Diari Més

Navegació

Els bucs fondejats no poden estar a menys de 926 metres de la costa tarragonina

Capitania Marítima té delimitat un espai on els mercants poden romandre uns dies, la majoria d’ells a l’espera de nou destí

Diversos vaixells fondejats a la zona delimitada per Capitania Marítima, vistos des de terra.

Els bucs fondejats no poden estar a menys de 926 metres de la costa tarragoninaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una imatge habitual al litoral de Tarragona és la presència d’un elevat nombre de bucs mercants fondejats a curta distància de la costa, que són visibles des d’espais com el Balcó del Mediterrani, el passeig Rafael de Casanova i les platges. Tot i que pot cridar l’atenció a moltes persones, els vaixells disposen d’un espai marítim definit per a aquesta funció. El límit més pròxim a terra està ubicat a 0,5 milles de la costa (926 metres) i el més allunyat a 3,5 milles (6.476 metres), segons ha informat a aquesta redacció l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT). Un dels motius de fondejar en aigües externes, però d’àmbit portuari, és la notable diferència del cost de les taxes que cobra l’APT, molt superiors en aigües interiors que en exteriors.

Tota mena de mercants estan autoritzats a fondejar en l’espai delimitat per Capitania Marítima, depenent del Ministeri de Foment, explica Juan Blasco, cap de Registre de Bucs, qui afegeix que és l’APT l’ens que gestiona la presència dels vaixells en l’àrea destinada al fondeig. L’espai pot ser ocupat des de vaixells de càrrega granel a petroliers, però també per iots. No és habitual que ho facin embarcacions que transporten mercaderies peribles. Els bucs destinats al transport de mercaderies perilloses fondegen en la zona més allunyada de la costa, dins del mateix espai.

El fondeig a la zona delimitada per Capitania Marítima pot obeir a tres supòsits diferents. Un dels motius és que un vaixell que hagi finalitzat l’operació de càrrega o descàrrega en aigües interiors del port fondegi per esperar la nova destinació que decidirà l’armador. També, per estar retingut per Capitania Marítima, a l’espera de la resolució d’alguna incidència. Un tercer supòsit afecta vaixells que estiguin a l’espera de rebre provisions o altra mena de subministraments.

Sense limitació de temps

Els bucs no tenen un temps límit per romandre fondejats en la zona portuària delimitada en aigües exteriors. En aquest context, l’APT indica que no hi ha un període màxim de permanència. A més, el fondeig és gratuït del primer al tercer dia, tret que s’hagi produït activitat comercial anteriorment. A partir del quart dia, sí que s’aplica una taxa. Aquesta pot aproximar-se als 2.000 euros diaris, si el vaixell està atracat dins del port, i de deu vegades menys si es troba fondejat en l’àrea delimitada.

Els vaixells fondejats en l’espai delimitat poden demanar, mitjançant els armadors, l’aprovisionament d’aliments i altres productes, per a la qual cosa hi ha embarcacions específiques. Pel que fa a la tripulació, no és habitual que els seus membres baixin a terra, però ho poden fer amb llanxes adients per a aquesta activitat, sempre passant els controls pertinents. Com a curiositat, aquest estiu han estat fondejats fins a set bucs destinats al transport d’animals, tots ells buits, que es mantenien a l’espera de saber el destí on fer la càrrega, a Tarragona o en altres ports del Mediterrani.

tracking