Diari Més

Emprenedors

Cosmètica amb doble compromís

Dos tarragonins han creat la marca Afrinatur de productes Eco sorgits de cooperatives de dones africanes

Marc Micola, un dels impulsors d'Afrinatur, amb un grup de dones productores a l'Àfrica.

Cosmètica amb doble compromísCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de finals de l’any passat, en diversos establiments especialitzats en productes Bio de la demarcació s’hi pot trobar cosmètics de la marca Afrinatur. Al darrere d’aquesta marca hi ha dos emprenedors tarragonins, Rolando Latorre i Marc Micola, que fa poc més de cinc anys van posar en marxa un projecte amb cooperatives de dones africanes per tal d’elaborar i comercialitzar cosmètics Bio i, a la vegada, empoderar aquestes dones.

«Jo viatjo a l’Àfrica des de fa vint anys, però va ser el 2014 quan el Rolando i jo vam posar en marxa un negoci d’exportació d’aliments al continent. Arran d’això vam començar a viatjar-hi més sovint, i d’aquesta manera vam anar coneixent cooperatives que feien infinitat de coses. Tot allò ens va enamorar», detalla el Marc Micola. D’aquest enamorament va sorgir la marca Afrinatur, que té com a element estrella la mantega de karité. Aquest producte, igual que l’oli de baobab que també comercialitza la marca, és un cosmètic Bio i sense refinar, dues característiques que els confereixen unes qualitats força excepcionals al mercat: «Quan buscàvem envasadors per als cosmètics ens vam trobar que tots ens proposaven refinar el producte i desodoritzar-lo. Si fas això, un 80% de les propietats es perden pel camí», diu el Marc. En aquest punt, i entossudits com estaven a envasar respectant el producte original, van resoldre l’entrebanc sumant, de pas, un nou valor afegit al projecte. D’aquesta manera, a més del compromís amb les dones africanes, els dos emprenedors van decidir apostar per empreses catalanes del tercer sector per a l’envasat i manipulació dels seus productes. Tot, mantenint la qualitat desitjada i sota el segell de la certificació Ecocert Cosmos Organic, que abasta des dels processos que es fan a l’Àfrica fins a l’envasat final.

El compromís d’Afrinatur es manifesta també en el fet que importen només productes de cultiu ecològic, que no testen en animals, o que els envasos són 100% reciclables. A més, la seva cosmètica és apta per a vegans.

«Hi ha empreses que es dediquen a l’exportació de productes des de l’Àfrica, i els ho podríem haver comprat a ells, però no volíem comprar el karité d’aquesta manera. Per preu, són molt més competitius, però de la manera que ho fem nosaltres, al darrere hi ha els noms i cognoms de les dones que treballen el producte a l’Àfrica», afegeix.

La mantega de karité i l’oli de baobab d’Afrinatur es poden trobar a establiments com Santiveri o l’Espiga d’Or, i també es venen a través d’Amazon. Els seus impulsors asseguren estar força satisfets amb l’acollida, tot i que es troben que han de fer «molta pedagogia», perquè el client no està acostumat a uns productes tan purs: «Com que no està refinat, l’oli de baobab se solidifica per sota dels 18ºC. Per aquest mateix motiu el nostre karité no és blanc ni tampoc és inodor: el karité ha de ser groc i fer olor».

Una de les dones que treballa en el projecte.

Cosmètica amb doble compromísCedida

tracking