Diari Més

Patrimoni

El futur de la Ciutat Residencial, a l'espera de converses entre Ajuntament i Generalitat

L’espai, abandonat des de fa anys, va patir un despreniment la setmana passada, arranjat ahir a instàncies del titular, el Departament de Treball

L'antiga farmàcia, amb el despreniment, a principis de setmana.

El futur de la Ciutat Residencial, a l'espera de converses entre Ajuntament i GeneralitatGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona vol «desencallar» la situació d’un dels equipaments buits. Tot i les nombroses idees que han planat sobre el nou ús a la Ciutat de Repòs i de Vacances –també coneguda com a Ciutat Residencial–, vuit anys després del seu tancament definitiu la degradació comença a fer efecte. La setmana passada, tal com va poder comprovar aquest mitjà, va caure un tros de la teulada del local de l’antiga farmàcia. Tot seguit, per ordre del Departament de Treball –titular de l’espai–, es van posar unes tanques per prohibir el pas i s’assegurava en un cartell que hi havia «perill d’esfondrament». Ahir, el Departament va enviar-hi finalment uns tècnics que van arranjar la zona.

Tot i que l’espai no tingui ara mateix cap ús, és zona de pas entre la platja Llarga i l’avinguda Boscos de Tarragona, així com la carretera N-340, on hi ha una parada d’autobús. Alhora, davant l’edifici principal, hi ha una zona amb una desena de places d’aparcament disponibles quan a la platja Llarga no hi ha lloc.

Converses al setembre

Fonts municipals apunten que de moment no hi ha novetats respecte a l’ús que des de la Generalitat se li vol donar. Tampoc el govern autonòmic apunta a cap «projecte de futur», després que s’hagin descartat propostes com fer-hi un hotel o dedicar-ho a l’acollida de refugiats, entre d’altres. Fins i tot, ara fa tres anys, la Generalitat va dur l’equipament i els terrenys de 8,6 hectàrees al saló immobiliari Barcelona Meeting Point per tal de llogar-lo per un període d’entre 20 i 50 anys. L’objectiu, llavors, era reduir les despeses associades al manteniment i aconseguir ingressos. Concretament, la Ciutat Residencial la volien llogar per 480.000 euros anuals.

Fonts municipals apunten que «la voluntat de l’equip de govern és trobar una solució per a la Ciutat Residencial. El proper mes de setembre, l’Ajuntament iniciarà converses amb la Generalitat de Catalunya per tal de tractar de desencallar la situació».

Un espai en degradació

Des de fa un any i mig, la Ciutat Residencial ja no acull l’últim dels usos que havia tingut: una farmàcia. Cansats d’esperar una resposta de la Generalitat en la renovació del contracte, els propietaris del negoci van decidir llogar un local a l’altra banda de la carretera a un privat. Tot plegat, després de 25 anys en aquell emplaçament. La seva presència ajudava a què l’espai no fos vandalitzat. Tot i que sí que hi ha vigilància durant diverses hores del dia, testimonis asseguren haver vist joves que s’aventuraven a conèixer-ne l’interior i que fins i tot havien provocat alguns desperfectes, com ara el trencament de vidres. A simple vista, l’equipament presenta una imatge de degradació des de fa anys, concretament des que a finals de 2011 es va produir el darrer dels seus usos a l’edifici principal. El mur és fàcilment salvable i un dels trams està rebentat. Mentre que una de les portes laterals d’accés –per a vianants, des del pont– està tallada per una tanca i diversos arbres, en l’altra, per a vehicles, hi ha uns arbustos que indiquen que fa temps que aquell accés no s’utilitza des de fa temps. El cartell del Departament de Treball de la Generalitat ho diu clar: «Entrada de mercaderies, de 8 a 12 h.». Però fa massa anys que no hi entra cap mercaderia, ni tan sols un camió de recollida de residus que s’endugui un contenidor de vidre a vessar. La Generalitat es compromet a mantenir els espais verds de l’interior, però és un manteniment superficial que dista de la imatge que havia enamorat el director de cinema Fernando Palacios el 1962 i la seva La gran familia. Parets bufades per humitats, persianes trencades i patis deixats, l’espai perd cada dia més encant.

Un cop arranjat, els tècnics han retirat l'avís.

El futur de la Ciutat Residencial, a l'espera de converses entre Ajuntament i GeneralitatCedida

tracking