Diari Més

Societat

Els 'Xiflats' es retroben al Nàutic

Aquest cap de setmana el club ha fet un homenatge als remers històrics de Tarragona

Foto de família dels remers i la Junta directiva del Club Nàutic, aquest dissabte.

Els 'Xiflats' es retroben al NàuticCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Jo soc fill del Serrallo, i conec bé la història, perquè tothom en parlava», recorda Manel Perelló. «Als inicis del club de rem, els pescadors del barri del Serrallo es preguntaven ‘Què fan aquests xiflats’? Ells havien de remar durant jornades molt llargues per guanyar-se la vida, i no entenien que la gent remés per disfrutar». Corria l’any 1878, i d’aquesta manera naixia el club més antic de tot l’estat espanyol en la seva especialitat, el rem, i el primer de tot Catalunya.

Aquest mateix dissabte, Manel Perelló i el seu germà Joan Pere van descobrir una placa al Club Nàutic de Tarragona en memòria d’aquells Xiflats, precursors d’un esport que portaria el nom del club, i de la mateixa ciutat, arreu del país i més enllà de les nostres fronteres. La jornada va aplegar una seixantena de remers històrics, en una trobada que, tal com descriu en Manel Perelló, va ser «molt emocionant».

Andrea Mazzanti, actual presidenta del Club Nàutic Tarragona, assenyala que la idea de retre aquest homenatge va sorgir amb els antics remers d’una manera «conjunta», per la voluntat mútua de trobar una excusa perquè el club es pogués tornar a acostar a aquests esportistes, i que ells tinguessin ganes de retornar-hi. Hi va haver uns anys, explica la presidenta, que totes aquestes persones es van apartar del club per qüestions diverses: econòmiques, polítiques, desavinences amb la direcció… «Però, des del nostre punt de vista, calia recuperar tota aquella història, la de tanta gent que va passar pel club i que van tenir alguna cosa a veure amb el rem a Tarragona». Una idea, recalca Mazzanti, que també va en la línia de treball de l’actual Junta directiva, i que té com a un dels seus objectius «recuperar els lligams de la ciutat de Tarragona amb el mar».

El retrobament

La presidenta del RCN Tarragona coincideix amb en Manel Perelló a assenyalar que la trobada va estar «plena d’emoció i llàgrimes pel retrobament després de tants anys». Després de la descoberta de la placa, que resa «En homenatge als nostres Xiflats, remers i remeres que al llarg de la història han representat al Reial Club Nàutic de Tarragona», es va fer un brindis i un dinar de celebració.

La voluntat del club és que aquest retrobament no es quedi en una festa puntual, sinó que sigui el germen que serveixi per donar un nou impuls a l’activitat de rem, de la mà dels seus esportistes més veterans: «A partir d’aquí, tot està per fer. Com a club, hem demanat a aquestes persones que no ens abandonin, que ens acompanyin i ens ajudin a fer que el rem sigui conegut, que els nens el comencin a practicar i que la gent segueixi vinculada al club i a aquest esport». Una petició que ha tingut una bona acollida entre els remers històrics, que en paraules de Manel Perelló ja han manifestat que «la iniciativa ha estat molt ben rebuda, ha tingut un èxit rotund, i la idea és tornar-la a repetir».

Descoberta de la placa en memòria dels 'Xiflats'.

Els 'Xiflats' es retroben al NàuticCedida

tracking