Diari Més

Col·leccions

Rovira recupera el carro que portava aigua al Preventori de la Savinosa

El carruatge «estava sota d’una figuera, sense rodes i només hi havia l’estructura de ferro»

Jordi Rovira va posar a punt el carro de la Savinosa la setmana passada.

Rovira recupera el carro que portava aigua al Preventori de la SavinosaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jordi Rovira, tarragoní establert a Torredembarra des de petit, propietari d’una de les col·leccions privades de carruatges més important de l’Estat i de la Casa Museu Can Joanet, ha recuperat el carro que s’utilitzava per portar aigua a les monges que hi havia a l’antic Preventori de la Savinosa. Rovira va explicar a aquesta redacció que, «la primera vegada que vaig veure el carro, aquest estava a sota d’una figuera i en molt mal estat de conservació». De fet, «no tenia les rodes i només hi havia l’estructura de ferro», va continuar dient. «Després de la restauració que vaig fer, no fa pensar com el vaig trobar», va dir Rovira, qui va recordar que «Aixendri el va pintar i, a la bóta, va posar Antic Preventori Savinosa per tal d’identificar la seva procedència». La setmana passada va procedir a llustrar-ho i fer la darrera posada a punt».

Rovira va remarcar que es tracta «d’un carro emblemàtic, per la importància que va tenir el preventori de la Savinosa a Tarragona». El propietari del carro va apuntar que les persones que hi residien «tenien aigua corrent, que no era massa bona, i les monges es feien portar aigua per al seu consum».

La col·lecció de Rovira és de gran importància, ja que compta amb carruatges de diferents èpoques i destinacions, fins i tot una rèplica del que va sortir a la mítica pel·lícula Allò que el vent s’endugué, del 1939 i protagonitzada per Vivien Leigt, Clark Gable i Olivia de Havilland.

La passió de Rovira per recuperar carros antics també l’ha portat a col·laborar amb activitats vinculades al món agrari. En l’edició de l’any passat dels Tres Tombs de Tarragona va estrenar un carruatge d’origen francès i l’última barca que es va construir a Torredembarra». «Les barques es portaven a reparar al calafat en carro», va comentar. Rovira participa en aquest esdeveniment que organitza el Gremi de Pagesos de Tarragona des que es va instaurar el format actual.

Per a l’edició de l’any vinent, proposarà que el carro de l’aigua de la Savinosa surti per primera vegada al carrer, un cop restaurat, perquè el pugui veure la gent que participa d’aquesta tradició. «Em fa molta il·lusió poder aportar, cada any, alguna novetat als Tres Tombs de Tarragona». En el futur, podria ser el torn d’un carro de finals del segle XIX que regava els carrers, «que llavors eren de terra», després de desfilades militars o de les processons de la Setmana Santa tarragonina. «Fins ara, només s’ha pogut veure en exposicions», va concloure.

tracking