Diari Més

Ferran celebra les festes acostant les cultures de Tarragona i el Baix Gaià

L’antic poble, agregat –juntament amb Tamarit i Monnars– a la ciutat el 1950, multiplica per deu avui la seva població amb la sardinada

L'Aligueta és un dels elements de la cultura popular tarragonina que participa de la festa a Ferran.

Ferran celebra les festes acostant les cultures de Tarragona i el Baix GaiàJordi Virgili

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui comença la festa major de Ferran d’enguany i, amb ella, l’esdeveniment més important per a aquest antic poble agregat a Tarragona el 1950. Juntament amb Tamarit i Monnars –i el que avui inclouria també la Móra, Solimar, entre d’altres–, la història d’aquest petit municipi entre Altafulla i Tarragona té el seu inici al segle XI. A diferència d’altres zones de la ciutat –com ara Bonavista, que aquests dies celebra el 50è aniversari de les seves festes–, Ferran no pot posar un any a l’inici de la seva celebració. Això sí, l’acte més concorregut, la sardinada que organitzen els mateixos veïns avui a les 22 hores, ja compta amb 40 edicions. «Si a Ferran hi vivim menys de 100 persones, per la sardinada hem arribat a servir més de 1.000 plats, no es pot ni passar pel carrer», assegura la presidenta de l’Associació de Veïns, Gemma Fusté. A banda de la sardinada, la festa començarà a les 12 hores amb el repic de campanes i, a partir de les 23.30 hores s’iniciarà la part més musical amb una cantada d’havaneres amb el grup Serra de Marina i, a la 1 de la matinada, xaranga pels carrers del poble amb el grup Estrella Band.

El programa d’activitats s’allargarà fins divendres 16 d’agost –amb una zumba solidària a les 19.30 hores–, però el dia gran es durà a terme el dijous 15. I és que la participació de grups de cultura popular tant de Tarragona com del Baix Gaià és un dels trets característics d’aquesta festa. «La nostra voluntat és la d’unir culturalment el Baix Gaià i Tarragona», diu Fusté. Per això comparteixen espai els Manotes i Capgrossos de la Riera de Gaià, el Ball de Bastons petits de la Riera i l’Aligueta de Tarragona –dijous a les 18 hores– o els Castellers d’Altafulla i els Xiquets de Tarragona –a les 19.30 hores. «Ferran som Baix Gaià però també som Tarragona», destaca la presidenta veïnal. El mateix dijous també disposaran d’altres activitats com l’Ofici solemne (12.30 h.), el Toc de vermut i homenatge a la tercera edat amb el concurs Talent Show (13.30 h.) i el Ball de nit amb l’Orquestra Slogan (23.30 h.).

«Volem que se’ns escolti»

Gemma Fusté afirma que des de Ferran estan «esperant» si el canvi de govern té una traducció en millores no només en aquest poble sinó a tota l’àrea de Llevant. Una de les demandes més immediates, durant la festa major, és la de restringir el trànsit per la carretera T-212 i que ni la Guàrdia Urbana ni els Mossos d’Esquadra es posen d’acord sobre de qui és la competència. Alhora, des de fa més de vint anys, diu, «som l’únic barri que encara funciona amb una fossa sèptica». «Cada mes ve EMATSA i ho buida, però a l’estiu hi ha pudors i sembla que no hi ha manera de connectar-se a la depuradora», afegeix. Per aquests i altres motius tenen previst seure a partir del mes de setembre amb el nou govern per tal de «deixar de ser la zona més oblidada de la ciutat en tots els nivells». Al setembre, també, hi ha prevista una trobada veïnal per tractar la iniciativa dels veïns de la Móra i Tamarit per constituir-se com a Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). «No estem tancats a participar-hi, però creiem més en els consells de barri perquè el que passa a Boscos també afecta a Ferran», conclou la presidenta.

tracking