Diari Més

Festes populars

El canó de les festes de Sant Roc dispara renovat després de 110 anys

Nando Taló ha estat l’encarregat d’actualitzar-lo, després que es fes per última vegada el 1981

Imatge d'un dels moments de la Cercavila, amb el canó restaurat a la dreta.

Imatge d'un dels moments de la Cercavila, amb el canó restaurat a la dreta.Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb motiu de la celebració del 175è aniversari de les festes de Sant Roc, aquest 2019 l’Associació Cultural Sant Roc va decidir renovar el seu canó, que enguany compleix 110 anys d’activitat a les festes i que no es restaurava des de 1981. El canvi ha anat a càrrec de Nando Taló, un músic tarragoní que ha participat en diverses ocasions en la construcció i restauració de diferents elements de les festes populars de Tarragona. Per aquesta remodelació, Taló, que comenta que en tractar-se d’una eina pirotècnica aquesta estava bastant malmesa, ha reconstruït les seves rodes les quals són de 1902. També ha canviat l’estructura amb la qual cosa, «ara té un altre aspecte, molt més nou», comenta Taló.

La seva presentació oficial es va fer dissabte, en el primer acte d’unes festes que s’allargaran fins al 16 d’agost, en una edició que, amb motiu de l’efemèride, s’ha pensat en una programació que cobreixi dos caps de setmana.

Ahir diumenge, el barri va comptar amb la presència d’altres canons, que es van convidar amb motiu de l’efemèride. Els canons convidats van ser els de la Barceloneta, que el condueix un militar napoleònic disparant salves de pirotècnia barrejades amb caramels, el de les Borges Blanques anomenat canó de Salo, el canó festiu de Poboleda, el de Sant Andreu del Palomar de Barcelona, que compta des de 2017 amb una cercavila pròpia amb música tradicional i personatges satírics que l’acompanyen, i el de Castelló, amb el canó 9 de març de 1810, anomenat així en homenatge a la resistència contra els francesos. Més tard els canons participants van realitzar una cercavila fent un recorregut pels carrers del barri.

Pel que fa al Canoner d’Honor d’enguany, l’Associació Cultural de Sant Roc ha volgut donar el càrrec a Eduard Boada, per la seva participació en moltes edicions anteriors.

110 anys d’història

El canó de Sant Roc va ser una donació, ara fa 110 anys, de la família de Josep Moragues, de la pirotècnia L’Escala. Durant tots aquests anys ha sofert modificacions i millores, però l’Associació ha decidit que enguany era hora de renovar-lo per tal «d’assegurar la seva continuïtat».

La jornada d’ahir va comptar també amb la presentació de dos nous gegants, l’estructura dels quals també ha fet Taló, dedicats a la Teresina i el Joanet, mare i fill molt vinculats en l’organització dels Gegants del barri. Arran de la seva recent mort, l’Associació tenia «clar que els nous gegants que es fessin aquest any es farien en honor a ells». L’emotiu acte va comptar amb els familiars dels dos estimats veïns.

tracking