Diari Més

Cultura

'La mida del temps', una oda a Eduard Boada, «l'artista dels entrepans»

David Aymerich dirigeix un documental sobre el cèlebre restaurador i futur pregoner de Santa Tecla que s’estrenarà el 15 de setembre

Aymerich, Pallejà i Barón observen a Boada durant la presentació del documental al bar.

'La mida del temps', una oda a Eduard Boada, «l'artista dels entrepans»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan Javier Barón va creuar sis anys enrere el llindar de la porta de Can Boada va quedar meravellat. La música clàssica de l’històric local i l’aura de l’establiment, i del mateix Eduard Boada, el va captivar. Des de l’aleshores, la idea de fer un projecte audiovisual no el va abandonar. Fa uns vuit mesos, una cervesa amb la productora Mireia Pallejà va ser el detonant per arrencar un documental sobre el restaurador. El resultat és La mida del temps, dirigit per David Aymerich, un treball que presenta el personatge a través de vuit entrevistes.

«El que més ens agrada d’ell és la seva senzillesa i humilitat», assenyalava ahir Barón en la presentació del documental al mateix bar. Poques vegades un personatge tan allunyat de l’habitual focus mediàtic en el qual es reflecteixen polítics, esportistes o empresaris adquireix tanta notorietat com aquest home de 77 anys que l’any passat s’acomiadava i tancava la persiana de Can Boada, obert des de 1947 pel seu pare.

«Té un punt de místic el personatge», observa Aymerich. Durant 25 minuts, l’escriptora Margarida Aritzeta, el joier Joan Blàzquez i l’exalcalde Josep Fèlix Ballesteros, entre altres, descriuen el cèlebre restaurador, que en unes setmanes també protagonitzarà un altre reconeixement ciutadà com a pregoner de les Festes de Santa Tecla. «És un artista que fa entrepans i el documental és una oda als artistes que, de vegades, a Tarragona no s’acaben de veure», explica Pallejà.

TAC 12 i l’Ajuntament de Tarragona cofinancen la pel·lícula que s’estrena el 15 de setembre a l’Antiga Audiència en el marc de Santa Tecla i que també ha comptat amb la col·laboració de la Tarragona Film Office. En el rodatge també han participat dos alumnes del Cicle Superior d’Audiovisuals de l’Institut Pere Martell. L’escenari del projecte són carrers i espais de Tarragona com la plaça del Rei i la Catedral. L’entrada és gratuïta fins a completar aforament i el documental es projectarà també a la cadena de televisió tarragonina.

L’equip del documental explica que l’obra «s’endinsa en La mida del temps de l’Eduard, com les seves maneres pausades i calmades han marcat el ritme de tots els que han entrat alguna vegada a Can Boada i, com durant aquest temps, ha estat la seva manera de fer i s’ha acabat convertint en el seu llegat».

«És una il·lusió que no m’esperava», celebrava ahir Boada, engrescat, mentre preparava un aperitiu pels realitzadors i els periodistes. Aymerich, director de l’exitós llargmetratge Dulce sabor a Limón, li tornava l’agraïment. «S’ha empleat a fons en la part ficcionada del documental», explicava. Segons el cineasta, La mida del temps «trenca amb tots els estereotips» i el convencionalisme del gènere. «No és un documental a l’ús», assegura el director.

«Durant el rodatge ens deia que havíem d’aprofitar el temps amb altres coses i ens preguntava per què estàvem amb ell», comenta, entre riures, Barón. El restaurador ja prepara el seu discurs durant el pregó de les festes de la ciutat. Mentrestant, ja retirat, Boada segueix contemplant el gran eco i la petjada que han deixat els seus entrepans a la ciutat.

tracking