Diari Més

Sanitat

La infermeria es mostra «molt satisfeta» per poder dispensar medicaments

La presidenta del col·legi professional de Tarragona, Lluïsa Brull, afirma que el decret del Govern «ens dona més competència i autonomia»

El sector de la infermeria ha acollit amb satisfacció el decret del Govern de la Generalitat.

infermeria, medicamentsCOIIT/BII

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona, Lluïsa Brull, va valorar ahir dimarts, de manera «positiva», l’aprovació pel Govern de la Generalitat del decret d’acreditació dels professionals del sector per a poder indicar, usar i dispensar medicaments i productes sanitaris d’ús humà. En declaracions a aquesta redacció, Brull va dir ahir que «hem lluitat molt de temps per aconseguir-ho, per la qual cosa el col·lectiu al qual representa «està molt satisfet».

La presidenta del col·legi de Tarragona va comentar que, en els pròxims dos anys, «es faran unes guies dels productes que nosaltres podrem prescriure». La decisió de la Generalitat «ens dona més competència i autonomia a les infermeres», va apuntar, per remarcar que «no es tracta de poder receptar el mateix que els metges», com ara determinats medicaments.

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), del que en forma part el col·legi de Tarragona i que representa als més de 50.000 professionals de la infermeria que hi ha a Catalunya, va agrair «la fluida interlocució amb els responsables del Departament de Salut de la Generalitat per a l’elaboració del decret», però va recordar que «aquest està lluny del que es podria considerar d’acord a la pràctica real de les infermeres i els infermers, si bé apunta cap a una seguretat jurídica per al col·lectiu», va manifestar la seva presidenta, Núria Cuxart.

Mínim, un any d’experiència

Brull va recordar que els professionals que podran acollir-se al contingut del decret «han d’estar titulats i portar, com a mínim, un any treballant». Les infermeres que compleixin els requisits podran acreditar-se en l’àmbit de cures generals i especialitzades per poder indicar i dispensar medicaments i productes sanitaris no subjectes a prescripció mèdica, finançats i no finançats pel sistema de salut. Aquests medicaments i productes, que qualsevol usuari pot adquirir a les farmàcies, podran ser receptats per les infermeres acreditades tan bon punt obtinguin l’acreditació.

Per als medicaments i productes sanitaris subjectes a prescripció mèdica, caldrà esperar al fet que el Ministeri de Sanitat prepari els pertinents protocols i guies de pràctica clínica que s’hauran de fer servir i que regularan aquesta activitat.

Núria Cuxart, va manifestar, en la seva qualitat de degana del CCIIC, que «la lluita per aconseguir esmenar el gran error de la Llei del Medicament, en el que no es reconeixia la infermera com a subjecte prescriptor, fa molts anys que dura i no resoldrem definitivament el problema fins a aconseguir esmenar aquesta llei», però va afegir que «aquest decret és importantíssim no tant pel que ens permeti fer en termes pràctics, que encara no s’acosta al que necessitem, sinó pel que representa haver traspassat la immensa barrera que ens impedia prescriure». «Aquest és un procés irrevocable», va afegir la degana Cuxart.

El decret entrarà en vigor en el moment en què es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i suposarà un estímul per als professionals de la infermeria, que veuran ampliades les seves funcions.

tracking