Diari Més

Petroquímica

Repsol utilitza drons al Port de Tarragona per inspeccionar les seves instal·lacions

La primera prova amb un vehicle autònom submarí va tenir lloc el passat mes de gener al complex industrial de la ciutat

Un treballador de Repsol manipula un dron submarí al Port de Tarragona.

Repsol utilitza drons al Port de Tarragona per inspeccionar les seves instal·lacionsRepsol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Repsol està utilitzant drons submarins i aeris en les seves instal·lacions del complex industrial de Tarragona i el Port per revisar equips de difícil accés i en tasques de seguretat. La multinacional petroquímica utilitza dispositius submarins i aeris per millorar l’eficàcia i l’eficiència, a més de reduir riscos laborals.

La primera prova de Repsol amb un vehicle autònom submarí (AUV, en les seves sigles en anglès) es va efectuar el passat gener al complex industrial, a Instal·lacions Marines (on s’ubica el pantalà) en col·laboració amb Everis Aeroespacial i Defensa (everis ADS), empresa tecnològica que compta amb una àrea especialitzada en sistemes no tripulats. L’objectiu era analitzar el seu rendiment en les inspeccions visuals del pantalà del port i la Sealine, la línia de canonades de dos quilòmetres de longitud que connecta la refineria amb els vaixells. «Utilitzem un AUV lleuger, de fàcil desplegament», explica Elisabeth Pérez, Program Manager en Everis ADS, «que permet recórrer diversos quilòmetres de forma completament autònoma i aconseguir fins a 100 metres de profunditat».

El dron va ser equipat amb càmeres de vídeo i un sonar, per a reproduir una tasca que en l’actualitat executa un equip de submarinistes. «La inspecció d’equips en zones de difícil accés, el suport a operacions en remot, les tasques de vigilància i seguretat i els treballs d’aixecament cartogràfic són les funcions en les quals aquesta tecnologia pot tenir major valor per a nosaltres», explica Eva Gómez, Digital Advisor del Hub Blockchain, RPA i experimentació digital de Repsol.

Els drons ofereixen ja unes prestacions que permeten instal·lar-los una àmplia gamma de càmeres i sensors ajustats a la informació que es desitja obtenir. Entre els desafiaments es troben l’aplicació d’intel·ligència artificial i el tractament de les dades «amb eines que permetin la seva anàlisi de manera automàtica, de confiança i ràpida, una de les línies de treball que estem desenvolupant amb el Hub de Data Analytics de Repsol».

En el negoci d’Exploració i Producció (E&P), a través de tallers de treball amb especialistes procedents de tots els països on opera Repsol, s’han identificat aquelles aplicacions que estan madures per a ser provades, com la inspecció de conductors per al seu mapatge tèrmic o alerta sobre el creixement de la vegetació, el transport de mercaderies entre les nostres instal·lacions i la vigilància perimetral.

Des del Hub també es promouen entorns col·laboratius com la comunitat anomenada Dron Lovers. «És sorprenent la quantitat de persones que treballen a Repsol en temes molt diferents però que comparteixen la seva passió per aquesta tecnologia i que, a més, identifiquen potencials usos per a les seves tasques», explica Gómez. És el cas, per exemple, d’un geòleg de la companyia i pilot expert de drons, «amb el qual estem col·laborant per a obrir una línia de treball per a aplicacions en el seu camp, com la presa d’imatges aèries d’afloraments geològics amb les quals construir models digitals», assenyala.

«Actualment disposem de drons aeris amb molt bones capacitats», assenyala Pérez.

tracking