Diari Més

Ensenyament

Les veus de la presó es fan sentir a l'institut

Una estudiant de l’INS Martí Franquès que ha entrevistat dones preses ha rebut un premi de la UPF

L'estudiant Júlia Martínez amb el document que l'acredita com a guanyadora del premi.

Les veus de la presó es fan sentir a l'institutGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Júlia Martínez Bigorra, una jove tarragonina de disset anys, ha estat reconeguda per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) pel seu treball de recerca de batxillerat. En concret, la Universitat de Dret i Criminologia l’ha fet guanyadora d’un concurs que tenia com a premi una beca per cursar el primer curs a la facultat.

Júlia Martínez hi va presentar el seu treball Un pas per a la llibertat. Retrat fotogràfic de tres dones preses del Camp de Tarragona. Es tracta d’un estudi en què l’autora ha entrevistat i fotografiat tres dones que havien estat recluses de la presó de Tarragona i que, en el moment de les entrevistes, es trobaven en situació de grau obert, per la qual només tenien l’obligació d’anar a dormir a un centre. «Vaig voler representar la seva situació mitjançant fotografies. El treball final està plasmat en uns tríptics on hi ha la foto de cada dona en el lloc que més va trobar a faltar durant la seva estada a la presó, el que simbolitza la llibertat per a ella, i una imatge del pis on anava a dormir», explica la Júlia. La jove estudiant, que va realitzar el treball mentre cursava els seus estudis a l’Institut Martí Franquès, assegura que des d’un bon principi va tenir molt clar que volia fotografiar un col·lectiu i que la idea de retratar dones preses va sorgir en l’àmbit familiar, arran de parlar sobre els presos polítics.

Les tres protagonistes del seu treball no mostren els seus rostres, però sí que han volgut desvetllar aspectes de la seva intimitat, com ara els llocs que han estat importants per a elles –hi trobem referències al mar o al camp, per exemple–, o com entenen, des del punt de vista gràfic, la llibertat –en aquest apartat aquest concepte és mostrat com un túnel fosc al final del qual hi ha la llum, o una llar de foc, que simbolitza la família.

Aquest treball de recerca li va valdre a la Júlia una nota de 10 a l’institut i el reconeixement de la UPF, que va detallar que l’havien premiat per la seva originalitat i per tenir una estructura molt diferent de la resta, que, apuntaven, solen ser molt més tècnics.

Però més enllà de les notes i els premis, la jove estudiant assegura haver aconseguit també un aprenentatge vital: «Tots tenim prejudicis envers determinats col·lectius que no coneixem, com el de les dones preses. Jo també en tenia, però amb aquest treball he après que molta gent que està a la presó hi ha arribat per males decisions de la vida o per trobar-se en situacions d’extrema necessitat».

A més dels tríptics, el treball de la Júlia Martínez es completava amb un dossier que incloïa dues parts teòriques, sobre fotografia i criminologia. També hi va incorporar una enquesta sobre els prejudicis del sector empresarial a l’hora de contractar persones d’aquest col·lectiu, així com una entrevista a l’artista Àlvar Calvet.

Tot i sentir-se molt satisfeta amb el premi, la Júlia ha decidit cursar estudis de Publicitat per ser una branca vinculada al món de la moda, dos sectors que a dia d’avui li interessen especialment.

tracking