Diari Més

Política

La CUP no entra per ara al govern de Tarragona però deixa la porta oberta a un acord

Els anticapitalistes no es tanquen a seguir negociant però demanen a ERC i En Comú Podem que ho facin conjuntament i no per separat com fins ara

La CUP ha donat a conèixer la seva decisió en una roda de premsa aquest dimarts.

La CUP no entra per ara al govern de Tarragona però no tanca la porta a un acordGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al grup municipal de la CUP de l’Ajuntament de Tarragona se li ha acabat la paciència, després d’un mes i mig de converses amb ERC i ECP per estudiar la possibilitat d’incorporar-se al govern de la ciutat. No tanca la porta a obrir una segona ronda de negociacions, però llença la pilota a la teulada del govern perquè siguin els seus responsables qui decideixin si continuen els contactes o, al contrari, mantenen un pacte a dos. Després del nou posicionament expressat per la CUP en roda de premsa celebrada avui al matí, el govern municipal d’ERC i EPC ha informat que no entraria a valorar la nova situació política al consistori tarragoní i ha optat per mantenir-se en silenci, decisió que no deixa de sorprendre tenint en compte el temps que fa que les tres formacions van iniciar els contactes per abordar l’opció de fer un govern tripartit.

La portaveu dels cupaires a l’Ajuntament, Laia Estrada, ha escrit en un tuit que «la CUP fa temps que es va decidir, concretament un mes i mig, però s’ha cansat de tirar del carro». En aquest mateix sentit s'ha referit la també regidora anticapitalista Eva Miquel, qui ha dit que «la CUP és proactiva, però tanquem la porta de la primera fase de negociacions i ara és el govern qui ha de prendre una decisió, i així ho hem comunicat». Miguel ha explicat que el govern està format i, en conseqüència, a partir d’ara «no negociarem amb els dos partits, sinó amb el govern». La regidora ha afegit que «si ells –ERC i ECP– ens demanen negociar com a partits, ho haurem de valorar, perquè som flexibles».

Marc Ferré, militant de la CUP i persona que ha participat en les converses, ha dit que «després de l’etapa fosca de Ballesteros, vam pensar que hi havia una possibilitat de canviar i vam donar suport a Pau Ricomà a canvi de cinc punts», entre els quals «paralitzar el projecte de la Budellera i el pla d’Ikea, parlar dels pisos buits, de la neteja o de pressupostos participatius». Ferré ha recordat que «vam establir un termini fins abans de l’agost». «El procés s’ha dilatat, cosa que ens ha sorprès», ha afegit Ferré, qui ha apuntat que «l’esborrany està quasi fet». Reconduir les negociacions «està en mans del govern», ha insistit.

Resultat de l’assemblea oberta

La CUP va celebrar el dilluns una assemblea oberta per conèixer l’opinió dels militants i simpatitzants. Eva Miguel ha explicat que es van sotmetre a votació tres punts: «Donar per trencades les negociacions, mantenir la fase actual d’unes converses en què la CUP ha portat la iniciativa o donar per finalitzada la fase de converses i obrir la porta a una nova per negociar amb el govern i que aquest porti la iniciativa i digui quin pot ser l’encaix de la CUP». Miguel ha remarcat que l’assemblea oberta va decantar-se pel tercer punt proposat. «Hem fet un esforç, no s’ha tancat res i, des d’ara, és el govern que ens ha de dir què vol fer». La regidora ha afegit que «la CUP manté el seu ideal de transformar la ciutat i està oberta a tot el que suposi el progrés de Tarragona».

Preguntada perquè s’han dilatat les negociacions, com ha assegurat Ferré, Miguel ha dit que «aquesta pregunta se li ha de fer al govern: la CUP ha intentat fer tots els passos possibles». La regidora ha remarcat que, en les converses del darrer mes i mig «hi ha punts d’acord, altres que s’han de matisar per arribar a acords i altres on queden serrells». «S’ha fet molta feina», ha subratllat. En aquest context, Ferrer ha indicat que «la idea és seguir negociant, però d’una altra manera», i ha lamentat que, en alguns moments de les converses, «semblava que hi havia més interès per part nostra d’entrar en el govern que dels partits que el formen, i el que demanem ara és que facin propostes concretes». Per la seva banda, Miguel no ha dubtat a dir que «la CUP pot fer una bona feina des de l’oposició, com en els darrers quatre anys en què ha desemmascarat la corrupció». La regidora ha apuntat que «el govern està en minoria i la CUP no entraria amb una posició de força, ho faria per responsabilitat».

El nou cartipàs

La decisió del govern municipal de canviar el cartipàs per segona vegada en 44 dies, anunciada dilluns, també ha estat motiu de comentari en la roda de premsa dels cupaires. Miguel ha declarat que «les modificacions són habituals, però ens ha sorprès perquè fa un mes que el govern té la nostra proposta de reforma de cartipàs i no ens ha fet arribar la seva». «Seguim esperant una resposta al document que els vam presentar», ha remarcat.

El dilluns, abans que la CUP celebrés l’assemblea al Casal Sageta de Foc, el regidor republicà Jordi Fortuny va manifestar a aquesta redacció que «estem oberts a fer més reunions i, també, oberts a fer més canvis en el cartipàs si la CUP entra a formar part del govern, i els ho hem dit».

La CUP planteja l’elaboració d’un cartipàs sensiblement diferent, amb la creació de tres noves àrees i que aquestes passin de sis a nou. Les noves àrees tractarien, de manera més específica, assumptes socials, la radicalitat democràtica i el medi ambient.

tracking