Diari Més

Mobilitat

Empreses multinacionals també s'interessen pel lloguer dels 'scooters' a Tarragona

Buny, que havia anunciat l’entrada en funcionament la setmana passada, ha elaborat amb Reby i TuCycle un «codi de bones pràctiques»

Un usuari d'un patinet elèctric per un carrer de Tarragona.

Empreses multinacionals també s'interessen pel lloguer dels 'scooters' a TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Buny, l’empresa que la setmana passada havia promès posar en funcionament el sistema de lloguer de patinets elèctrics o scooters a Tarragona, es reunirà aquest divendres amb l’Ajuntament. El fre del govern local amb motiu d’impulsar un concurs obert per gestionar aquest nou servei a l’espai públic ha provocat que, ara, altres empreses s’hi hagin interessat. És el cas de dues empreses espanyoles –Reby i TuCycle–, però també d’altres de multinacionals que ja operen en altres poblacions de l’Estat. Algunes d’elles podrien ser alemanyes, segons indica Sergi Monferrer, director de Buny.

Davant d’aquesta competència imminent, tant Buny com Reby i TuCycle van emetre ahir un comunicat explicant que han fet arribar al conseller Xavi Puig un «codi de bones pràctiques» sobre l’estacionament dels patinets a la via pública. «L’objectiu és el d’oferir col·laboració en favor del bon ús de l’espai públic de la ciutat, especialment en tot allò referit als mitjans de mobilitat personal i compartida», asseguren en el text. Aquest codi, que pretenen que entri en les bases del concurs, el presentaran en una pròxima reunió que tenen aquestes empreses demà mateix al consistori amb el conseller, a partir de les 13 hores. Les tres companyies es mostren «preocupades» per l’«incivisme que es desprèn dels nous formats de mobilitat». Afegeixen que s’han compromès a considerar l’«obligació de l’estacionament dels seus dispositius amb el candau corresponent i amb anclatge a elements urbans que, per exemple, utilitzin també les bicicletes, sempre i quan no suposi l’ocupació incorrecta de l’espai públic ni afecti la mobilitat dels vianants». Jordi Tomás, responsable de Reby, explica que «el que volem són ciutats ordenades, no com el que passa a Madrid o a París». «Hi ha empreses multinacionals que no volen impulsar la mobilitat com nosaltres sinó que el que fan és omplir les ciutats de patinets», afegeix. «Tarragona no és un mercat com Madrid, però de la mateixa manera que a Madrid 5.000 patinets al carrer són un problema, 500 serien un problema per a Tarragona», conclou.

Bicicletes elèctriques

Aquest nou concurs ha de permetre també acotar quin tipus de mobilitat compartida s’oferirà en la licitació del servei. En el cas d’una de les tres companyies que ahir es van pronunciar públicament, TuCycle, també ofereix la possibilitat de llogar bicicletes elèctriques. Aquest servei dependrà, segons el responsable de la companyia David Gómez, del «marc jurídic» que estableixi l’Ajuntament i de si es parla de patinets, bicicletes o els dos tipus de vehicles.

Cinquanta patinets

La previsió de Buny de cara a la setmana passada era habilitar cinquanta patinets de lloguer per començar el que havia de ser una prova. Sergi Monferrer explicava llavors a aquest mitjà que els volien deixar estacionats als aparcaments de bicicletes de la ciutat, amb un total de setze espais. Tots ells anirien encadenats per evitar furts i actes de vandalisme. Precisament Monferrer explica que el model de deixar-los «en qualsevol lloc i sense lligar» ha provocat en ciutats com Madrid «vandalisme en un 40% de la flota de patinets». Per tal de poder-los fer servir, caldria instal·lar-se una aplicació i registrar-s’hi.

MÉS INFORMACIÓ

L'empresa dels patinets elèctrics negocia descomptes per a la URV

tracking