Diari Més

Societat

Voluntaris que poden canviar una vida

L’entitat sense ànim de lucre TarracoSalut busca voluntaris per fer acompanyament en l’àmbit sanitari

Un voluntari de TarracoSalut fent assistència pediàtrica.

Voluntaris que poden canviar una vidaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2011 naixia a la ciutat de Tarragona TarracoSalut, una entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat l’acompanyament i el suport en la malaltia i la soledat no desitjada. «Busquem atendre la part socioemocional dels usuaris que estan ingressats en centres sanitaris o estan malalts i pateixen soledat no desitjada», explica Mariona Bertomeu, responsable administrativa de TarracoSalut. I ho fan, detalla, tenint en compte la salut com un tot, «des d’una visió holística».

TarracoSalut va fer les seves primeres passes a l’Hospital Santa Tecla de Tarragona, i després d’un temps van portar el seu projecte a l’Hospital Universitari Joan XXIII i a l’Hospital Sociosanitari Francolí. Allà hi fan d’acompanyament pediàtric i hospitalari a malalts ingressats i a familiars cuidadors. A més, els voluntaris de TarracoSlaut fan tasques de dinamització de l’espai conegut com La Saleta, dedicat al lleure dels infants ingressats i els seus familiars. Amb la seva presència, a més, faciliten que els cuidadors dels infants gaudeixin de petites estones lliures, per descansar o realitzar tràmits.

En paral·lel, també treballen als Centres d’Atenció Primària, amb acompanyament a Consultes externes. De manera complementària, a TarracoSalut es fan tasques d’atenció domiciliària centrades en persones grans que viuen soles. «Malgrat que aquestes persones puguin estar ateses per treballadors socials, mirem de donar-los assistència en el vessant més emocional. Moltes vegades aquestes persones, per problemes de mobilitat o falta d’autonomia, solen quedar-se confinades a casa. Els voluntaris que van al domicili miren d’atendre aquesta part, que l’usuari pugui tenir una estona de conversa o baixar al carrer acompanyat», detalla Bertomeu.

TarracoSalut va atendre l’any passat un total de 435 usuaris entre tots els projectes, la majoria dels quals són persones grans, d’entre 60 i 80 anys. Per fer-ho, es nodreix de voluntariat. A dia d’avui hi col·laboren prop de vuitanta persones, però «sempre en fan falta més». Els requisits per formar part de l’entitat són ser major de setze anys, i tot i que no és imprescindible una formació específica, és preferible que els voluntaris tinguin alguna experiència o estudis en l’àmbit social. Així i tot, els col·laboradors sempre cursen una formació obligatòria que s’imparteix a través de la Federació Catalana de Voluntariat Social, a la vegada que es fan reunions i sessions formatives de forma periòdica. A més, al començament els nous voluntaris sempre estan acompanyats de voluntaris veterans. Des de l’entitat assenyalen que on es necessita més suport és en l’àmbit de l’acompanyament hospitalari. En aquest sentit, a les persones que hi vulguin col·laborar se’ls demana que es puguin comprometre un mínim de dos dies a la setmana, dues hores cada dia, en horari de matí o tarda.

Més informació a tarracosalut.org o tarracosalut@gmail.com

Acompanyament a la gent gran.

Voluntaris que poden canviar una vidaCedida

tracking