primera mà els beneficis que reporta l’activitat física».

tracking