Diari Més

Medi ambient

El Port de Tarragona i Tarraco Felina col·laboren per controlar la colònia de 188 gats a la zona

Des de 2014 l'entitat animalista ha atès a 246 felins

Un grup de gats passeja al Far de la Banya, al final del passeig de l'Escullera.

El Port de Tarragona i Tarraco Felina col·laboren per controlar la colònia de 188 gats a la zonaTarraco Felina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De nit, els corredors, patinadors i ciclistes que s’acosten fins al Far de la Banya els detecten per la brillantor dels ulls que sobresurten entre les roques enmig de la foscor. Viuen des de fa anys repartits pel passeig de l’Escullera fins a la torre lluminosa, i més enllà. Saben perfectament on està el menjar i detecten al vol quan arriba el cuidador amb el pinso i l’aigua. Els gats que habiten en aquesta zona del Port de Tarragona només representen la punta de l’iceberg de la colònia de gats ubicada a les instal·lacions portuàries.

Més enllà del mur que separa molls i remolcadors del passeig i el mar, 188 gats s’amaguen, actualment, entre la multitud de racons que ofereix l’extensa superfície del Port. Les dades, actualitzades amb precisió, les facilita Isaac Aixalà, president de l’associació Tarraco Felina i la persona que coneix millor la situació dels gats que habiten al Port. Des de 2014, la seva entitat col·labora amb l’Autoritat Portuària per controlar la colònia de gats. L’equip d’aquest cuidador, format per tres persones més, esterilitza i cura els animals en una feina, estretament coordinada, amb treballadors, Guàrdia Civil i estibadors.

Les captures són constants. «Fa unes setmanes es va aturar la descàrrega d’un vaixell durant uns minuts perquè m’hi pogués acostar i capturar una gata amagada al moll», explica Aixalà. Davant de la colònia descontrolada que va aparèixer fa uns anys, l’entitat animalista va començar a treballar a les instal·lacions. El conveni firmat entre les dues parts, –que enguany ha augmentat fins als 3.000 euros anuals– ajuda a cobrir gran part de les despeses que suposen vacunar i sacrificar els animals quan envelleixen. Des de la Direcció de Sostenibilitat del Port fan un balanç positiu d’aquests cinc anys de treball conjunt. «Desenvolupen una gran tasca beneficiosa des del punt de vista mediambiental i de salut pública», expressen fonts de l’Autoritat Portuària que celebren que s’hagi pogut controlar la colònia al passeig de l’Escullera.

La captura és el primer pas. «Baixar al fang», diu Aixalà. Un treball, segueix que, a vegades, «no és gaire agraït». Des de 2014, l’entitat ha atès un total de 246 felins, 40 dels quals han estat adoptats i la resta han anat morint. Sovint són els mateixos treballadors del Port els que avisen els voluntaris de l’entitat que disposen de targetes amb accés a les instal·lacions per treballar a qualsevol hora del dia i amb les que es poden moure per totes les zones del moll.

Repartides per la superfície de les instal·lacions hi ha unes 18 colònies formades per entre 5 i 20 animals. La proliferació dels gats és ràpida, ja que una femella pot arribar a parir fins a sis cadells. Els veterinaris els extreuen l’úter i la matriu per evitar que es puguin seguir reproduint. «A Tarragona sempre hi ha hagut gats i el Port és un calador», explica.

Des del Port subratllen la importància del control de la colònia per «mantenir una població estable i sana que, amb la seva presència, també contribueix a evitar la proliferació de rosegadors i altres plagues». «La sensació és que hi ha menys gats que abans», comenta Aixalà, que denuncia l’actitud de grups de joves que ataquen els animals llençant-los objectes i donant puntades de peu. «Hi ha molt de cafre», observa.

La feina de Tarraco Felina no es limita a les instal·lacions portuàries. En els propers dies, juntament amb dues altres entitats, faran captures al Consorci d’Aigües de Tarragona, ubicat a l’Autovia de Reus, després que la colònia hagi augmentat fins a la vintena d’animals.

tracking