Diari Més

Sanitat

La UCI Neonatal del Joan XXIII compta amb noves cadires i reposapeus per al mètode cangur

Els diners per comprar el material s’han aconseguit amb un calendari solidari impulsat per professionals de la pediatria en col·laboració amb l’Associació Som prematurs

La Unitat Neonatal de l'Hospital Joan XXIII ofereix el mètode cangur des de 1994 i va ser pionera en la seva aplicació a Espanya.

La UCI Neonatal del Joan XXIII compta amb noves cadires i reposapeus per al mètode cangurCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La UCI Neonatal de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha incorporat un total de cinc cadires i quatre reposapeus nous per tal que els pares i mares els puguin utilitzar per realitzar el mètode cangur. El material s’ha pogut adquirir gràcies als diners recaptats amb un calendari solidari fet a iniciativa de professionals de la pediatria del centre en col·laboració amb l’Associació Som prematurs, que es va encarregar de la impressió.

El mètode cangur, també conegut com a mètode pell amb pell, afavoreix el vincle entre els pares i els nadons prematurs. Precisament aquest any 2019, l’Hospital Joan XXIII celebra el 25è aniversari de la posada en marxa d’aquest mètode.

El mètode Cangur

El mètode cangur consisteix en la col·locació del nen, despullat, amb un gorret i un petit bolquer, en posició vertical de manera que el tòrax del nadó quedi en contacte amb el de la mare o el pare. S’intenta iniciar aquest procediment el més aviat possible, des del naixement. Si el nadó està clínicament estable, es pot realitzar encara que precisi suport respiratori, catèters, perfusions, o sondes. És recomanable que cada sessió de mètode cangur duri, com a mínim, una hora. Com més perllongat sigui, millor, sempre que el nadó i la mare o pare estiguin còmodes.

El mètode és senzill, té poc cost econòmic i té nombrosos beneficis pels pares i pels nadons, tots ells amb evidència científica. Els principals avantatges són: menor número d’infeccions, la temperatura que manté el nen és tan bona com si estès dins de la incubadora, facilita la lactància materna, disminueix els episodis d’apnea i les necessitats d’oxigen, el nadó augmenta el pes, i tot això fa que hi ha hagi més estabilitat i disminueixi l’estada hospitalària. A més, afavoreix precoçment el vincle entre els pares i el seu fill, el coneixement mutu i, per tant, augmenta la confiança i el grau de competència dels pares. És una tècnica que permet el desenvolupament neurològic i emocional dels nounats immadurs.

El mètode cangur va sorgir a Colòmbia, als anys 70, quan la superpoblació va provocar una manca tant important de material i personal sanitari que fins a tres nadons prematurs havien de compartir una incubadora. Per solucionar aquest problema, van pensar que es podrien utilitzar les pròpies mares dels nadons com a incubadores. I així va néixer aquest mètode. Els resultats van ser tan bons que avui en dia s’ha convertit en la pràctica habitual de les unitats neonatals d’arreu del món i és un dels pilars fonamentals de les cures centrades en el desenvolupament i la família. La Unitat Neonatal de l’Hospital Joan XXIII ofereix el mètode cangur des de 1994 i va ser pionera en la seva aplicació a Espanya.

tracking