Diari Més

Societat

Sant Pere i Sant Pau clama contra la brutícia causada pels contenidors soterrats

Els camions de neteja escupen al carrer litres d’aigua bruta provinent de la pluja que es filtra als contenidors a causa d’un error de disseny

Ahir mateix, un veí del barri denunciava la brutícia que vessava un camió de neteja.

Sant Pere i Sant Pau clama contra la brutícia causada pels contenidors soterratsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escena sempre és la mateixa: un camió de neteja carrega les escombraries i, en premsar-la, escup litres d’aigua bruta al paviment, generant un gran bassal de brutícia al seu pas. El fenomen es produeix en desenes de contenidors soterrats que, a causa de un error de disseny, s’omplen d’aigua de la pluja que es barreja amb la brossa. Els veïns de Sant Pere i Sant Pau, un dels barris més afectats, estan farts d’aquesta situació i, habitualment, denuncien aquesta situació a través de les xarxes socials.

«La idea dels contenidors soterrats era bona, però hi hauria d’haver un clavegueram per l’aigua de la pluja. Allò és una fossa i no hi ha cap sortida enlloc», explica Luis Trinidad, president en funcions de l’associació de veïns de Sant Pere i Sant Pau. Els contenidors més afectats són els que es troben en un pendent. Quan plou, l’aigua es filtra cap al gran cub de ciment armat, que no està dissenyat per absorbir aigua. El problema es troba en el segellat dels recipients de metalls amb el paviment de la vorera.

«És un error de disseny. Les cubetes són hermètiques, estan fetes de ciment armat i no filtren l’aigua», descriu Alex Ruiz, encarregat de FCC a Tarragona, l’empresa que gestiona la recollida d’escombraries a la ciutat. Les premses dels camions poden absorbir una qualitat de líquid raonable, «fins a 10 ampolles d’aigua», segons Ruiz, però són incapaces de retenir els litres d’aigua que s’acumulen als contenidors, que tenen una capacitat d’entre 6 i 7 metres cúbics d’aigua.

Les crítiques veïnals no són noves. Trinidad recorda que algunes queixes ja es van produir fa tres anys. El 2016, els tècnics municipals ja van començar a pensar que la solució passava per la retirada d’aquestes illes que es podria produir en els propers mesos. El gener, i després de fortes crítiques de l’oposició pel contracte de la neteja, el plenari municipal aprovava la retirada de 119 illes soterrades. Ruiz calcula que entre 20 i 30 d’aquestes illes, ubicades a SPiSP, a Torreforta i al centre, s’inunden quan plou.

El president de l’associació de veïns La Unió de SPiSP, Gabriel Muniesa, proposa com a solució temporal abans de la retirada dels contenidors fer un forat als contenidors per filtrar l’aigua al subsòl. Ruiz, però, ho descarta de ple: «Està prohibit. No es pot abocar aigua contaminada al subsòl», afirma. Muniesa assegura que les cubetes de ciment es troben per sota del nivell del clavegueram, fet que dificulta que l’aigua de la pluja es pugui derivar a les clavegueres. Els primers contenidors soterrats es van instal·lar entre el 2006 i el 2007. L’actuació va costar 7.118.071 milions d’euros que van ser finançat al 80% amb fons de la Unió Europea (l’altre 20% el va pagar l’Ajuntament).

Els problemes dels contenidors soterrats traspassen Tarragona i són desenes els municipis catalans afectats pel seu mal funcionament. Localitats barcelonines com Molins de Rei i Cardedeu també estudiaven el 2017 substituir-los per contenidors convencionals. A Tarragona, el 2016 els veïns ja es queixaven per les males olors del líquid procedent de les deixalles que s’acumula al fons dels forats i que, aleshores, es convertien en un focus de rates i paneroles.

tracking