Diari Més

Universitat

Inspecció de Treball veu frau de llei en les beques de col·laboració de la Rovira i Virgili

La URV defensa aquestes pràctiques extracurriculars perquè «ajuden a millorar la formació dels estudiants en competències transversals»

Imatge de la façana de l'edifici del rectorat de la URV, en una imatge d'arxiu.

Inspecció de Treball veu frau de llei en les beques de col·laboració de la Rovira i VirgiliACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Inspecció de Treball considera que les pràctiques de col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili (URV) són un frau de llei i que, en realitat, amaguen contractes de treball encoberts. Després de realitzar una inspecció entre els alumnes que es formen realitzant pràctiques extracurriculars als departaments de la URV, el cas es dirimirà en el jutjat social i el judici es podria celebrar a finals d’aquest any.

La universitat defensa que els becaris «en cap cas realitzen funcions estructurals ni tenen la dedicació ni l’exigència pròpies d’una activitat laboral, ans el contrari, i que gràcies a les beques de col·laboració, han millorat en l’àmbit competencial», asseguren fonts del centre d’estudis. El cas afecta a les pràctiques al CRAI, les biblioteques o el Servei d’Atenció a l’Estudiant.

El maig de 2018, fruit d’una campanya a nivell estatal del Ministeri de Treball, els inspectors van preguntar els alumnes de la Rovira i Virgili sobre les condicions de les pràctiques. Inspecció va considerar que hi ha frau de llei i va imposar una sanció econòmica que la universitat va recórrer. El febrer, la URV va presentar al·legacions que van ser acceptades. Aleshores, la Unitat d’Impugnacions de la Direcció Provincial de Tarragona de la Tresoreria General de la Seguretat Social va sol·licitar que s’obrís un procediment i el cas es va derivar a la jurisdicció social.

La URV defensa aquestes pràctiques extracurriculars que cada any realitzen uns 300 estudiants. Mentre que Inspecció considera que els becaris no estarien formant-se perquè les tasques atribuïdes tenen poc a veure amb el seu ensenyament, la universitat defensa unes pràctiques que ajuden a «millorar la formació dels estudiants en competències transversals i que els ajuda a costejar-se els estudis i a preparar-se per l’ocupabilitat», expliquen fonts de la facultat.

La URV recorda que dos reials decrets, concretament el 1791/2010 i el 592/2014 «habiliten i reconeixen els beques de col·laboració». La universitat tarragonina subratlla que «aquestes activitats dels becaris no han d’estar directament relacionades amb l’ensenyament que s’està cursant, i, en canvi, formen a l’estudiant, donat que aquest adquireix unes competències transversals». A més, d’acord amb el Pla Bolonya, que segons el centre d’estudis, «reclama una formació global i integral de l’estudiant, amb l’objectiu de facilitar la seva inserció al món laboral, aquestes beques han ajudat a preparar els estudiants amb aquesta finalitat».

La inspecció a la Rovira i Virgili es va produir poques setmanes abans de la incorporació del nou equip de govern liderat per la rectora Maria José Figueras que va prendre possessió del càrrec el 12 de juny de 2018. La universitat va suspendre les places de pràctiques extracurriculars per aquest curs 2018/2019 i no tornarà a oferir-ne de noves fins que el cas s’hagi resolt. En la pràctica, això significa que el curs vinent tampoc hi haurà la possibilitat de realitzar aquestes beques de col·laboració. Fonts universitàries assenyalen que alguns estudiants utilitzen aquestes pràctiques remunerades per ajudar a finançar-se els estudis i que, a causa d’aquesta situació, perdran aquesta oportunitat. Des de la URV neguen que hi hagi una relació laboral argumentant, precisament, que els departaments han funcionat aquest curs amb normalitat sense els 300 becaris. El passat octubre, la rectora es va reunir amb el cap de la Inspecció de Treball de Tarragona per conèixer l’estat de la situació.

La URV, que va ser de les primeres universitats de l’Estat en rebre les inspeccions, va comunicar la situació al Consejo de Rectores de las Universidades Españolas (CRUE) i a l’Associació Catalana d’Universitats Públiques) en adonar-se que el problema afectava a totes les universitats. La CRUE ha reivindicat el valor formatiu de les beques de col·laboració i ho ha elevat al Ministeri de Treball.

Sentència de la UAM

La URV està convençuda que el jutge li donarà la raó i s’aferra a una sentència recent del Jutjat de lo Social número 7 de Madrid del passat 19 de juliol que desestima íntegrament la demanda de la Tresoreria General de la Seguretat Social contra la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). En un comunicat de la mateixa universitat, el centre informa que la sentència considera que el model de pràctiques extracurriculars de la UAM s’ajusta a dret perquè les funcions exercides pels estudiants en pràctiques «s’adapten plenament a la normativa que les regula, precisament per estar totalment desvinculades de la seva formació acadèmica, ja que tenen com a objectiu el desenvolupament d’altres competències transversals», entre les que figuren competències socials per atendre al públic o el domini d’aplicacions informàtiques. La Seguretat Social havia demandat la UAM i els seus estudiants per considerar que mantenien una relació laboral.

tracking