Diari Més

Justícia

Les obres del nou centre penitenciari obert arrenquen aquest novembre

Capella ho anuncia en una comissió de justícia on PSC i comuns denuncien que víctimes i agressors masclistes comparteixen passadís als jutjats

Pla general del solar on s'ha de construir el nou Centre Penitenciari Obert de Tarragona, al Parc Francolí.

Les obres del nou centre penitenciari obert arrenquen aquest novembreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres del Centre Penitenciari Obert (CPO) de Tarragona, que s’ubicarà al costat del Parc del Francolí, arrencaran aquest novembre. Així ho assegurava la consellera de Justícia, Ester Capella, en la comissió de Justícia del passat 18 de juliol en una pregunta de la diputada de Catalunya En Comú Podem, Yolanda López. Durant la comissió, PSC i comuns van posar sobre la taula la necessitat de construir el Fòrum de la Justícia. Les dues formacions van denunciar que l’actual dispersió de seus judicials provoca que en el jutjat de Tarragona les víctimes de violència masclista coincideixin al passadís amb el seu agressor.

La construcció del nou CPO té un pressupost de 10 milions i la previsió de la Generalitat és que estigui llest a partir de maig de 2021. Els centres penitenciaris de règim obert acullen els presos que compleixen la recta final de la condemna. Aquests reclusos, en tercer grau, és a dir, en un règim de semillibertat, acudeixen al centre per potenciar la seva reintegració en la societat.

Els veïns de la zona s’oposen al projecte. Fa una setmana, l’Associació de Veïns de Parc Francolí de Tarragona demanava a la Generalitat que aturés el nou centre obert. Asseguren que l’obertura d’aquest equipament crearà inseguretat d’un barri que està en creixement. A més, defensen que algunes persones estan retirant els diners de les reserves per comprar els habitatges que es troben en construcció perquè no volen viure al costat del CPO.

Actualment, l’antiga presó de la ciutat fa la funció de centre obert. Quan el nou edifici sigui una realitat, la presó quedarà en desús deixant un solar que es podria convertir en el nou Fòrum Judicial, segons informava la mateixa Capella. El març, el president de l’Audiència Provincial, Javier Hernández, qualificava de «greuge» que Tarragona no tingui la nova seu, un fet, deia, que «obstaculitza» la gestió dels serveis dels jutjats.

El Fòrum Judicial, proposat per l’expresident José Montilla el 2010, pretén unificar les diferents seus judicials repartides per la ciutat i per les que Justícia paga anualment 1,2 milions d’euros anuals en matèria de lloguer dels edificis. En la comissió del Departament el passat 18 de juliol, la diputada del PSC, Rosa Maria Ibarra, denunciava que, degut a la limitació d’espais judicials, es produeixen situacions en les quals víctimes de violència masclista comparteixen espai al passadís amb els seus presumptes agressors.

Des dels comuns, López, afegia que les víctimes, en molts casos acompanyades per menors, no tenen una estança específica i adequada per les esperes ni dependències per prendre declaració de forma confidencial. «Es donen situacions de risc quan víctima i agressor coincideixen», assenyalava. La diputada de la coalició d’esquerres assegurava que coneixen la situació a través de denúncies que els hi han fet arribar des de sindicats i treballadors dels jutjats de Tarragona i proposa reubicar espais i els trasllats de les dependències al Jutjat de Violència sobre la Dona.

Ibarra també apuntava que els advocats han d’atendre els seus clients en un passadís a la sortida de la porta d’emergència i que, per aquest motiu, «no podem demorar més la construcció d’aquesta nova seu». Sobre la demanda de la nova ciutat de la Justícia, la consellera repeteix l’argument que ja va utilitzar fa just un any: no hi ha diners.

«L’Estat cobra, no finança»

Capella argumentava que, «a dia d’avui la inversió sobre el fòrum judicial no es pot portar a terme de manera immediata atesa la capacitat pressupostària del Departament». La consellera reconeixia que la situació dels òrgans judicials a Tarragona «no és adequada» i que la Generalitat estudia com millorar-la. En aquest sentit, defensava la inversió dels 10 milions d’euros per construir el CPO, però apuntava a l’Estat com el responsable de la poca capacitat econòmica de la conselleria per fer noves inversions.

Capella va criticar les taxes que cobra l’Estat que a Catalunya representen 60 milions d’euros anuals. «L’Estat no presta ni finança el servei de justícia, però que sí que recapta, no finança. Recapta unes taxes per un servei que no presta. L’Estat cobra a Catalunya i Catalunya paga», afirmava.

La consellera republicana qualificava la situació de «tragèdia» i acusava l’Estat espanyol d’incidir en la capacitat inversora de la Generalitat. «Amb 60 milions d’euros que tinguéssim alliberats dels pressupostos de la Generalitat podríem construir un nou fòrum judicial per a la ciutat de Tarragona cada any», explicava.

Des del PSC, Ibarra, va criticar Capella per «excusar-se en l’actuació de l’Estat» i va demanar-li que governi i que administri. A més, la socialista va recriminar-li que ERC no facilités el govern de Pedro Sánchez i va convidar-la a aprovar els pressupostos «que ens ajudin a finançar el servei de justícia a casa nostra».

tracking