Diari Més

Política

El nou govern de la Diputació de Tarragona manté les retribucions que va aprovar Josep Poblet

Els diputats sense àrees de govern s’han incrementat el sou 11.251 euros respecte al que es va aprovar ara fa quatre anys

El ple de la Diputació de Tarragona, el passat 16 de juliol.

El nou govern de la Diputació de Tarragona manté les retribucions que va aprovar Josep PobletGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sous dels representants polítics a la Diputació de Tarragona es mantindran respecte al final de l’anterior mandat, liderat pel ja retirat Josep Poblet. L’aprovació de les retribucions, feta el passat 16 de juliol i publicada ahir al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT), destaca per l’augment en la figura del diputat ras –sense cap responsabilitat de presidir cap organisme ni comissió–, que percebrà 11.251 euros més que el que l’anterior govern de la Diputació va aprovar ara fa quatre anys. Aquesta, però, és la retribució en cas de dedicació exclusiva i cap d’aquests ha optat per aquest règim. Tot i així, sí que veuran incrementat el límit que podran percebre ja sigui per assistències o per dedicació parcial.

Després que el 2015, amb Josep Poblet (CiU) al capdavant i en aliança amb el PSC, es congelés la partida per a les retribucions, aquest cop el nou govern, encapçalat per Noemí Llauradó (ERC) juntament amb Junts per Catalunya (JxCat), ha optat per una pujada «mínima», fonamentada a més per la pujada que ja va fer l’anterior equip de govern durant el passat mandat.

La presidenta i regidora reusenca Noemí Llauradó, que tindrà dedicació exclusiva a la Diputació després d’abandonar la política parlamentària, cobrarà 79.695,77 euros l’any més dietes –el màxim legal permès. Qui serà el vicepresident primer, Joaquim Nin, de JxCat i alcalde d’Albinyana, passarà a cobrar 73.689,87 euros. El vicepresident segon i alcalde de Deltebre, Lluís Soler (JxCat), percebrà un sou de 67.057,36 euros. Pel que fa a les vicepresidències tercera i quarta, Adam Tomàs i Eva Maria Mata (ERC) cobraran 63.126,67 euros. Respecte a les presidències dels organismes autònoms, que són BASE i Patronat de Turisme –presidits per Eduard Rovira (ERC) i Lluís Soler–, el sou és de 61.812,58 euros.

Portaveus i presidents de grups

L’altre increment notable és per als presidents o portaveus de cada grup. En aquest nou mandat, a la Diputació hi ha representats quatre grups: ERC, JxCat, PSC i Ciutadans. D’aquesta manera, 5 dels 27 diputats (traient el de Junts, Lluís Soler) poden disposar d’un sou diferent. És el cas de l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà (ERC), que aniran però per assistències. Qui percebrà 50.062,50 euros de sou per ser president o portaveu de grup serà l’exalcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros i el seu company de bancada Josep Masdeu (PSC). Per la seva banda, Rubén Viñuales, que exercirà de portaveu de Ciutadans, ha optat per la dedicació parcial. L’any 2015 es van permetre 16 dedicacions exclusives, mentre que aquest cop en seran 16, per 3 de parcials i 8 per assistències.

Pel que fa als membres de la corporació que no tenen dedicació exclusiva ni parcial, la Diputació fixa també retribucions per assistències al ple (555,55 euros), a la Junta de govern, les comissions especials i els consells dels organismes autònoms (462,96 euros) i a la resta de comissions informatives (401, 24 euros). Els regidors que aniran per assistències són Carles Pellicer, Pere Granados i Pere Segura (JxCat) i Salvador Ferré, Ramon Ferré i Andreu Martín (PSC). La també socialista, Immaculada Costa, farà de secretària del seu grup, amb un sou de 42.000 euros.

Nou comissions informatives

Els 27 diputats van acordar el passat 16 de juliol la creació de nou comissions informatives: Recursos Humans, Ocupació, Emprenedoria i Assumptes Generals, Serveis Generals, Contractació i Expropiacions, Hisenda i Economia, Coneixement i Qualitat, Serveis d’Assistència al Ciutadà, Servei d’Assistència Municipal, Serveis d’Assistència al Territori i Comptes. També hi haurà una Comissió Especial de Seguiment del Codi de Conducta dels alts càrrecs.

La retribució per presidir una d’aquestes comissions o d’exercir de diputat delegat és de 55.068,75 euros en règim de dedicació exclusiva, una situació atribuïble a Enric Adell, Marc Ayala, Joan Josep Garcia, Francesc Barbero, Jordi Cartanyà, Maria Teresa Mariné i Marta Blanch.

Dues dones en alts càrrecs

La manca de paritat a la Diputació de Tarragona és un fet que es va evidenciar en el ple de constitució. La responsabilitat és dels mateixos partits, que són els que trien els seus representants a l’ens provincial. Finalment, 7 dels 27 diputats han resultat ser dones i, d’entre aquestes, 2 han acabat ocupant alts càrrecs: Noemí Llauradó i Eva Maria Mata.

tracking