Diari Més

Justícia

Aturat el projecte de rehabilitació de l'edifici dels Jutjats de Tarragona

La Generalitat declara deserta la licitació per redactar el projecte d’obres per arreglar goteres, esquerdes i altres deficiències del Palau de la Justícia

Alguns dels problemes més visibles són esquerdes a parets i sostres, rajoles foradades i el rastre d'humitat a causa de les goteres.

Aturat el projecte de rehabilitació de l'edifici dels Jutjats de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de rehabilitació de l’Audiència Provincial de Tarragona està aturat després que el 18 de juliol la Generalitat declarés desert el concurs per redactar el projecte de les obres. Les dues empreses que optaven a realitzar les obres no compleixen amb els requisits tècnics necessaris i el govern ha decidit excloure-les del procediment. Els treballs per consolidar l’estructura i resoldre els nombrosos problemes de manteniment que presenta l’edifici com ara l’existència de goteres, esquerdes i maquinària degradada pel pas del temps s’estanquen fins que es liciti de nou.

Esquerdes, plaques de fals sostre fetes malbé, panys de porta trencats, cables fora de les caixes de protecció i avaries als ascensors. Aquesta és la fotografia actual que presenta l’edifici del Palau de Justícia, segons un l’informe dels Serveis de manteniment integral dels edificis de Justícia que acompanya les bases del concurs de redacció de les obres, valorat en 178.667 euros. La seva execuvió tindrà un cost molt més elevat.

Dos arquitectes de la Generalitat van inspeccionar el 2016 l’edifici i van detectar nombroses deficiències en el manteniment i van aconsellar fer obres per consolidar l’estructura. El dictamen fet pel mateix govern indica que les lesions a l’edifici estan provocades per «les humitats provinents de la coberta, zones humides i baixants». Un altre informe apunta a la «vellesa» de l’edifici per afirmar que hi ha «diverses zones en mal estat». Un dels aspectes més preocupants és la humitat que afecta, almenys, a quatre punts: «la zona de la terrassa de la 4a planta, l’arxiu de la 1a planta, la planta 0 forenses i el passadís informàtica de la primera planta». Hi ha plaques de fals sostre en mal estat a causa de les humitats, diverses baranes estan malmeses i alguns esglaons no estan ben fixats.

Tarragona pateix un problema crònic pel que fa als equipaments de Justícia. És l’única capital catalana que té els equipaments del Departament dispersats per la ciutat i, el projecte del nou Fòrum de la Justícia –llargament reivindicat per la ciutat i que ha d’unificar-los–, no està en les previsions de la Generalitat que argumenta falta de pressupost per abordar les obres. El govern es gasta cada any 1,2 milions d’euros en el lloguer de les seus judicials repartides en sis edificis de la ciutat. D’aquests, només dos són propietat de l’administració catalana.

Els informes tècnics que justifiquen els treballs de rehabilitació dels Jutjats de Tarragona apunten que hi ha diverses rajoles trencades. La humitat provoca que la pintura de la paret es vagi desprenent provocant un aspecte degradat a sales i despatxos. Unes 40 portes es troben malmeses, no tanquen correctament i freguen amb el terra i els ascensors acumulen desenes d’incidències. Unes 35 llums d’emergències es troben en mal estat i a diverses zones els cables es troben a la vista, fora de les seves caixes habituals de protecció. Les instal·lacions sanitàries són «molt velles» i estan fetes de plom i uralita, material prohibit en l’àmbit sanitari. A conseqüència de la seva antiguitat, molts d’ells es troben en mal estat o bé trencats. Els extintors també presenten deficiències. Un d’ells està per recarregar i hi ha dues boques d’incendis malmeses que necessiten ser substituïdes.

Els tècnics recomanen traslladar els arxius a les zones on les biguetes estan reforçades i asseguren que «reparar o reforçar biguetes sense substituir la instal·lació vertical de sanejament està malbaratant recursos econòmics». Un altre problema es concentra a les màquines refrigeradores. «En general, es troben en mal estat», afirma l’informe. «Les màquines del calorifugat i els tubs de plàstic de les preses de corrent estan molt deteriorats a conseqüència natural de l’exposició del sol», assenyala. A més, algunes màquines tenen fugues d’oli.

Alguns dels problemes més visibles són esquerdes a parets i sostres, rajoles foradades i el rastre d'humitat a causa de les goteres.

Aturat el projecte de rehabilitació de l'edifici dels Jutjats de TarragonaCedida

tracking