Diari Més

Comerç

La majoria de parades del Mercat de Tarragona volen tancar els dissabtes a la tarda

Alguns comerciants, entre els quals hi ha peixateries, carnisseries i algun bar, tanquen en aquesta franja horària

Imatge d'arxiu del Mercat Central de Tarragona.

La majoria de parades del Mercat de Tarragona volen tancar els dissabtes a la tardaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria de les paradetes del Mercat Central volen tancar els dissabtes a la tarda. Així ho asseguraven ahir fonts del mercat a aquest diari, després que l’Associació de Concessionaris del recinte comercial recollís les inquietuds i les preocupacions dels empresaris fa unes setmanes.

El dissabte a la tarda hi ha menys moviment de clients. Algunes parades, ja sigui per raons privades o per raons comercials, tanquen els seus negocis els dissabtes a la tarda. Aquesta situació provoca que no es compleixi el reglament d’ESPIMSA, l’empresa municipal que gestiona el mercat, segons el qual els dissabtes a la tarda han d’obrir, almenys, el 60% de les parades.

L’horari de les parades és de 8.30 a 21 hores. Els comerciants que obren cada dia poden tancar els dissabtes a la tarda. Les paradetes que compleixen l’horari també poden tancar dues hores de 15 a 17 hores amb la condició d’obrir el dissabte a la tarda. Fonts del Mercat retreuen als comerciants que tanquen quan no toca i que fan els horaris al seu gust. «O obrim tots o tanquem tots. No som simplement un negoci, som una concessió, una comunitat i ens vam comprometre al principi a respectar els horaris», assenyalen aquestes fonts.

Actualment hi ha 47 paradetes actives i 3 tancades. Jordi Alcaraz, que regenta una parada de verdura, assegura que compleix amb els horaris. Obre cada dia excepte dissabte a la tarda. «Espero que no m’obliguin mai a obrir els dissabtes a la tarda. No interessa», explica.

Una altra de les reclamacions existents entre els comerciants és el preu que han de pagar pel pàrquing que utilitzen els clients que no han de pagar res per aparcar el cotxe. Aquest cost l’absorbeixen els paradistes que paguen en funció dels metres quadrats que ocupen al mercat. Alcaraz, que regenta una paradeta de 10 m², paga uns 200 euros al mes.

Pilar Dalmau, peixatera, també critica les factures mensuals del pàrquing. Aquesta comerciant denuncia «tractes de favor» per part d’ESPIMSA, durant l’anterior mandat municipal, pel que fa a les multes per tancar quan no toca. «Un grup de persones van anar a ESPIMSA a fer pressió perquè algunes peixateries no obrien a la tarda», afirma.

Per altra banda, Dalmau critica que no totes les parades paguen les concessions quan ho estipula el reglament. Les peixateries sancionades per l’empresa municipal el març de 2018 esperen que es resolguin les al·legacions que van presentar. L’empresa municipal va imposar una desena de sancions per l’incompliment de l’horari d’algunes parades del mercat. Les multes oscil·len entre els 751 i els 1.500 euros.

7,6 milions de deute

ESPIMSA és una de les empreses municipals deficitàries. El 2018 va tancar l’any amb 7,69 milions d’euros, fet que la converteix en l’empresa més deficitària. Tanmateix, l’exregidor d’Hisenda, Pau Pérez, treia ferro a aquesta xifra assegurant que les empreses «estan millor que ara fa quatre anys» i que la tendència és que continuaran amb «tendències positives.

El president d’ESPIMSA, Dídac Nadal, assegurava ahir que la seva prioritat és afrontar aquesta situació econòmica treballant conjuntament amb l’Ajuntament. Un cop això s’hagi fet, Nadal avaluarà les possibles mesures a prendre al recinte comercial i que abordarà, juntament, amb els paradistes. El motiu que explica el dèficit és el traspàs dels pàrquings dels mercats a Aparcaments Municipals (AMT), que gestiona els aparcaments a la ciutat i els préstecs vigents que es van demanar per pagar la remodelació del Mercat Central que va costar 50 milions d’euros.

tracking