Diari Més

Societat

El govern retira els llaços grocs de la muralla per «preservar» el patrimoni

Pinedo utilitza el mateix argument que va fer servir l’equip de Ballesteros i demana a la ciutadania que «no faci malbé» la fortificació romana

Els llaços grocs penjaven ahir de la muralla romana a l'alçada del Portal del Roser.

El govern retira els llaços grocs de la muralla per «preservar» el patrimoniCiutadans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern municipal retirarà aquest matí els llaços grocs de la Muralla penjats a pocs metres del Portal del Roser per «preservar» el Patrimoni romà de la ciutat. Com ja va fer l’anterior equip de govern socialista, el regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, assegura que els llaços «desgasten» la mil·lenària fortificació romana i demana a la ciutadania que «no la faci malbé» col·locant els llaços de plàstic que denuncien l’empresonament des de 2017 dels líders polítics i socials del procés independentista.

Dos dies després que apareguessin els llaços a la xarxa protectora anticoloms, operaris municipals despenjaran els símbols. Pinedo va parlar amb tècnics municipals que li van comunicar la necessitat de retirar-los per protegir la muralla construida el segle II aC. El regidor d’En Comú Podem va acordar la mesura amb el regidor d’Espais Públics, el republicà Xavi Puig, en una conversa mantinguda el dissabte. «No s’hauria de llençar res a la muralla», assenyalava ahir Pinedo a aquest diari. «S’està caient», recorda. L’edificació ha patit en els últims mesos diversos petits despreniments.

El govern municipal prioritza la preservació de la muralla, un dels elements reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni Mundial, davant l’acció de protesta. «Hem d’entendre que la muralla és patrimoni de tots, no podem fer-la malbé així com així», explica el responsable de Patrimoni. L’anterior govern de Josep Fèlix Ballesteros va retirar, almenys, en dues ocasions aquests símbols amb el mateix argument: protegir la fortificació. Pinedo afirmava ahir que els llaços estan penjats gràcies a uns ganxets de metall que podrien danyar la pedra. El 2018 l’anomenat Comitè en Defensa de la República (CDR) de la Part Alta va reivindicar la penjada dels llaços. Tot i que ningú ha assumit la nova acció, fonts del CDR apunten que el mateix grup de la Part Alta seria, de nou, el responsable.

Pressió de PP i Ciutadans

Pinedo va demanar ahir que no es llancessin objectes a la muralla i a cap altre element del destacat patrimoni tarragoní. Durant el cap de setmana, PP i Ciutadans van exigir-li la retirada dels llaços. Des de la formació taronja, Rubén Vinyuales, va carregar contra l’«aberració estètica» que, segons ell, suposen els llaços de plàstic que «posen en perill» la muralla i «trenquen amb la neutralitat política dels espais públics».

El portaveu popular José Luis Martin va demanar també la «despolitització» del patrimoni històric i va recordar que mentre ell va ser regidor, aquesta situació es va resoldre en qüestió d’hores. Martin opina que amb l’actual govern la neutralitat del patrimoni està «constantment en risc» i va assegurar que el desplegament d’una gran estelada al balcó del Mediterrani fa uns dies va comptar amb la connivència de l’equip municipal. Martin va retreure a En Comú Podem que «hagi fet públic el seu desig de compartir govern amb la CUP», un partit, subratllava, que en el passat «ha animat a restituir els llaços grocs de la muralla i a penjar-ne molts més», afirmava el regidor del PP en un comunicat. Pinedo es preguntava si el PP hagués expressat alguna queixa si s’hagués tractat d’un altre símbol. Per altra banda, el regidor de Patrimoni va explicar que els tècnics del departament estan abordant totes les possibilitats per establir mesures encaminades a protegir la muralla.

tracking