Diari Més

Cultura

Nou taller tancat a la Part Alta: «Si el barri canvia, els artistes marxem»

La retratista Marina B. Cubells deixarà enrere sis anys de la seva vida al setembre, en abandonar el local del carrer Cavallers

Marina B. Cubells, treballant al seu taller del carrer Cavallers, a la Part Alta.

Nou taller tancat a la Part Alta: «Si el barri canvia, els artistes marxem»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou taller d’art tancarà pròximament a la Part Alta de Tarragona. Després que, tal com avancés el Diari Més, el fotògraf Lluc Queralt estigui en perill de perdre la seva casa-taller, nous casos d’artistes que marxen del barri surten a la llum. El darrer és el de Marina B. Cubells, qui porta l’Arts Estudi, al carrer Cavallers. Al setembre, aquest local amb tota mena de retrats abaixarà la persiana per donar pas a una nova activitat. En un barri on cada cop hi ha més pressió als veïns perquè donin pas als turistes, a aquesta pintora li van oferir un canvi de contracte que no va acceptar i, arran d’això, continuarà la seva tasca en un baix del carrer del Baró de les Quatre Torres, al centre de la ciutat.

La Part Alta va començar a atraure l’atenció dels artistes fa anys pel baix preu dels lloguers. La rehabilitació de carrers i edificis als anys noranta i principis de segle ha ocasionat el descobriment del sector turístic i, amb ell, l’increment dels preus del lloguer. No és un fenomen exclusiu de la Part Alta, però per l’anada i vinguda de maletes i l’aparició de hostels és on es fa notar més. «Si el barri canvia i pugen els preus, els artistes haurem d’acabar marxant», explica Marina B. Cubells. Alguns opten per llogar un pis i no uns baixos. «Baixar a un local és més car, molts pinten en un pis, tancats», reconeix Màrius Arts, un artista que té el taller obert al carrer Mediona. Ell no ha patit cap pressió: el local és de propietat i pot dedicar-se a la seva activitat sense témer cap imprevist pel que fa al seu immoble. Tampoc en tem un altre artista del carrer Comte, el fotògraf Pep Escoda, tot i que planeja marxar aviat per la gentrificació. «Això ja no és com quan vaig arribar», assegura. El pintor del carrer Misser Nogués, Xavier Aluja, per la seva banda, tampoc no està rebent, diu, cap pressió. Ell sí que està en règim de lloguer: «Quan vaig arribar em vaig trobar un autèntic corral», afirma Aluja. Ara, amb el local reformat, organitza tallers clandestins per amenitzar les tardes dels diumenges amb diversos elements culturals. Ell i quatre artistes més han format recentment un col·lectiu artístic anomenat Subway Art, que vol organitzar activitats per provar de recuperar l’ambient fa temps perdut.

Tallers Oberts

A partir de l’any 2005 l’associació Tallers 03 va organitzar Tallers Oberts, una iniciativa dels artistes per obrir els espais i ensenyar les seves obres. «Alguns no tenien local i el llogaven només per a l’ocasió», explica Xavier Aluja. «No es va entendre bé, Tallers Oberts no era per vendre», explica aquest pintor, que atribueix la manca de continuïtat als mateixos artistes. Això sí, es mostra crític amb el paper tant de l’Ajuntament com dels propietaris dels edificis del barri: «Hi ha molts locals buits que no s’arreglen». Contra l’Ajuntament també apunta Cubells, qui retreu a l’anterior equip de govern les seves restriccions als artistes per poder oferir el seu treball a la via pública.

Múltiples factors

L’increment dels lloguers és un dels factors que afavoreixen que els veïns i els artistes acabin marxant del barri, però no l’únic. «Cadascú té el seu motiu per marxar», explica Màrius Arts. La conseqüència, però, és comuna. Hi està d’acord Pep Escoda, que assegura que «el declivi fa temps que va començar, no és d’ara». «En qualsevol ciutat d’Europa tanques els ulls, els obres i no saps on ets, tot són botigues de les mateixes marques», afegeix Marina B. Cubells. «Es mengen el comerç autòcton, jo si viatjo a un lloc vull veure com treballen els d’allà, no Zara, Mango o Alehop, els centres històrics s’han de respectar», assegura aquesta artista.

Habitatges d’Ús Turístic

L’increment d’habitatges d’ús turístic a la ciutat de Tarragona és un fet. Segons dades de la Generalitat, en un any és de gairebé 200. Fins a l’agost, a Tarragona hi havia 1.183 d’aquests habitatges, una quantitat que segons la Generalitat equivaldria a 5.607 places. Per a Joan Calvet, president de l’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada, aquest creixement «no és excessiu». «Això vol dir que els que hi havia fins ara s’han anat registrant, complint la normativa, i abans operaven il·legalment», diu. Aquesta il·legalitat la vigilen de prop des de l’Associació, que el 2018 van denunciar 25 pisos a tota la província. I, malgrat que Calvet detalli que la Part Alta no és el focus més important de pisos turístics de la ciutat –«Llevant, per les platges, és on són pràcticament tots», diu–, al barri van apareixent oficines enfocades a l’allotjament del turisme. La darrera, oberta al carrer Santa Anna, ha despertat la curiositat d’alguns veïns.

La pintura, a la baixa

Els quadres tampoc no es venen com abans. Com a mínim, aquesta és la sensació de Màrius Arts, qui afegeix aquest factor a una possible davallada de tallers d’artistes. «El negoci ha baixat, ara la gent no compra quadres per decorar casa seva», explica, «abans en una fira érem dos-cents artistes i ara en som quinze i quan algú ven un sol quadre fem broma entre nosaltres». El negoci no li ha anat malament a Marina B. Cubells, qui per contra deixarà de vendre les seves creacions al local que havia regentat des del desembre de 2013. «Jo faig retrats i el meu company fa paisatges, el nostre client més habitual és de Tarragona i molts repeteixen», afirma. Bona part dels encàrrecs provenen del seu web i Instagram, que s’ha convertit per a molts en una font d’ingressos. Per regalar, un retrat pot ser una bona opció i Cubells els fa amb tècnica amb oli en sec, en blanc i negre i a color. Ha arribat a exposar a Manhattan i ara fa sis anys va crear una associació amb la intenció d’agrupar diferents artistes, un objectiu que ara quedarà pendent de complir amb el tancament. «Vaig a millor, a un local més gran», matisa aquesta artista.

tracking