Diari Més

Educació

L'Ajuntament de Tarragona vol acabar amb la segregació escolar a partir del curs 2020-2021

El consistori farà públic a l'octubre un estudi sociològic, encarregat per l'anterior equip de govern, que analitza totes les escoles de la ciutat

Absentisme a les llars d'infants per por al contagi de l'enterovirus

Absentisme a les llars d'infants per por al contagi de l'enterovirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona començarà a implementar mesures a les escoles per acabar amb la segregació escolar a partir del curs 2020-2021. La regidoria d'Educació es basarà en un estudi sociològic elaborat durant el curs passat pel doctor Xavier Bonal i encarregat per l'exregidor socialista Francesc Roca. L'actual equip de la conselleria d'Educació, liderat per Manel Castaño, presentarà públicament els resultats de l'estudi a l'octubre.

La segregació escolar es produeix quan una escola concentra una elevada quantitat d'alumnes que viuen en un entorn social amb pocs recursos, desfavorit. Els centres educatius de màxima complexitat acostumen a reunir aquests alumnes. Castaño apunta que el consistori treballarà per «cobrir els dèficits de la segregació escolar» i perquè en aquestes escoles «hi hagi un equilibri».

Tarragona té vuit centres considerats de màxima complexitat per la Generalitat: l'Escola Bonavista, l'Escola Campclar, l'Escola Mediterrani, l'Escola Riu Clar, l'Escola Saavedra, l'Escola Sant Salvador i l'Escola Torreforta. Castaño, veí de Sant Salvador, il·lustra la situació del centre homònim per explicar el fenomen. «Al barri la població immigrant és d'un 30% i, en canvi, la majoria d'alumnes de l'Escola Sant Salvador són immigrants», informa.

La concentració d'alumnes amb un baix nivell econòmic afecta l'educació dels estudiants. Bonal, que en el darrer curs ha estudiat amb profunditat els centres educatius de la ciutat, ho explica en el seu estudiCombatre la segregació escolar: de l'amenaça a l'oportunitatpublicat per la Fundació Bonfill. Tot i que hi ha centres d'aquesta mena que , excepcionalment, aconsegueixen bons resultats, aquest sociòleg assegura que «els centres segregats solen tenir uns pitjors resultats educatius, amb un alumnat amb moltes més probabilitats de repetir curs, de tenir pitjors notes o de patir abandonament escolar prematur». El regidor Castaño afirma que l'Ajuntament vol evitar que alumnes d'un barri marxin a un altre, un fet que s'està produint en l'actualitat.

Un cop fet públic l'estudi, el consistori començarà a elaborar possibles mesures que aplicarà als centres a partir del curs 2020-21. El Síndic de Greuges apunta en les seves resolucions que «l'objectiu de la lluita contra la segregacio escolar és vetllar perquè els diferents centres escolars d'una mateixa zona tinguin una composició social similar entre ells, i equivalent a la de l'entorn on s'ubiquen».

Segons Bonal, Catalunya és un dels territoris a Europa amb més segregació escolar. «Molts estudis internacionals assenyalen que la segregació fa que el sistema educatiu sigui molt més ineficient: surt més car i els resultats educatius són pitjors. Un fet que, a la vegada, implica que el país o el municipi sigui menys productiu, menys innovador, i que hi hagi menys creixement econòmic», escriu l'investigador. Per combatre aquest fenomen, Bonal proposa el principi d'incumbència per aconseguir que un centre sense segregació se senti incumbit pel que li passa al centre veí que sí que pateix un procés de guetització. Això es podria resoldre fent que tots els docents passessin per tots els centres.

tracking