Diari Més

Comerç

L'Ajuntament de Tarragona es compromet amb el sector comercial per elaborar un pla d'usos

Florenci Nieto (PIMEComerç Tarragona) afirma que la ciutat és l’única capital sense un pla que reguli l’activitat comercial

Ambient en el mercadet de la plaça Corsini durant el 20 d'agost de 2018.

Compromís de l'Ajuntament de Tarragona amb el sector comercial per elaborar un pla d'usosGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona és l’única capital catalana que no disposa d’un pla d’usos que, entre d’altres qüestions, reguli l’activitat comercial de la ciutat. Així ho assegura el president de PIMEComerç de Tarragona i la província, Florenci Nieto, que reivindica aquest instrument a l’Ajuntament des de fa, almenys, una dècada. Fa poc més d’una setmana, la regidora de Turisme i Desenvolupament Econòmic, Laura Castel, i el mateix alcalde, Pau Ricomà, es comprometia davant Nieto a elaborar en els mesos vinents un pla d’usos.

Són moltes les ciutats que disposen d’aquesta eina, una normativa municipal, que determina aspectes com l’ocupació de l’espai públic dels negocis o la col·locació de les llums de nadal. Durant l’anterior mandat, l’aleshores regidora de Comerç, Elvira Ferrando, anunciava el projecte de Pla Estratègic de Comerç de Ciutat, un instrument en desenvolupament, juntament amb la Cambra de Comerç, que pretenia canalitzar les demandes de la petita i mitjana empresa i impulsar el comerç de la ciutat. Nieto, però, parla de la importància, primer, d’elaborar un pla d’usos. «Un Pla Estratègic de Comerç sense un pla d’usos està condemnat al fracàs. Pots marcar una estratègia i, després, que un pla d’usos te la tiri per terra», assenyala.

«Serà un pla en benefici per a la ciutat, que reforçi la capitalitat de la ciutat i la seva imatge, que marcarà un abans i un després», pronostica l’empresari. Actualment, assegura, «cadascú fa la seva». Nieto defensa el pla d’usos perquè tindrà la funció d’«un llibre d’instruccions» pels regidors del govern i per a la ciutadania. L’alcalde ja incorporava en les seves promeses electorals un pla d’usos per millorar i dinamitzar el comerç de la ciutat, greument afectat per la presència de locals buits, sobretot al centre. Ricomà, aleshores candidat republicà a l’alcaldia, apostava per «implementar un pla d’usos per a les diferents àrees de la ciutat per establir un equilibri entre l’oferta i la demanda i recuperar els eixos comercials que s’han anat perdent els darrers anys».

La normativa en la qual Ajuntament i PIMEC començaran a treballar pròximament, definirà estratègies pel que fa als metres quadrats d’espai públic que poden ocupar les terrasses, a on es pot du a terme una activitat comercial o establir uns límits per no perjudicar el comerç de proximitat que PIMEC representa. El pla d’usos servirà per unificar estratègies comercials dels negocis, com ara col·locar objectes de reclam comercial a les entrades de les botigues. L’espai públic de les terrasses ha estat, recentment, motiu de controvèrsia, després que l’Ajuntament sancionés vuit locals de la plaça de la Font per no complir amb les ordenances municipals, ja que taules i cadires ocupaven més espai del permès de la via pública. De moment, PIMEComerç Tarragona té el compromís «fidel, engrescador i molt sòlid» per part de Castel per tal d’elaborar aquest instrument. En el treball futur per redactar el pla d’usos, Nieto explica que també hi participaran els representants del comerç de proximitat.

El representant de la patronal catalana a Tarragona assegura tenir bona sintonia amb Castel i, tot i discrepar en algunes qüestions, afirma que «té molt bones intencions i coincidim amb molts temes». «Està molt compromesa en treballar per dinamitzar el comerç a tots els nivells», apunta. El president de PIMEComerç Tarragona posa en relleu les expectatives que genera el territori per part del sector empresarial. «Tarragona està de moda. És una tendència que noto des de fa tres o quatre anys», afirma. Nieto augura l’arribada de grans empreses en el futur que contribuiran que la província experimenti un creixement «brutal» en els propers anys. L’arribada del centre comercial de Ten Brinke i el futur Hard Rock Cafe podrien representar l’inici d’aquest creixement.

tracking