Diari Més

La banda tarragonina Sons de la Cossetània prepara un nou viatge a Portugal

La formació tindrà l’oportunitat d’actuar al costat de la prestigiosa Real Banda de Gaitas da Deputación de Ourense

La banda durant la darrera Professó de Sant Magí el passat dilluns 19 d'agost.

La banda tarragonina Sons de la Cossetània prepara un nou viatge a PortugalGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La banda tarragonina Sons de la Cossetània viatjarà a finals d’agost a Portugal per participar en el IV Festival de Bandas de Gaitas de Viana do Castelo que se celebrarà a la ciutat costanera de Viana, situada al nord del país. Allà tocaran amb 3 bandes més, dues locals (la Banda de Gaitas de Sao Tiago de Cardielos i la Banda de Gaiteiro Zé Pedro Associaçao Musica) i la prestigiosa Real Banda de Gaitas da Deputación de Ourense, un grup gallec format el 1993 amb una llarga llista de membres i ampli recorregut internacional que gaudeix de gran reputació en el món de la música tradicional.

Per a Sons de Cossetània, participar al costat d’ells és «tot un honor», tal com comenta el president de la banda, Jordi Heredia. «La Real Banda de Gaitas Da Deputacion de Ourense són paraules majors, és un grup que avui dia no va a qualsevol lloc, tenen un gran bagatge i gaudeixen de molt bona reputació», afegeix Heredia.

Amb aquest viatge, Sons de la Cossetània apunta una nova sortida a la seva llista d’actuacions internacionals. Altres anys han estat a llocs com Londres, Nova York o Roma entre d’altres. Heredia recorda especialment l’actuació que van fer per Saint Patrick’s Day, el 17 de març, a la desfilada de la 5a avinguda de Nova York, la més antiga dels EUA, on van poder tocar amb 300 mil gaites.

Un altre de les seves actuacions més emblemàtiques a l’estranger va ser al Vaticà, on van poder tocar el virolai per al Sant Pare, el qual els va venir a donar les gràcies personalment. Després, van tocar l’Azzurro, una cançó típica italiana, amb la qual, tal com ho relata Heredia, les 40.000 persones de públic van acabar cantant amb ells.

La banda arribarà el divendres 30 a Oporto i l’endemà aniran a Viana, on els esperaran a la recepció del Festival amb les altres bandes. Més tard faran una desfilada per tota la ciutat amb els altres grups.

Diumenge, abans de tornar a casa, els membres de la banda aprofitaran per passar per la ciutat de Tui, a Galícia, amb la que faran una trobada amb Sant Xoan de Paramos, una banda local amb la qual tenen bona amistat. Des de Tui, faran excursió al Monte de Santa Tecla on hi ha una ermita dedicada a la patrona de Tarragona.

Sacs de gemecs i tarotes

Sons de la Cossetània es va formar ara fa sis anys i avui compta amb 30 membres els quals toquen diversos instruments, entre ells timbals, panderetes, quinze sacs de gemecs i sis tarotes, les quals són semblants a les gralles però més llargues i amb un so més greu. Les tarotes «fan una combinació molt maca amb el sac de gemecs», afirma Heredia. «Nosaltres toquem amb dos tons, com un òrgan, així és més harmoniós», afegeix Heredia.

Aquesta formació tarragonina és la que compta amb el major nombre de sacs de gemecs de Catalunya. Tot i que sovint no poden sortir tots a la vegada perquè l’Ajuntament només els permet tocar un màxim de 9 sacs, «quan sonen tots junts posen la pell de gallina», explica Heredia.

A Tarragona, la banda actua en diverses festes populars. Heredia fa una menció especial a l’actuació que fan cada any per Sant Patrici, el 17 de març.

tracking