Diari Més

Pesca

Pesca va interposar sis multes als pescadors tarragonins el 2018

Les sancions, principalment per pescar amb xarxes menors a les que estableix el reglament, són d’entre 300 i 6.000 euros

Una imatge del moll de Tarragona, el passat  1 de juliol.

Pesca va interposar sis multes als pescadors tarragonins el 2018Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Pesca va interposar l’any passat sis multes als pescadors tarragonins, principalment per pescar amb xarxes d’un mida menor a la permesa. Segons les dades de Pesca, el 2017 va haver-hi tres multes i el 2016 un total de 22. Durant aquest 2019, els inspectors no han sancionat cap vaixell.

Les xifres oficials es contradiuen amb la versió dels pescadors. Toni Sans, experimentat pescador, assegura haver rebut, només el 2019, tres multes. «No deixen passar ni una», es queixa en referència a l’inspector de la província de Tarragona. Aquest patró de 47 anys afirma que almenys cinc companys seus han rebut sancions durant aquest 2019. «Cada setmana hi ha inspeccions, és una aberració», deixa anar Sans, a la mar des dels 14 anys. Només la setmana passada, l’inspector, acompanyat de la Guàrdia Civil, li va interposar l’última sanció. El capità, al capdavant d’un vaixell d’arrossegament, acumula aquest any 12.000 euros en multes. «Recórrer no serveix de res», es lamenta. En aquesta ocasió, va pescar un quilogram de llucet que no tenien la mida reglamentària. Les multes oscil·len entre els 300 i els 6.000 euros.

Sans té la percepció que a Tarragona es produeixen més multes que a altres zones com a Vinaròs, Barcelona i Màlaga. És la sensació d’aquest pescador arran de les converses que té amb els seus companys de diferents punts de l’Estat. «En altres llocs deixen més marge, aquí s’ho prenen al peu de la lletra», explica.

Un altre dels motius que provoca les sancions és per pescar molt a prop de la costa. Els pescadors tenen prohibit treballar a una profunditat inferior a 50 metres. Tanmateix, en la majoria de casos, les multes s’interposen perquè el gènere és massa jove.

Sans assenyala que, tot i ser unes sancions importants, li val la pena seguir utilitzant una xarxa que no és reglamentària i que captura peixos més petits del permès. «Si no faig això, em toca plegar. És impossible destriar tant peix», es defensa. Un cop, Sans va pescar tres pops d’un quilogram, quan només pot pescar els que pesen 500 grams. També va rebre una multa.

El Ministeri de Pesca també utilitza helicòpters que capten imatges des de l’aire en gran qualitat del peix que transporten les embarcacions. «Et graven amb un zoom tan potent que saben perfectament quin peix portes, explica. Segons el patró, a Torredembarra, les autoritats estan provant un dron per controlar els vaixells.

Segons Pesca, en matèria de descarts, encara no s’ha produït cap sanció. Aquest 2019, ha entrat en vigor la normativa europea que obliga a tirar al mar el peix que no interessa. Fa només unes setmanes, els pescadors criticaven aquesta mesura el mateix dia que s’acabava la veda d’arrossegament. Asseguren que es formen cues al moll entre els vaixells que han de destriar el seu gènere. Alguns pescadors només veuen en aquesta mesura una nova idea de la Unió Europea per recaptar diners als treballadors de la mar.

Aquesta redacció ha intentat contactar, sense èxit, amb els responsables de la Confraria de Pescadors de Tarragona, per conèixer l’opinió de l’ens sobre les sancions que reben els pescadors.

tracking