Diari Més
Hermán Pinedo

Historiador, secretari general de Podem a Tarragona i tinent d'alcalde de Patrimoni

Patrimoni

«No pot ser que els treballadors dels monuments hagin de comprar l'aigua»

El nou govern municipal de Tarragona fa una aposta per mantenir i conservar els monuments, més que per iniciar grans projectes

Hermán Pinedo, a la terrassa de la Casa Castellarnau, a la que s'accedeix des del seu despatx.

«No pot ser que els treballadors dels monuments hagin de comprar l'aigua»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hermán Pinedo va néixer a Cartagena. Fa cinc anys que viu a Tarragona. Va estudiar Història a la Universitat de Múrcia i va venir a Tarragona a fer un màster d’Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana a l’IPHES. És membre del nou govern municipal de la ciutat i responsable de Patrimoni. Ha viscut anys amb 32 euros al mes i l’ajuda de la família. Afirma que no sap què és anar al cine, de viatge o a sopar amb la núvia». És secretari general de Podem a Tarragona.

—Perquè va demanar ser responsable de l’àrea de Patrimoni en el govern d’ERC i ECP?

—Sóc historiador i estic implicat en el món de l’arqueologia. A Tarragona visc el patrimoni i vull posar el meu gra d’arena i aportar solucions. Millor fer-ho a Tarragona que en un altre lloc.

—Cartagena, la seva ciutat, té un gran passat històric.

—He mamat la tradició de l’arqueologia romana i la meva formació està relacionada amb el patrimoni. ERC va acceptar sense cap problema que portés l’àrea de Patrimoni.

—Què ha detectat en el poc temps que porta en el càrrec?

—He confirmat les meves sospites. Manca interès, en l’àmbit polític, per conservar el patrimoni. No dic que s’hagi oblidat. Tenim grans tècnics i treballadors al Museu d’Història, però falta interès i preocupació política pel nostre patrimoni. Es contrasta veient l’estat dels monuments, alguns dels quals s’estan caient. No és tan car arranjar algunes coses.

—Els recursos econòmics són escassos?

—Cal invertir més en el patrimoni i augmentar el pressupost el 2020 per poder actuar. Hem de fer un full de ruta, establir una estratègia per mantenir i conservar el patrimoni abans que iniciar grans projectes i, també, millorar les condicions dels treballadors dels monuments.

—Què en pensa dels problemes laborals que van tenir alguns treballadors?

—És evident que falta plantilla perquè ha mancat planificació quan Tarragona és Patrimoni de la Humanitat. No és pot reduir el personal. És una mala idea. No pot ser que els treguin les garrafes d’aigua i que les tinguessin que comprar ells. O que en el Passeig Arqueològic només hagi un lavabo i en un dels extrems, o que no n’hi hagi cap al Circ. Parlem de coses fàcils d’arreglar. Costa d’entendre com l’anterior regidora de Patrimoni no ho va solucionar.

—En alguns recintes, també hi ha problemes d’accessibilitat?

—Fa dues setmanes vaig veure al Fòrum de la Colònia una persona en cadira de rodes que no va poder visitar el monument. Se’m va trencar el cor. Hem de millorar l’accessibilitat. Una de les entrades al Pretori són escales. Hem d’invertir perquè tothom pugui accedir als monuments.

—Quina novetat proposa com a regidor de Patrimoni?

—A nivell personal, la meva novetat és que no tinc grans projectes a la meva ment. Em preocupa la conservació i el manteniment del patrimoni que tenim i que la gent el pugui visitar comprenent el que veu, no només pel que fa al romà, també el medieval, el modernista, tot el patrimoni. Hem de contemplar Tarragona en el seu conjunt

—Per tant, quina és la seva prioritat?

—Conservar el que tenim, que és molt. És una política del tot necessària.

—Cal fer un pla estratègic a llarg temps?

—L’Ajuntament ha d’elaborar un pla estratègic del conjunt patrimonial de la ciutat per als pròxims cinquanta anys i hem de començar a marcar el temps. Els pròxims quatre anys els dedicarem a la conservació. No només depèn de l’Ajuntament. També de la Generalitat i de l’Estat, administracions amb què hem de treballar de manera conjunta.

—És positiu en relació a l’informe negatiu elaborat per Icomos?

—L’informe diu que hi ha hagut falta d’interès polític pel que fa al manteniment i conservació i aquesta situació l’hem de reconduir. Quan fer una cosa és fàcil i no s’ha fet és perquè no s’ha volgut. Ara actuarem i ho farem en funció de les nostres possibilitats.

—Quina opinió li mereix la intervenció al sector del Circ de Sedassos?

—La meva opinió personal és que es va fer una actuació de manera precipitada, i no només a Sedassos. No era el millor projecte de museïtzació. L’empresa no va finalitzar l’obra i estem pendents dels tribunals. L’obra està sense acabar i no es pot accedir perquè pot haver-hi un risc. Si era la millor opció per entendre el Circ, ho hauria de contestar l’anterior regidora. S’hauria d’haver comptat amb l’opinió d’arqueòlegs. Begoña Floria va demanar un vot de confiança per una cosa que va costar molts diners i que està sense acabar.

—El convenç el projecte de la Tabacalera?

—És un projecte que va més enllà del patrimoni perquè pot cohesionar la ciutat. Ha de ser un projecte social, econòmic, un eix vertebrador de la ciutat i s’ha de fer. No depèn només de nosaltres.

—Incorporaran les Termes de Sant Miquel a les visites?

—És un jaciment molt important i hem d’estudiar la possibilitat d’intervenir. A Tarragona no s’entén el context arqueològic en conjunt perquè els elements estan separats, però hem de museïtzar tot aquest conjunt. Hem d’acabar l’excavació de les termes i posar-les en valor.

—Què en pensa de l’actuació feta al Teatre?

—És una aposta de la Generalitat. S’ha de convertir en eix vertebrador entre la Part Alta i les Termes de Sant Miquel. L’obra és positiva.

tracking