Diari Més

Protesta

Un mes i mig d'espera per fer l'examen pràctic de conduir a Tarragona

Les autoescoles de Catalunya alerten del col·lapse del sistema d’evaluació i inicien, demà, una campanya de denúncia

Les autoescoles faran demà una marxa lenta a Barcelona.

Un mes i mig d'espera per fer l'exàmen pràctic de conduir a TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La demarcació de Tarragona registra un mes i mig d’espera per realitzar l’examen pràctic per obtenir el permís de conduir. Es tracta d’un temps «excessiu», segons l’Associació Provincial d’Autoescoles de Tarragona. Tot i això, el cas tarragoní no és el més greu. La situació es repeteix i es multiplica a Barcelona i Girona. La manca d’examinadors ha «col·lapsat» el sistema d’avaluació a Catalunya, per la qual cosa, les autoescoles encenten una campanya per denunciar la situació.

Demà hi ha convocada una manifestació per reclamar a la Direcció General de Trànsit (DGT) «solucions immediates» davant la falta d’examinadors i les llistes d’espera que, denuncien, arriben en alguns casos als set mesos.

Amb el lema «AutoSOScoles», les autoescoles catalanes han convocat centenars d’automòbils per realitzar una «marxa lenta» entre les 10.30 hores i les 11.30 hores, demà, al voltant de la seu de la Delegació del Govern a Barcelona amb l’objectiu de «pressionar» la DGT i el Ministeri de l’Interior perquè «trobin una solució». Segons que ha sostingut l’organització en un comunicat, Catalunya compta des de fa cinc anys amb una borsa permanent de 50.000 alumnes que es veuen obligats a esperar entre sis i set mesos per examinar-se de la prova pràctica de conducció. A Barcelona, aquesta borsa arriba a 40.145 persones, mentre que a Girona es redueix a 7.600, a Tarragona els temps d’espera és d’un mes i mig i Lleida és l’única província catalana amb una situació «normalitzada», encara que també hi ha «falta d’efectius i un centre d’exàmens tancat».

«Un mes i mig és massa temps. Un alumne no pot esperar tant. Hi ha alumnes als qui els caduca l’examen teòric, que té una vigència de dos anys. Molts han de marxar fora o han d’esperar entre el teòric i el pràctic perquè no tenen prou recursos econòmics i, quan volen examinar-se del pràctic, es troben que corren el perill de perdre el teòric», diu Carles Oliver, president de l’Associació Provincial d’Autoescoles de Tarragona.

«Hi ha una greu manca d’examinadors a Catalunya. No hi volen venir i creiem que l’idioma no és un problema, sinó més aviat el nivell de vida, que és més alt», diu Oliver.

Les autoescoles situen l’origen de la problemàtica el 2014, quan es van jubilar molts examinadors, especialment a la província de Barcelona, que no van ser substituïts per nous treballadors per la qual cosa es va generar un «desgavell» en les ràtios. Aquest escenari va empitjorar –diuen– amb la segona vaga d’examinadors, que es va produir el 2017 i va durar al voltant de mig any, deixant «una borsa d’alumnes pendents impossible d’absorbir». Des d’aleshores, moltes empreses han hagut d’estar durant llargs períodes paralitzades fins a dos dies abans de l’examen, una situació que, asseguren, s’ha anat «dilatant cada vegada més».

A més, la FAC lamenta que les seves sol·licituds «no es resolen i en cap cas s’ha fet un pla seriós amb totes les parts implicades, un objectiu concret i definit i amb els elements personals, administratius i examinadors necessaris per a portar-lo a terme».

tracking