Diari Més

Societat

Tarragona registra dues sancions diàries per deixar brossa fora dels contenidors

L’Ajuntament intensifica des de juliol les inspeccions i les sancions, d’entre 100 i 300 euros, als incívics que dipositen mobles i escombraries al carrer

Mobles, portes i restes de deixalles i escombraries al costat d'un contenedor de Bonavista, el diumenge passat.

Tarragona registra dues sancions diàries per deixar brossa fora dels contenidorsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona interposa dues sancions de mitjana diàries per deixar brossa fora dels contenidors a particulars i empreses. Les portes, calaixeres, armaris, taules i fins i tot urinaris dipositats al costat dels contenidors són, habitualment, la prova de l’incivisme d’una part de la població. En els últims mesos, les muntanyes de deixalles, també bosses d’escombraries d’ús diari, s’han intensificat. Des de principis de juliol, l’Ajuntament ha començat a sancionar amb més duresa als ciutadans incívics i a inspeccionar per localitzar els infractors. El regidor de Neteja, Jordi Fortuny, assegurava ahir que en només 20 dies, l’Ajuntament va interposar 10 denúncies.

L’equip municipal treballa per identificar les persones que deixen mobles fora del contenidor i que no avisa al servei de recollida. El consistori compta amb un servei gratuït anomenat telèfon verd (977 296 222) per coordinar serveis de recollida selectiva de residus voluminosos. Els ciutadans també poden adreçar-se a la deixalleria del polígon Riuclar, oberta de 8 a 20 hores. El centre, però, només permet un sol abocament per dia. Abans de portar les deixalles, el ciutadà ha de dirigir-se a les oficines de Neteja Pública a la plaça Imperial Tàrraco per sol·licitar el permís corresponent. També hi ha cinc deixalleries mòbils que es van movent per diferents punts de la ciutat cada dia.

L’ordenança municipal prohibeix dipositar qualsevol objecte i contempla sancions d’entre 100 i 300 euros pels incívics. Si la persona paga abans de la resolució, tindrà una reducció del 30%. De cara a la tardor, el regidor de Neteja preveu intensificar les inspeccions a través de diverses campanyes. Fortuny es reunirà a principis de setembre amb representants de les associacions veïnals per parlar sobre aquesta problemàtica que afecta, de forma generalitzada, tota la ciutat. «Els ciutadans també denuncien i ens envien la identificació de persones que no estan fent la feina ben feta», apuntava el regidor. «Volem combatre l’incivisme des de la formació, la informació i la sanció», afegia.

Els veïns de Bonavista, molt coordinats a través de les xarxes socials, han denunciat en l’última setmana gairebé cada dia l’existència de mobles i restes de deixalles a fora dels contenidors. «Cada dia es nota més l’incivisme de la gent a tot arreu, però no per això hem de deixar que passi», comenta Emilia Carrasco. En les converses dels últims dies entre els veïns, sempre apareixia l’existència d’una furgoneta blanca com a responsable dels últims abocaments. El dilluns, un veí va poder veure diverses persones descarregant mobles del vehicle i va denunciar els fets a la Guàrdia Urbana a qui va proporcionar la matrícula de la furgoneta.

L’Ajuntament va començar a interposar sancions l’1 d’agost 2012, després que els ciutadans continuessin amb les seves actuacions incíviques tot i les diferents campanyes informatives i sensibilitzadores que el consistori va difondre. El 2016, per exemple, el consistori va tramitar un total de 108 sancions, la majoria per dipositar residus fora dels contenidors de la brossa. A més, va aplicar 2.156 avisos i recordatoris de la normativa.

Fortuny explicava ahir que el seu equip treballa «en la línia d’evolucionar noves estratègies per la millora de la neteja, identificant espais, moments per intervenir i la seva intensitat». També s’està estudiant la mida dels contenidors per si és necessari substituir els que són petits per uns de més grans. El regidor de Neteja vol augmentar l’actual equip de tres persones destinat a elaborar un pla per millorar les inspeccions. L’objectiu de l’Ajuntament és incorporar tres professionals més de cara als pressupostos de l’any que ve. «Estem intentant fer el que podem amb una estructura que no vam dissenyar nosaltres», explicava, en referència als recursos de què disposa actualment.

El president de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET), Ángel Juárez, que aglutina un centenar d’entitats, va traslladar fa una setmana a través d’un contacte telefònic al regidor republicà «les queixes rebudes per la brutícia de la capital». Juárez es vol reunir amb la direcció de FCC, l’empresa adjudicatària encarregada de la neteja a Tarragona per abordar «l’increment de contenidors envoltats per residus voluminosos o impropis», per altra banda, un fenomen que reconeix el mateix Ajuntament, segons el comunicat de la CET.

El consistori vol «evolucionar» l’actual contracte de la neteja, però no ho podrà fer, almenys, fins al 2023. La coordinadora assegura que els treballadors compleixen amb el plec de condicions per la qual cosa s’ha reduït el servei, fet que ha provocat punts negres que cal eliminar. Com ja va fer amb l’anterior govern, la CET s’ha posat a disposició de les parts per ajudar a diagnosticar el problema, participar en les campanyes i difondre accions de sensibilització i conscienciació per aconseguir una ciutat més neta.

tracking