Diari Més

Medi Ambient

La colònia de porcs vietnamites de SPiSP triplica els exemplars en un any

El nombre que hi havia ahir era de 38 i l’entitat animalista Nova Eucària va afirmar que «la situació es complica perquè cada cop hi ha més animals»

Dos exemplars adults es protegeixen de la forta calor que feia ahir al migdia a Sant Pere i Sant Pau aprofitant l'ombra dels arbres.

La colònia de porcs vietnamites de SPiSP triplica els exemplars en un anyGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre d’exemplars de porc vietnamita de la colònia de Sant Pere i Sant Pau s’ha triplicat en un any. Si a inicis del 2018 n’hi havia 9, l’agost passat es van comptabilitzar 14 individus. En aquella data, la directora de l’entitat animalista Nova Eucària, Anna Carbonell, va advertir que a finals del 2018 la colònia podria arribar a la trentena d’exemplars, perquè cada femella pot tenir entre cinc i deu cries en cada part. Ahir, Carbonell va informar a aquesta redacció que, actualment, n’hi ha 38, per la qual cosa considera que s’ha d’actuar amb certa urgència.

Una veïna del barri es va posar en contacte amb aquesta redacció per comentar que «cada cop hi ha més porcs vietnamites i fa dos dies vaig veure una vintena de garrins». Va afegir que «hi ha gent que passeja els gossos i els deixen lliures, i alguns s’enfronten als porcs vietnamites», per remarcar que «em consta que hi ha una associació que intenta posar fil a l’agulla».

Nova Eucària fa dos anys que cuida dels porcs vietnamites de Sant Pere i Sant Pau i defensa, com a alternativa per afavorir la convivència, «fer un tancat, delimitant bé l’espai, com en altres parcs n’hi ha per a gossos, i podria ser una alternativa pionera ja que altres ajuntaments podrien copiar aquest model», va dir Carbonell.

La directora de l’entitat va recordar que el passat novembre va quedar deserta la licitació del servei de gestió i control dels animals, convocada per l’Ajuntament, per la qual cosa «s’hauria de trobar una solució abans que el 2022 el porc vietnamita passi a ser una espècie invasiva», com va decretar la Generalitat. Per salvar els exemplars de la colònia abans d’aquesta data els animals «s’han de legalitzar», la qual cosa suposaria «vacunar-los un cop l’any, posar-los un microxip i realitzar analítiques». «Aquesta és l’única manera de salvar-los», va dir la directora de Nova Eucària, qui va afegir que la mort dels animals es podria evitar «posant una tanca per tenir ben controlats els animals i en condicions adequades». Una altra sortida a la colònia és buscar un espai alternatiu. «El tancat, amb un refugi, és la principal proposta que fem, perquè permetria optimitzar els recursos, mentre que reubicar els animals és més complex i difícil», va dir Carbonell, qui recentment va mantenir una reunió amb la regidora de l’equip de govern municipal Carla Aguilar, amb qui va parlar de la situació dels animals i la possibilitat de reubicar-los en un altre espai, tot i que en el parc de Sant Pere i Sant Pau «estan còmodes i s’han habituat».

Una moda a la baixa

El nombre d’individus varia perquè alguns exemplars són robats, altres els adopten particulars, alguns moren, com recentment ha passat amb una femella que acabava de parir, i altres són enviats a refugis. Carbonell va declarar que «els busquem casa d’acollida i intentem reubicar-los, però ha passat la moda de tenir porcs vietnamites i això es nota perquè hi ha menys gent interessada en adoptar-los».

Carbonell va recordar que l’anterior govern municipal, presidit per Josep Fèlix Ballesteros, «va iniciar converses per fer una tanca, un refugi i protegir la zona, però hi ha hagut canvi de govern i hem hagut d’explicar a Carla Aguilar quines són les característiques d’aquests animals». La directora de Nova Eucària confia que l’Ajuntament presidit per Pau Ricomà busqui una solució a la colònica de porcs vietnamites i s’evitin situacions com una succeïda ahir, quan una persona que deia havia perdut el gos va fer una fotografia de la matrícula d’una dona que tots els dies porta aigua als animals.

Uns garrins que van néixer recentment, després del part de cinc femelles.

La colònia de porcs vietnamites de SPiSP triplica els exemplars en un anyGerard Martí

tracking