Diari Més

Urbanisme

El número 12 del carrer Goya és el primer bloc amb ascensor a la vorera

La vida de deu famílies, la majoria amb membres d’edat avançada, ha millorat des que diposen d’un elevador singular i pioner a Tarragona

Aspecte que ofereix la torre de l'ascensor, construïda a la vorera, i els accessos a l'immoble.

El número 12 del carrer Goya de Tarragona és el primer bloc amb ascensor a la voreraOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vida de les persones residents en el número 12 del carrer Goya i la seva quotidianitat ha canviat de manera radical aquest mes de juliol. El projecte per instal·lar un ascensor a l’immoble, amb la particularitat que aquest havia de ser construït al carrer per manca d’espai a l’interior de l’immoble i, més concretament, a la vorera, es va iniciar el mes de novembre del 2016 a iniciativa de la comunitat de veïns. Des de la setmana passada, l’ascensor és una realitat de la qual gaudeixen els residents. Les obres es van iniciar el mes de novembre del 2018, dos anys després de tramitar-se el permís d’obres en les oficines municipals.

El projecte ha consistit a construir la capsa de l’ascensor a la vorera –una torre d’obra de la mateixa altura que l’edifici–, amb la porta situada a uns dos metres de distància de la façana del bloc d’habitatges i amb accés des del carrer. Coincidint amb cada replà, s’ha habilitat una zona de pas que enllaça l’ascensor amb l’escala de l’edifici, a nivell de cada un dels cinc replans.

«Ens ha canviat la vida»

Pere Camarasa, un dels veïns promotors d’aquesta peculiar iniciativa, pionera a la ciutat de Tarragona, va manifestar a aquesta redacció que, poder disposar d’ascensor, «ens ha canviat la vida, sobretot a les persones grans, més quan vas carregant bosses del mercat». «L’esforç que hem hagut de fer per tenir un ascensor al bloc a valgut la pena», va dir Camarasa.

Les primeres accions davant l’administració es van iniciar el novembre del 2016, «quan vam tramitar la sol·licitud a l’Ajuntament, que la va concedir el juny de l’any passat», un cop valorat i analitzat el projecte, va dir el portaveu dels veïns. Després de diversos mesos d’obres, «el passat 9 de juliol ens van donar les claus de l’ascensor», va apuntar Camarasa, qui es va mostrar «molt satisfet» pel resultat final obtingut.

L’entrada en funcionament de l’elevador ha estat molt comentada al barri. Camarasa va subratllar que «veïns de les escales 10 i 7 s’han interessat, perquè han comprovat els beneficis que aporta disposar d’ascensor en un bloc de cinc plantes d’altura com el nostre». Camarasa també va dir que estava content perquè «la iniciativa va sorgir dels veïns, que al principi ho vam fer tot fins que, en el darrer any i mig, hem comptat amb la participació d’un administrador».

El número 12 del carrer Goya s’ha convertit en el primer bloc d’habitatges de Tarragona que ha aconseguit posar un ascensor a la vorera per facilitar l’accés dels seus residents. No és l’única iniciativa que existeix en aquest context. De fa temps, veïns de la Casa Bloc també treballen per aconseguir dotar el seu immoble d’un ascensor. Com en el cas del carrer Goya, el motiu és el mateix: resideixen persones d’edat avançada i dificultats per desplaçar-se, fins al punt d’haver-hi casos de persones que gairebé no trepitgen el carrer.

La Generalitat va aprovar el 2014 la Llei d’Accessibilitat, que permetia la instal·lació d’elevadors d’edificis preexistents, per a ús privat, en via pública. Va ser quan els veïns del carrer Goya van veure una sortida viable a la problemàtica que plantejaven els residents en el número 12.

tracking