Diari Més

Societat

Augmenten les persones que dormen a les platges de Tarragona

Aquesta pràctica, prohibida per l’Ajuntament, té lloc al Miracle, Cala Fonda, Cala Becs i Savinosa i en el bosc de la Marquesa

Un parell de tendes instal·lades a la platja Savinosa en una imatge presa fa dues setmanes.

Augmenten les persones que dormen a les platges de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Planten tendes de campanya a les sorra i s’hi estan una o dues nits. També s’instal·len a boscos propers al mar. Aquesta pràctica, il·legal segons la normativa municipal de l’Ajuntament de Tarragona, no és un fenomen nou i es repeteix en diferents platges de la ciutat. No obstant, la presència d’aquests turistes, generalment catalans, s’ha incrementat aquest estiu a Tarragona.

Els treballadors del servei de la neteja són els primers que es troben aquestes tendes quan, a primera hora del matí, a les 4.30 hores, recullen la brossa de la sorra. Com a encarregat de Serveis a Tarragona de Fomento Construcciones Contratas (FCC), Alex Ruiz coneix de primera mà el fenomen. «S’està incrementant poc a poc, però la Guàrdia Urbana treballa per eliminar-ho», explica.

Almenys quatre platges concentren aquests grups reduïts de persones que acampen a la sorra: Miracle, Cala Fonda (Waikiki), Cala Becs i la Savinosa. Els professionals de la neteja també es topen amb tendes de campanya de lona instal·lades als voltants del bosc de la Marquesa. En tots els casos avisen a la policia municipal que té l’obligació de desallotjar-los de la platja. Algunes persones també opten per dormir al ras amb un sac de dormir.

Acampar a les platges de la ciutat està prohibit tal com indica l’article 139 de l’Ordenança General de Convivència Ciutadana de l’Ajuntament. «S’entendrà per acampada la instal·lació de tendes de campanya o de vehicles o remolcs habitables. Qui vulneri les esmentades prohibicions hauran de desallotjar de manera immediata a requeriment verbal dels agents de l’autoritat sense perjudici de les possibles sancions que se’n derivin», diu l’ordenança.

La presència d’aquests banyistes és irregular. «Hi ha dies que et trobes amb dues persones i altres amb cinc o sis», assenyala Ruiz.«Hi ha de tot, alguns pleguen les tendes al matí i s’instal·len a la platja com un banyista més, però, altres, deixen la tenda tot el dia». Tot i que una patrulla de la Guàrdia Urbana passa per les platges a les 8 hores i els fa fora, la majoria tornen al mateix lloc La majoria d’aquestes persones són catalans, turistes que opten per aquesta pràctica perquè no suposa cap despesa econòmica d’allotjament. Al bosc de la Marquesa, on està prohibit acampar i fer foc, ja que és un espai protegit, els turistes fan servir habitualment petits fogons de gas, perillosos en aquesta zona forestal frondosa i seca.

A la platja de la Savinosa, les tendes s’acostumen a ubicar a la zona propera a la platja de Capellans. A Cala Fonda, coneguda com a Waikiki, també hi ha gent que hi passa el cap de setmana quan es poden concentrar fins a quatre tendes. Entre setmana, la presència d’aquests turistes es redueix fins a les dues tendes.

Més sense sostre al Miracle

Als voltants de la platja del Miracle conviuen algunes persones que dormen en tendes de campanya amb els nombrosos sense sostre que recentment s’han instal·lat a la plataforma, que està tancada al públic. Aquests dies, es reuneixen fins a una vintena de persones, una xifra superior a la d’anys anteriors, segons explica Ruiz. Policia i professionals de la neteja realitzen actuacions conjuntes per netejar l’espai per motius de salubritat i higiene. Algunes persones fan les seves necessitats el mateix lloc i també cuinen amb fogons de cas. Ruiz explica que la Guàrdia Urbana intervé les mantes i el material que troben i el llencen. La zona es vigila periòdicament, ja que és un espai que utilitzen des de fa temps les persones que dormen al carrer.

Els pressupostos municials d’aquest any contemplen els 600.000 euros necessaris per afrontar la reforma de l’estructura, que presenta desnivells i algunes irregularitats. La plataforma es va inaugurar el 2001, però durant els últims anys ha estat tancada.

tracking