Diari Més

Sanitat

Oftalmologia i Traumatologia, on hi ha més pacients en espera als hospitals tarragonins

La mitjana més alta de dies per a la primera visita es troba a Otorrinolaringologia (156), que a Joan XXIII acumula 1.297 persones en llista

Imatge d'una protesta, al gener de 2018, contra les llistes d'espera a la sanitat pública, a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Oftalmologia i Traumatologia, on hi ha més pacients en espera als hospitals tarragoninsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les llistes d’espera en consultes externes dels hospitals del sistema públic de salut de Catalunya, en dades relatives al mes de juny fetes públiques recentment, han despertat novament les crítiques de partits i sindicats. I és que, als centres del Camp de Tarragona –Joan XXIII i Santa Tecla de Tarragona, Sant Joan de Reus, Pius de Valls i Comarcal del Vendrell– hi ha 44.940 pacients en espera per a les consultes externes. La xifra més gran es produeix a Oftalmologia, amb 6.534 pacients, mentre que la segona és Traumatologia, amb 6.116. Aquestes dues especialitats, precisament, són les que han comptat amb més visites realitzades des del mes de gener: 9.768 i 13.496 respectivament. A Oftalmologia, l’Hospital Sant Joan de Reus –gestionat per Sagessa– destaca amb la meitat d’aquests pacients en espera (2.948) i prop d’un terç del total de visites en el primer semestre (2.944). Per contra, és l’Hospital Comarcal del Vendrell –de la Xarxa Santa Tecla– el que té una mitjana de dies d’espera més alta per a cada pacient (209), una xifra semblant a la de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona (204). Aquesta es redueix considerablement en la resta de centres, especialment a Joan XXIII (63). En l’altra especialitat més demandada, Traumatologia, es repeteix el mateix esquema: tot i que el Sant Joan de Reus guanya en nombre de pacients en espera i en nombre de visites, és l’hospital del Baix Penedès el que té més dies de mitjana d’espera i el Joan XXIII el que en té menys.

En aquest darrer apartat, és a Otorrinolaringologia on els pacients, de mitjana, han d’esperar més per ser atesos en una primera visita, amb un total de 156, una xifra que es duplica al Vendrell. I és que, tot i la mida del centre, és destacable la quantitat de pacients que està atenent en aquesta especialitat. Mentre que hospitals grans com el Joan XXIII o el Sant Joan superen per poc les 1.200 persones pendents de ser ateses, al Baix Penedès n’hi ha 1.113 en espera. Això sí, la xifra baixa quan es compara amb la quantitat de visites realitzades al llarg de tot el semestre –657 al Vendrell per 2.251 i 2.241 a Reus i a Tarragona.

La Xarxa Santa Tecla destaca

D’entre tots els hospitals del Camp de Tarragona, els dos gestionats per la Xarxa Santa Tecla –Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona i l’Hospital del Vendrell– són els campions en els dies de mitjana en llistes d’espera. Del total d’onze especialitats contemplades, el centre del Baix Penedès és el que més fa esperar els seus pacients en nou especialitats, mentre que les altres dues la primera posició és per al centre tarragoní, alhora que també ocupa diverses segones posicions.

Pel que fa al Pius de Valls, el més petit del llistat, destaca negativament en les especialitats de Digestiu, Ginecologia, Otorrinolaringologia i Oftalmologia.

Pel que fa al còmput global de pacients en espera, és el Sant Joan de Reus el que ocupa la primera posició en set de les onze especialitats, per tres de Joan XXIII i una del Pius de Valls. En part, aquest desequilibri s’explica per la dimensió dels dos centres més importants de la demarcació. Fonts de l’hospital reusenc, expliquen que «l’Hospital compleix els temps d’espera que marca el CatSalut en intervencions quirúrgiques i proves diagnòstiques i tenim dificultats en els temps d’espera de consultes externes d’algunes especialitats, per la qual cosa estem treballant amb programes específics». Una de les vies, asseguren les mateixes fonts, és ajustar els protocols de derivació en l’Atenció Primària. Segons l’hospital, «l’aspecte més rellevant en una llista d’espera és el temps de resolució per davant del nombre de pacients en espera».

Manca de dotació econòmica

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, s’ha queixat de la manca de dotació econòmica de la sanitat pública catalana que té els pressupostos prorrogats des de 2017, quan el Govern va destinar 8.876 milions d’euros a salut (999 milions menys que al 2010, abans de les retallades sanitàries). «Aquesta situació sense precedents té els seus efectes sobre el sistema i un dels més evidents, a banda de la precarització de les condicions laborals i assistencials del personal facultatiu, és el creixement de les llistes d’espera», afirmen. «Aquest Govern no posa ni un euro sobre la taula i el desfasament pressupostari va creixent, el que provoca que les llistes d’espera vagin cada vegada a més», afegeix Puig. Alhora, lamenta que no s’augmentin els llits sociosanitaris per descongestionar els hospitals. A banda dels sindicats, també hi ha hagut polèmica en el món de la política. Ciutadans, en el Debat General del Parlament, va emplaçar el Govern de la Generalitat a «no malgastar» els diners en el procés i els dediqui a la sanitat, educació i dependència. La diputada tarragonina Lorena Roldán va instar-los a presentar pressupostos i a desplegar les lleis vigents.

tracking