Diari Més

Medi Ambient

L'Ajuntament de Tarragona s'emportarà els porcs vietnamites lluny de SPiSP

Nova Eucària retreu a la regidora de Benestar Animal Carla Aguilar que no compleixi el que va prometre en campanya

Uns garrins que van néixer recentment al parc, després del part de cinc femelles.

L'Ajuntament de Tarragona s'emportarà els porcs vietnamites lluny de SPiSPGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La colònia de porcs vietnamites de Sant Pere i Sant Pau té els dies comptats. L’Ajuntament de Tarragona, en col·laboració amb la Fundació per a l’Assessorament i l’Acció en Defensa de l’Animal (FAADA) i l’Associació d’Advocats en Defensa Animal (ADAT), traslladarà els prop d’una quarantena d’exemplars que conviuen al parc de la Muntanyeta. Aquesta decisió no ha agradat especialment a l’entitat que fins ara se n’havia encarregat, Nova Eucària, que acusa l’equip de govern i en particular la regidora Carla Aguilar d’incomplir «el compromís de l’Aliança Tarragonina de Protecció Animal» del passat 6 de maig, que consistia a «construir la colònia controlada de porcs vietnamites».

Els animals seran «reubicats» a un refugi o santuari encara per decidir. FAADA serà l’entitat que se’n farà càrrec durant els pròxims mesos, un cop en unes setmanes s’hagi dut a terme la captura, el control veterinari, l’esterilització i les vacunes. Un cop al santuari, FAADA gestionarà els processos d’acollida per part de particulars. Segons Carla Aguilar, aquests dies alcaldessa accidental, «ja hi ha persones interessades» a emportar-se «un mínim de 2 o 3» porcs vietnamites.

En aquest marge de temps que passaran al santuari FAADA disposarà d’una dotació econòmica municipal de 7.500 euros, que servirà durant «uns mesos», en paraules d’Aguilar, i si no s’aconsegueix donar en acolliment tots els animals en tornaran a parlar. La manca de terminis estipulats, així com el lloc de destinació, es deu, segons l’equip de govern i les entitats implicades, a què encara s’està treballant. «Calia explicar-ho per l’atenció mediàtica», ha dit Aguilar en iniciar la roda de premsa aquest dilluns a la tarda, tot i que s’excusava en què «només portem dos mesos de mandat».

Enduriment de les sancions

Andrea Torres (FAADA) ha reconegut que la decisió presa «no és l’opció final», alhora que la regidora Carla Aguilar ha destacat que tot s’havia produït per una «tinença d’animals poc responsable de les persones». És per això que l’Ajuntament estudiarà l’enduriment de les sancions ja contemplades a l’ordenança recentment aprovada i la seva aplicació. L’import de les noves sancions per abandonar animals exòtics no està tampoc concretat. «És una situació heretada de fa tres anys, quan es van abandonar dos porcs i no es va gestionar», ha dit la regidora. En aquest sentit, ha volgut agrair especialment la cuidadora que, de manera voluntària durant aquest temps, s’ha encarregat d’alimentar els animals. «Se li ha de reconèixer i fem un agraïment des del govern a aquesta persona», ha assegurat.

Resolució «ètica»

Segons Aguilar, les dues opcions plantejades fins a la data –tancar una colònia al mateix parc i reubicar-los en un altre emplaçament– són «ètiques». A l’hora d’adoptar un canvi de rumb, però, l’Ajuntament ha prioritzat la «rapidesa» en la resolució, així com també tenia dubtes sobre la legalitat de comptar amb un espai zoològic al centre de la ciutat i els problemes de seguretat –donades les agressions que ja s’han notificat en els darrers temps. L’operatiu de captura, que comptarà amb la participació de la Guàrdia Urbana, Agents Rurals i el servei veterinari, es durà a terme «en les pròximes setmanes» i es preveu que a finals d’any ja estiguin tots els animals acollits. Per acollir aquests porcs cal adreçar-se a FAADA i comptar amb les condicions idònies: una bassa d’aigua, terreny suficient i poder-ne acollir «un mínim de dos o tres».

Nova Eucària s’hi oposa

L’ONG Nova Eucària ha emés avui, unes hores abans de realitzar-se la roda de premsa, un comunicat carregant contra la consellera de Benestar Animal Carla Aguilar. «És la primera electa que incompleix el compromís de l’Aliança Tarragonina de Protecció Animal que va signar el passat 6 de maig», asseguren. Segons l’entitat, l’Ajuntament els ha apartat de la gestió que fins ara feien. Nova Eucària destaca que el Programa Môt, el projecte de la colònia controlada i legalitzada, havia obtingut ressò arreu del país «com a proposta de solució efectiva i ètica». «Cap projecte social com el que oferíem, el que els veïns i veïnes volien» es durà a terme, «sinó que altre cop recaurà el problema de l’administració sobre les espatlles de la ciutadania».

Alhora, l’ONG acusa l’equip de govern de «prendre nadons i femelles sense advertir-nos». «Els separen, amb tots els vincles familiars establerts, els fan fora de casa seva, a una colònia sencera, sense advertir-ho tampoc a les associacions de veïns ni a l’associacionisme animalista de la ciutat», retreuen. Donada aquesta situació, però, no es desentendran dels porcs. «Fiscalitzarem el procés polític i tècnic que ha motivat aquest despropòsit de desnonament disfressat de reubicació que s’està donant de forma gradual i amb destinació desconeguda», conclouen.

L’Ajuntament va convocar un concurs per gestionar aquesta colònia per un import de 14.000 euros més IVA. Nova Eucària va rebutjar fer-se’n càrrec perquè no ho veien viable econòmicament. Des de llavors, la situació es trobava estancada i fins i tot s’havia triplicat la població de porcs vietnamites a Sant Pere i Sant Pau.

tracking