Diari Més

Municipal

La pancarta 'Llibertat presos polítics' lluirà a l'Ajuntament de Tarragona

El ple aprova la moció, presentada per la CUP, Junts per Tarragona i ERC-MES, amb el vot de qualitat de l'alcalde

Imatge del públic del ple. Algunes persones mostren la pancarta 'Llibertat presos polítics'.

La pancarta 'Llibertat presos polítics' lluirà a l'Ajuntament de Tarragona@CUPTarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pancarta 'Llibertat presos polítics' lluirà properament al balcó de l'Ajuntament de Tarragona. Així ho ha aprovat el ple en la sessió d'aquest divendres, 19 de juliol. En la votació hi ha hagut un empat de 12 vots a favor i 12 en contra i 2 abstencions, per la qual cosa la decisió l'ha tingut l'alcalde, Pau Ricomà, amb el seu vot de qualitat.

Els grups municipals de PP, Ciutadans i PSC han votat en contra de la moció que reclamava penjar a l'edifici consistorial la pancarta a favor de l'alliberament dels presos independentistes. La CUP, Junts per Tarragona i ERC-MES han votat a favor, mentre que En Comú Podem s'ha abstingut. Això ha tingut un resultat en primera votació de 12 vots a favor i 12 en contra i 2 abstencions, el qual s'ha repetit en una segona votació. L'alcalde Ricomà ha decidit sobre aquesta moció amb el seu vot de qualitat, el qual ha estat afirmatiu.

Cal dir que el ple compta avui amb l'absència del regidor del PSC Berni Álvarez, vot que hauria pogut ser decisiu en la resolució d'aquesta moció. José Luís Martín, del PP, i Rubén Viñuales, de Ciutadans, han criticat en les seves intervencions prèvies l'absència del socialista per segon cop consecutiu en un ple.

Amb la resolució d'aquesta moció, l'edifici consistorial lluirà ben aviat la pancarta a favor de l'alliberament dels presos, que ja penja en molts altres ajuntaments del territori. L'alalde, Pau Ricomà, ha informat que durant els actes festius de la ciutat en els quals es pengen altres pancartes o banderes a l'Ajuntament, la pancarta es recol·locarà.

Aplaudiments i retrets en aprovar la moció

Molts dels ciutadans que han assistit avui al ple han esclatat en un fort aplaudiment en aprovar-se la moció que permetrà al consistori penjar la pancarta per l'alliberament dels presos. Bona part del públic ha proferit també crits de «llibertat presos polítics». Algunes persones del públic també han lluït pancartes amb aquesta frase.

Les reaccions però no només han estat d'alegria. Alguns assistents s'han mostrat en desacord amb aquesta decisió del ple fent diversos comentaris i intervenint en les posteriors explicacions del vot.

Prevenció d’incendis

En un altre ordre de coses, s’ha llegit una declaració institucional per decretar l’emergència climàtica a Tarragona. La declaració admet les evidències científiques que constaten el canvi climàtic i admet que l’Ajuntament té un paper rellevant en la lluita. Entre altres aspectes, s’insta el consistori a acabar amb l’ús de combustibles fòssils, a aturar la pèrdua de biodiversitat i a fomentar l’autoconsum elèctric amb energies renovables dels edificis municipals, així com fomentar l’ús de la bicicleta.

En matèria mediambiental, en el plenari també s’han aprovat per unanimitat dues mocions similars de la CUP i Ciutadans que insten el consistori a prendre mesures per a la prevenció d’incendis a l’Anella Verda i per millorar-ne la gestió forestal. En un dels texts es demana l’aposta per l’ús de biocombustibles com la biomassa per potenciar l’aprofitament dels boscos locals i fer-ho a tots els edificis municipals. També es contempla que en els pressupostos del 2020 l’Anella Verda compti amb una partida per fer un pla de prevenció i extinció d’incendis, així com per fer un pla de protecció que en reguli els usos.

No al tancament de llits a Joan XXIII

A proposta del PSC, s’ha aprovat una moció contra el tancament de llits i quiròfans a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona a l’estiu i que insta la Generalitat a revertir-los. Hi han votat favorablement tots els partits, a excepció d’ERC. El portaveu dels republicans, Xavier Puig, ha recordat que el CatSalut augmentarà el personal mèdic arreu de Catalunya i que el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre són les regions que més en rebran. També ha afirmat que aquest estiu a Joan XXIII hi haurà un 90% de llits disponibles, «més que l’estiu passat», ha assegurat. El conseller socialista, Mario Soler, ha replicat assegurant que l’atenció sanitària «és insuficient tot l’any». Finalment, ha argumentat que si baixa la demanda a l’estiu però també baixa la disponibilitat de llits, no se soluciona el problema.

Finalment, durant el plenari s’ha donat llum verda a l’inici de la creació dels Consells de Districte. La tinent d’alcalde Carla Aguilar, ha qualificat el moment «d’històric».

tracking